Új termékek a Fujifilmtől

A gyártó két új fényképezőgépet és két új objektívet mutatott be. Frissül az X100 széria, új külsőt és firmware-t kapott a top-kategóriás X-T1, fényerős zoomot és továbbfejlesztett fényerős portréobit kaptunk.

A Fujifilm lerántotta a leplet a Photokinai újdonságairól, lássuk sorban:

Fujifilm X100T

Ez a népszerű X100 széria legújabb tagja, mely az X100S-t váltja a sorban megannyi innovatív újítással. A legfontosabb, hogy továbbra is optikai kereső lesz a gépben, az X100-at még mindig nem érte el az EVF-ek szele, és továbbra is hibrid keresőt találunk a masinában, vagyis az optikai, átnézeti keresőre adatokat tud vetíteni a gép. Ennek köszönhetően láthatjuk az expozíciós értékeket, segédrácsot, mint régen, újdonság viszon a valós idejű parallaxis korrekció (vagyis a gép korrigálja a kereső és az objektív fizikai távolságából adódó képkivágás különbséget), illetve a manuálás fókuszálást segíti a távmérő szimuláció a keresőben. A hibrid keresőben megannyi extra funkció megtalálható még, szinte mindent paraméterezni tudunk igényeink szerint.

A gépen választhatunk elektornikus és mechanikus zár között, előbbinél akár 1/32.000s záridőt is elérhetünk teljesen csendes működés mellett. Az erős fényben tág blendés fotózást beépített ND szűrő is segíti.

Az objektív 23mm-es f/2 fényerővel, mely egy fullframe gépre tett 35mm f/3 objektív látványvilágának felel meg körülbelül. A rekeszállítás ezúttal is az objektív gyűrűjével végezhető el, immáron viszont 1/3 lépésekben a korábbi egyblendéshez képest.

Az LCD nagyobb lett és jobb felbontású, 3″ és 1.04 millió képpont, és dönthető. A gép érzékenysége ISO200-6400-ig megy, kiterjesztve ISO100-51200. A kiterjesztésről tudni kell, hogy ugyan a termékadatlapon és a sajtóközleményben nem említik, de a korábbi Fujiknál az ISO kiterjesztés csak JPEG módban elérhető, RAW-ban nem, vélhetőleg nincs ez másképp az X100T-nél sem. Saját tapasztalatból hozzátenném azonban, hogy erre nincs is túl nagy szükség, ugyanis a nagyon magas ISO-s értékeknél a zajszűrést gyönyörűen végzi a masina, míg a RAW képek esetében már meglehetősen zajos képet kapunk 6400 környékén.

A kamera egyébként továbbra is 16 megapixeles, FullHD videót rögzít 60fps-sel és beépített WiFi-t kapott.

Fujifilm X-T1

Frissült a cég csúcskategóriás MILC gépe is, mely immáron grafit-ezüst színben pompázik. A gép megkapja az X100T-ben bemutatott 32ezredes elektronikus záridőt, plusz egy Fuji filmszimulációt, és a naturális LiveView-t vagyis olyan élőképet, ami nem erőlteti rá a képre a kamera valamely filmszimulációs beállítását. Az X-T1-ek decembertől új firmware-t is kapnak, mely számos újítást hoz, többe között úgy lehet majd AF pontot választani, hogy csak a négyirányű tárcsát használjuk, nem kell az Fn gombot nyomogatni előtte, testreszabhatjuk az AF-lock gomb működését, testre szabhatjuk a Q-menüt, változtathatjuk a manuális fókuszálást segítő képnagyítás méretét, videózás közben állíthatunk rekeszt és záridőt, többfajta képfrissítési ráta lesz elérhető a videósoknak, és még néhány finomság. Ha megjelenik a firmware, majd kitárgyaljuk.

Fujifilm objektívek

Két új optikát is bemutatott a Fuji, az egyik az időjárásálló, 50-140mm f/2.8 OIS WR telezoom, mely ekvivalens 76-213mm fullframe értéken, vagyis a jó öreg stabilizált 70-200/2.8, ami a DSLR szegmensben rendkívül népszerű üveg. Az obi itt sem lesz pici a gépvázra tekerve, viszont speckó stabilizátor került bele, mely a hírek szerint 5 FÉ fórt ad a használónak. A fókuszmotor is valamiféle triple-linear típus, mely gyors és nagyon csendes.

A másik új optika valójában régi-új. Az 56mm f/1.2 R objektív egy új verzióját adta ki a Fuji, melybe ún. apodizációs szűrőt (APD) épített, ez egy radiális (sugárirányú, körkörösen átmenetes) szűrő, mely révén még szebb háttérelmosást fog produkálni az objekítv. Ez az első ilyen típusú, autofókuszos objektív a világon. A rekeszgyűrűn F és T értéket is találunk majd.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot