Jövő héten jön az új Canon 100-400L

Kiszivárogtak a fotók és a specifikációk is a Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II-ről.

A canonrumors.com weboldalon megjelentek az új L-es 100-400 adatai, ára, leírása és fotói. A hírek szerint november 11-én mutatják be, de hogy mikor kerül a polcokra, még ismeretlen. Az új obi szakít az előd tolózoomos konstrukciójával, felépítésre a 28-300L-re hasonlít leginkább.

Az új 100-400L ára 2200 dollár lesz, hazai viszonylatban tehát bőven 600ezer forint fölött várható, közelebb a 700-hoz. Bad news… :(

Az optikában 21 lencsatag kap helyet 16 csoportban, a közelpontja 98 centi, belső fókuszálás lesz benne, de a tolózoom elhagyásától függetlenül zoomolásnál ugyanúgy lényegesen meghosszabbodik a tubus. Az obi súlya egyébként több mint 1,5 kiló, szűrőmérete 77mm. A frontlencse egy teljesen új fejlesztésű, ún. Air Sphere Coating (ASC) bevonatot kap, mely kiküszöböli a becsillanást, a fluor bevonat pedig a maszatoktól és ujjlenyomatoktól próbálja óvni a front- és a hátsó lencsét. A blende 9 lamellából áll, tehát különösen szép háttérelmosásra számíthatunk, a stabilizátor pedig 4 Fényértékes és 3 állású (szenderd, svenk, csak exponálás közben – utóbbi megoldást én speciel a Fujimból ismerem, ekkor a stabi csak az expozíció idejére kapcsol be, működése gyakorlatilag szemmel nem is látható, cserébe kíméli az akkumulátort).

Aztán van még itt néhány érdekesség. Az egyik a személyre szabható zoom forgatónyomaték, ahogy a leírásban említik. Az obin láthatunk egy Smooth – Tight feliratú gyűrűt, ez az elődmodellen is rajta volt, a tolozoom finomságát lehetett állítani vele. Úgy tűnik, hogy az új rotációs zoom is megkapja ezt a fícsört. A másik érdekesség az új napellenző, aminek az oldalára ablak kerül (sajnos ez a fotókon nem látszik), mely révén például polárszűrőt tudunk forgatni anélkül, hogy a napellenzőt el kellene távolítanunk. Új lesz az állványgyűrű is, amit úgy is el lehet távolítani az obiról, hogy azt nem kell a kameráról lecsatolni. A leírás szerint az obi különösen jó időjárás-szigetelést is kap.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot