Nikon 20mm f/1.8G, Sigma 18-300, Sigma 150-600 objektívek is érkeznek

A véget nem érő bejelentések hete van. Objektívet és vakut mutatott be a Nikon, és két új zoomot a Sigma.

A Nikon a mai nappal leváltja korábbi 20mm f/2.8 optikáját, ugyanis bemutatták az AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED-t, egy fullframe és croppos vázra egyaránt felcsavarható, fényerős nagylátót. Az ára 210.000 és 250.000 Ft körül várható, árfolyamtól függően (nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy a dollárt már nem a korábban rutinszerű 200-zal érdemes szorozni, ugyanis egy ideje 240 Ft fölött van! Így minden fotós cucc drágul itthon.). Egyszóval nem lesz olcsó obi, de pro-kategóriáról beszélünk, vegyük észre az arany N-logót az obi oldalán! Min. fókusztáv 20cm, megjelenés szeptember.

Vaku is érkezett a Nikontól, igaz csak belépőszintű, az SB-500 egyszerre villanó és LED-fény is lehet, kulcsszáma 24 (vigyázat, a Nikon standard 35mm-es zoomállásban számolja, mások pedig 105 meg 200mm-es végálláson, szóval ne a Canon és Yongnuo-féle 50+os kulcsszámokhoz hasonlítsuk!). Érdekesség viszont, hogy az SB-500-as képes Master és Slave módban is működni, vagyis más vakukat vezérelni, persze csak a jó öreg infra alapon…nem baj, egyszer majd biztos elmúlik…. A vaku hátulját mutató képet úgy kellett vadászni, hát nem véletlenül nem utogatják, egyszerű, mint egy faék. De nézzük a jó oldalát, legalább olcsó lesz, 250 dollár, itthon 65-70ezer Ft körül.

Aztán jöjjön a Sigma, ők két pontosabban három új zoom obit is bemutattak. Az egyik a C (Contemporary) kategóriás Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM, vagyis egy utazózoom croppos APS-C vázra, jó közelponttal, optikai képstabilizátorral és gyors fókuszmotorral.  Standard utazó optika, de mostmár ez is bekerült a Sigma új, Contemporary – Art – Sport line-upjába. Canon, Nikon, Sony, Sigma, Pentax bajonettekkel lesz elérhető 580 dollárért.

A másik bemutatott optikájukból kettő is lesz, ugyan mindkettőt Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM-nek hívják majd, vagyis fullframe-s képkört kirajzoló telezoom a Sigma legújabb optikai stabilizátorával és nem túl nagy fényerővel, de a kettő közül az egyiket a Sigma a C, vagyis Contemporary, a másikat az S, vagyis Sport kategóriába sorolja és a két objektív között lényeges különbségek vannak. Míg előbbi amatőr, utóbbi professzionális felhasználásra készült. A C verzióban 20 lencsetag van, az S verzióban 24, és a C-hez képest eggyel több FLD és SLD lencsetaggal. A C verziónak csak a bajonettje szigetelt, az S verzió pedig teljes egészében időjárásálló, a C verzió közelpontja 2.8 méter, az S verzióé 2,6m, előbbi kompozit, utóbbi teljes egészében fém, nagyobb és nehezebb.

A Sigma bemutatta két új telekonverterét is, a Sigma TC-1401 1.4x, és Sigma  TC-2001 2.0x személyében.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • kavita

    A dollárt már régóta nem 200-zal szorozzuk. Évek óta nem volt alatta, legközelebb talán a 205 forintos árhoz volt, de jó ideje 215-223 as sávban mozgott. Az elmúlt időszakban hála sok tényezőnek Eur/Usd ( dollár erősödött a euroval szemben) és annak hogy a kormányunk is teszi a dolgát ( nem politizálok), plusz az ukrán események miatt is mozdult ki a fentebb említett sávból és már egy ideje bőven a 230 felett szaladgál a forinttal szemben.(ma pl 242 a deviza piacon)