Íme a Streaming Photoshop

Hamarosan megérjük, hogy a Photoshop már nem is a mi gépünkön fut.

Az Adobe és a Google koprodukciója révén megmutatták az Ars Technica magazinnak, hogy milyen lesz a Streaming Photoshop, vagyis az a PS, amit böngészőből a neten keresztül érhetünk el, így nem a mi számítógépünkön fut. Az Adobe célja ezzel az, hogy ne legyen szükség komoly hardvererőforrásokra a program futtatásához, hanem a Photoshop egy 200 dolláros Chromebookon is vígan fusson, ha van elegendő sávszélesség (4MB/s az optimális, 1MB/s a minimum – ez ha jól számolom kb 30Mbit-es neten fut szépen, ami egy átlagos, nagyvárosi LTE/4G mobilnet kapcsolatnak felel meg jelenleg).

A Photoshop ilyenkor egy távoli szerveren fut (Windows alapon, szóval ha Mac gépen használjuk akkor is Windows környezetet fogunk tapasztalni), a fájlok jelenleg Google Drive-on cserélődnek a gépünk és a szerver között (Creative Cloud támogatás is lesz majd), a kattintásainkat pedig JavaScript protokoll közvetíti.

Az Ars Technica beszámolója szerint a Streaming Photoshop épp ugyanolyan, mint a desktop verzió, leszámítva néhány 3D-s szolgáltatást. Az online PS egyelőre csak egyes oktatási intézményekben érhető el tesztelési céllal, a Verge magazin szerint 6 hónapon belül ne számítsunk kereskedelmi verzióra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Adam

    Ez jó de akkor árban is olcsóbb lesz a használata(havidíja) ?

  • Rolf

    Utálom hogy folyton felügyelnek, mindenről tudni akarnak, mit csinálsz, kiről, miről, hogyan, persze diszkrét meg titkos tudom :( ló..f…asz