Újabb Canon hírek

Jönnek tovább a pletykák a Canon háza tájáról. Nagy megapixeles kamera, 11-24L nagylátó, multilayer szenzor.

A canonrumors.com információkat közölt ismét a közeljövőben – vélhetőleg – érkező Canon termékekről. Ezek szerint az idén októbberre plyetkált nagyfelbontású Canon gép csak 2015 első negyedévében fog érkezni, bár nincs kizárva, hogy a bejelentés még ebben az évben megtörténik. Arról is szóltak a hírek, hogy ez a gép kétféle verzióban is meg fog jelenni, de nem valószínű, hogy úgy, mint annak idején a D800/D800E páros (AA szűrővel és nélküle), jóllehet arról nem informálták az oldalt, hogy mi lesz a különbség a két gép között. A szerkesztő szerint meglehet, hogy az egyik asztrofotózáshoz készül majd, úgy mint a 60D/60Da páros anno. A másik lehetőség, hogy az egyiket fotózáshoz szánják, a másikat pedig a Cinema EOS sorozat tagjaként videózáshoz, 4K tudással. Jó hír viszont, hogy ez a kiszivárogtató azt állította, nem 8-9000 dolláros áron fog menni az új gép, csak a fele lesz kb az ára.

Ami a Cinema EOS vonalat illeti, más hírek szerint a C100 kap frissítést jövő januárban.

Úgy tűnik a multilayer, vagyis a Sigma Foveonhoz hasonló, többrétegű szenzor sem puszta kacsa. A hírek szerint két profi fullframe DSLR-be fogja a Canon beépíteni jövőre, az egyik az 1DX utóda lesz, a másik pedig a nagy megapixelszámú DSLR. Az 5D Mark IV-ről nincs hír e téren. A Canon már évekkel ezelőtt szabadalmaztatott 3 féle multilayer szenzort, ebből az első olyan, mint a Sigma Foveon szenzora, vagyis három rétegű, RGB vagyis vörös, zöld és kék színáteresztéssel alkot színes képet (nem pedig Bayer szűrővel, mint a hagyományos CMOS szenzorok). A második variáns, amit szabadalmaztattak egy ugyanilyen típus csak a rétegeket speciális tükröződésmentesítő bevonattal látták el, a harmadik pedig 3 réteg helyett 5 rétegű, az RGB rétegeket megtoldották még infravörös és ultraviola rétegekkel, ami jelentősen javítja a bőrtónus megjelenítést.

A prémium Canon kompaktra várók is tördelhetik az ujjaikat, egy holland hivatalos Canon marketinganyagban már feltűnt egy új, nagyszenzoros, nagy zoomátfogású Canon kompakt gép érkezése.

Aztán úgy tűnik, hogy a korábban megszellőztetett 11-24mm f/4L ultranagylátószögű objektív is igaznak tűnik, nemsokára ezt is viszontláthatjuk a hivatalos satjóközleményekben, ugyanakkor brutális ára lesz, a hírek szerint 3000 dollár körüli. Ez alulról nyaldossa majd az egymillió forintot itthon, annyi szent.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot