Mégis lesz Sony-Mamiya koprodukció?

Korábban már megszellőztettek egy hírt, hogy reinkarnálják a Mamiya 7-est digitális formában. A hírek egy időre elcsendesültek, de most újabb információk jelentek meg a neten. Több, mint érdekes, ha ez bejön, újabb mérföldkőhöz érkezik a fotótechnika.

A legújabb hírek szerint a Sony tényleg kooperálni fog a Mamiyával, mert közösen fejlesztenek egy kompakt méretű középformátumú digitális gépet, ami felépítésében a régi Mamiya 7II-re fog hasonlítani.

Az információk szerint a Sony által fejlesztett (és a Phase One-ban, Hasselbladban és Pentaxban már alkalmazott) 50 megapixeles CMOS szenzor lesz benne (645-ös formátum), de kétféle verzióban kerül majd piacra. Az egyik a Sony égisze alatt elektronikus keresővel, a másik a Mamiya égisze alatt optikai keresővel és OLED focus peakinggel (kézi fókuszálást segítő digitális élesség kiemeléssel). Nem csak gépváz lesz kétféle, de az objektívek is külön lesznek kaphatók Sony/Zeiss, illetve Mamiya branding alatt. További érdekes infó még, hogy a hírek szerint mágnes alapú objektív bajonettet terveznek majd a géphez, illetve 4db klasszikus vezérlőtárcsát kap.

UPDATE: időközben további infók is kiszivárogtak, mégpedig egy adatlap. Eszerint egy középformátumú MILC géppel van dolgunk (Sony AM1 lesz a neve?), A-bajonettes lesz, kap szenzormozgatás alapú képstabilizátort, 256 pontos AF, OLED elektronikus kereső, érzékenység ISO100-6400.

Kérdés, hogy milyen A-bajonettes optika rajzol ki 50 megapixelt?

UPDATE 2: egy másik pletyka szerint a Sony RX-hez hasonlóan fix, 35mm-es beépített optikája lesz, továbbá kisebb, könnyebb és olcsóbb lesz, mint bármelyik digitális középformátum jelenleg a piacon (még a Pentax 645Z-nél is olcsóbb).

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot