Canon hírek

Jövögetnek a Canon pletykák, bár az alábbiakat egyelőre fogadjuk fenntartásokkal. Multilayer szenzor, nagy megapixeles kamera, 5D Mark IV a porondon.

Azt már szerintem biztosra vehetjük, hogy jófajta gépek jönnek a Canontól a következő évben. Hogy mik, arról csak a találgatások mennek, de az 5D Mark IV-re és a 6D Mark II-re szerintem bizton számíthatunk. Vannak itt ugyanakkor vadabb dolgok is, a pletykák szerint a Canon kísérletezik a többrétegű, ún. Multilayer szenzorral, és már tesztelés alatt lévő prototípus is létezik egyes kiválasztott fotósoknál. A hírek szerint még egyáltalán nem biztos, hogy a prototípus konfigurációjában fogják ezt a gépet kiadni, egyelőre csak a szenzort tesztelik. A források azt állítják, hogy a Sigma-féle Foveon szenzornál (ami szintén multilayeres) a Canoné jobban bírja a magas ISO-t, de ennek ellenére nem lesz egy ISO-bajnok gép. Alacsony ISO értékeken viszont olyan képminőséget produkál, amilyet a Canontól eddig nem láttunk. Azt is tudni vélik a gépről, hogy kiváló társ lesz tájkép, portré és tárgyfotózáshoz, de sportfotózásra nem igazán lesz alkalmas, mert nem lesz olyan gyors kamera, mint az 1D vagy a 7D. A multilayer szenzor úgy épül fel, mint a hagyományos film, egymásra pakolják a vörös, zöld és kék színekre érzékes rétegeket, így elhagyható a digitális szenzorokra leginkább jellemző Bayer mintázat.

Egy másik infó szerint 2015-ben jön a nagymegapixeles kamera is, jelen pillanatban 50 megapixeles felbontást emlegetnek fullframe szenzorral. A hírek azt súgják, hogy kétfajta verzió lesz belőle, vélhetőleg egy AA szűrős és egy szűrő nélküli, ugyanakkor a canonrumors.com szerzője ezt nehezen elképzelhetőnek tartja, inkább arra tenné a voksát, hogy az egyik verzió normál fotós feladatokhoz készül, a másik pedig asztrofotós verzió lesz. Azt is sutyorogják, hogy az 1D széria alá kerül majd, de az 5D széria fölé, nevezzük, aminek akarjuk. A Canon EOS 3D-t sokat emlegették már, de a fent említett szerző erre is azt mondja, hogy nem valószínű, mert a “3D” jelzés megtévesztő lehet. Ettől még lehet 2D és 4D is persze.

Az 5D Mark IV-et szintén 2015-re vizionálják, korábban márciusi bejelentést és áprilisi polcra kerülést emlegettek, de egy új információ szerint már a februári CP+ Show-n bemutatják.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot