GPS-es fotózás tapasztalatok

Jócskán leteszteltem a Canon 6D-m GPS funkcióját a napokban, leírnám a használati tapasztalatokat. Nem is olyan hülyeség ez a beépített GPS, lényegében ez is egyfajta katalogizálási módszer lehet.

A 6D-ben ugye beépített GPS van, de gondolom a helyzet nem különb egy opcionálisan vásárolható külső GPS esetében sem, legyen az Canonhoz vagy Nikonhoz, vagy bármihez. Egy olyan munkán dolgozom jelenleg, ahol országszerte 50 helyszínen kell fotóznom, amire bruttó két hetet kaptam, amiből kb nettó egy hét lett a rossz idő miatt. Kézenfekvő volt hát bekapcsolni az eddig soha nem használt GPS-t, lényegesen elegánsabb megoldás ez, mint mindenféle papírfecniket fotózgani, amire ráírom, hogy az attól a kockától induló képsorozat mely helyszínen készült. Múzeumokat kellett fotóznom kívül-belül, így várható volt, hogy a tizenötödik után már nem fogom tudni, melyik hol volt helyileg, Székesfehérvártól az Ukrán határ mentén lévő Tiszacsécséig.

Beállítás

A 6D-n a GPS menüben megadhatjuk, hogy külső vagy beépített GPS-t akarunk-e használni? Mivel itt van beépített, a választás egyértelmű. A további menüpontokban meghadhatjuk, hogy a kamera a GPS adatok alapján automatikusan beállítsa a dátumot és időt. Ez egy hasznos funkció, viszont figyelnünk kell a kamera órabeállításában az időzónára. Régebbi kamerákban nem biztos, hogy van ilyen, a 6D-ben speciel van, és ez ilyenkor fontos igazán, ugyanis a GPS műholdak UTC középidőt adnak meg a kamerának, és ha nincs beállítva az időzóna (sőt, Magyarországon a téli-nyári időszámítás is), rossz lesz a képekhez társított időbélyeg. Ugyan nem próbáltam ki, de a logikám ezt mondatja velem. További beállítási lehetőség még, hogy a fényképezőgép milyen gyakran kérjen GPS jelet: másodpercenként, illetve 5-10-15-30 másodpercenként, percenként, kétpercenként vagy ötpercenként. Ezt mindenki döntse el maga, én tudtam hogy autóval közlekedem egyik helyről a másikra, ott viszont egy helyben eltöltök minimum 10-15 percet, de inkább fél órát, ezért én 5 perces intervallumra állítottam, mert ha a várost és az utcát látom majd a térképen, azt már nekem elég, és mert az akksit is féltettem – ha napközben lemerül a dupla akksi, bajban lettem volna, de erre még kitérek. Egy következő menüpontban lekérhetjük az aktuális GPS adatokat, láthatjuk a hosszúsági és szélességi adatokat, a magasságot és az UTC időt. Az utolsó menüpont a GPS Logger funkció, ekkor a kamera nem csak fotókhoz társít GPS adatot, hanem az utunkat is jegyzi, így később, térképen visszanézve nem csak pöttyöket látunk (ahol a fotók készültek), hanem azokat vonalak kötik majd össze, ami a képtől-képig utunkat mutatja. A fent említett adatlekérés intervallum főként a Logger esetén fontos.

Stabilitás, akkuidő

Ha először kapcsoljuk be a kamerán a GPS-t, kell egy kis idő, mire műholdat talál. Amíg keresi a műholdakat, villog a GPS felirat a kijelzőn, ha eleget talált a helymeghatározáshoz, akkor világít. A GPS felirat akkor is ott lesz, ha kikapcsoljuk a kamerát, ugyanis a GPS funkció ekkor is aktív marad. Joggal gondolja az ember ilyenkor, hogy meríti az akkut akkor is amikor nem használjuk, de használat közben fogjuk megtapasztalni, hogy elenyésző a fogyasztása, ha aznap vagy másnap is használnánk, semmi értelme kikapcsolni, mert a következő visszakapcsoláskor annál tovább fog tartani, hogy jelet fogjon. Ha folyamatosan bekapcsolva marad, akkor pillanatok alatt jelet talál a kamera, sőt olyan frankó a vevője, hogy fotóstáskába téve a kocsi csomagtartójában is rendszeresen jelet talált (legalábbis a táskából kivéve az esetek többségében már nem villogott a GPS felirat). Az akkut pedig tényleg minimálisan fogyasztja, magam sem gondoltam volna, de a dupla akku este 60 és 66%-on volt, egész éjjel be volt kapcsolva a GPS a kamerán és reggel ugyanúgy 60/66%-on álltak az akksik. Mindezt 5 perces adatlekéréssel persze, ha valaki csak egy akksit használ és másodpercenkénti adatlekérése állítja, meg még a Loggert is bekapcsolja, akkor sanszos, hogy jobban eszi az akksit. A helyszínek között átlagosan 30-50km-t utaztam, de sosem volt gond a jellel, mindig nagyon hamar talált, mint említettem már a kocsi csomagtartójában is (ugyanis a GPS-ek nem igazán szeretik a ki- és bekapcsolás közti nagyobb helyváltoztatást, ilyen esetben mindig hosszabb idő kell nekik, hogy újra műholdat találjanak).

Működés

A munkám során mindig úgy dolgoztam, hogy érkezésemkor pár képet készítettem az épületről szabadtéren, itt a GPS mindenképp jelet fogott, ha az autóba esetleg nem tette, majd utána bementem az épületbe, ahol értelemszerűen már nem igazán látta a kamera a műholdakat, max ha ablakok környékén mozogtam. Ez azonban nem jelent problémát, az épületben készült képekbe ugyanúgy beleírta a gép a legutoljára lekért GPS adatokat, tehát térképen nézve egy helyen lesznek majd a külső és belső képek.

Merthogy – ha eddig nem lett volna tiszta – a fényképezőgép ilyenkor a képek EXIF adatába írja be a GPS koordinátákat (ún. geotageli őket), amit egy arra alkalmas szoftverrel lehet behívni. Ilyen szoftver például a Lightroom, a Picasa, vagy a Canon-féle Map Utility. Ezek a szoftverek térképen (leginkább Google Maps/Earth-ön) jelenítik meg a geotagelt fotókat. A Lightroomban a múzeumos túrám egy hét után így nézett ki, a számok az adott helyszínen készült képek számát jelölik.

A térképbe bele is lehet természetesen nagyítani, Budapestre közelítve ez a helyzet:

Utcaszintre közelítve és műholdas képre átváltva pedig az alábbi a látvány, a polgári GPS ugye 5-10 méteres pontossággal állapítja meg a pozíciót, ezt nagyjából stimmel is, simán látni, hogy hol és mit fotóztam :)

Lightroomban ha egy számra rávisszük az egeret, bejön az ott készített képsorozatból az első kép, amit lapozhatunk. Ha rákattintunk a számra, a Lightroom ki is jelöli azt a sorozatot, ami azon a ponton készült.

Egyébként nálam valamiért iszonyatosan lassan tölti be a Lightroom a térképeket, nem tudom mi lehet az oka. Netkapcsolat kell ugye hozzá, de olyan tetű, hogy az ISDN kapcsolatos időket idézi.

A GPS tehát okos dolog, amennyiben az ember sokat utazik, és otthon nem akar bajlódni azzal, hogy melyik kép hol készült. A funkció alig meríti a kamera akksiját, ezért ésszerű keretek között beállítva nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk, így hamar jelet talál majd a legközelebbi használatkor, mindemellett kellően pontos is.

Mi van akkor, ha nincs GPS a kamerádban, de szeretnéd térképen látni a fotókat?

Ne aggódj, így is megoldható a dolog. Az egyik a manuális vezérlés. Átváltasz a Lightroomban a Map modulra, kijelölöd a képeket, amik egy helyen készültek, ráhúzod a térképen a megfelelő pontra és már kész is a geotagelés. A másik módszer a félautomata, ha van egy okostelefonod, akkor kapcsold be a kamerájában a geotagelést, és készíts egy fotót azzal is minden helyszínen. Ezt követően a nagygéppel lőtt fotók mellé importáld a Lightroomba a mobilos fotókat is, innentől kezdve nincs más dolgod, mint a mobilos kép GPS adatait szinkronizálással átmásolni az ott készült DSLR fotókra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ferenc Szatmári

    Ha nincs a kamerában GPS, szintén jó megoldás valamilyen útvonal rögzítő alkalmazás, ami gpx-be képes exportálni a rögzített útvonalat amit aztán a LR-ba be tudunk tölteni.
    Csak a telefon és a kamera órája legyen szinkronban. :) Ilyen pl. a My tracks, vagy az OsmAnd térkép navigáció, amely útvonalat is tud rögzíteni, terepen pedig a Locus Map lehet még alkalmas. Én szertem ezeket, mert könnyen használhatóak. Hátrányuk, hogy a telefont gyorsan merítik. Egy külső akkuval kiegészítve viszont megoldódik ez a probléma is.

  • FrenkyPub

    En Londonban teszteltem. Nekem voltak gondjaim a GPS pontossagaval. Neha csunyan melle fogott. Lehet a magas felhokarcolok vagy csak mert eppen egy lakasban fotoztam es rosszul pontatlanul szedett vmi adatot. Bar ezt a Lightroom terkepen egy odebb huzassal siman korigalhatom. Az egesz kepcsoportot siman csak odebb kell tenni a megfelelo helyre. Viszonylag hamar jelet talal es 15mp mintavetelezesnel nem vettem eszre, hogy terhelne a dupla aksit. Nalam semmi gond a LR mappal siman es viszonylag gyorsan betolt.

    Tovabbra sem ertem, miert tartjak az emberek ennyire folosleges funkcionak a GPSt vagy a wi-fit egy DSLRben. Szamomra eleg vonzo tulajdonsagok voltak a gep kivalasztasakor. Mind a ket funkciot hasznalom. Wi-fit is akar kepek visszanezesere tableten vagy tavkioldokent. Igaz a Canon meg pofozhatna a mellekelt Appon mert siman beletehetnenek mondjuk time lapse funkciot, hogy bizonyos idokozonkent susse el a gepet. De a jopar meteres hatotav hasznos tud lenni meg annelkul is. Es hat a mobil az amugy is mindenki zsebeben ott lapul.