Megjött a Coco Rocha könyvem

Megérkezett az Amazontól a korábban már emlegetett Coco Rocha-féle 1000 modellpóz könyv. Elemzés.

Meglehetősen hamar, gyakorlatilag a kattintástól számított 14 napon belül megjött a Study of Pose, Coco Rocha modell főszereplésével. A könyv kb 30x20x10 centis, amit beleraktak egy kétszer akkora kartondobozba, ami beleraktak egy 100 literes ezüst krumpliszsákba, amit a felénél összekötöttek. Talán közeleg a Mikulás ünnep, azért kaptam zsákban? Mindenesetre a postás a biringájával nem hozta ki a hatalmas zsákot, be kellett mennem érte a postára.

A Study of Pose kívülről rendkívül elegáns, sötét borítójával, és feketére festett lapéleivel, illetve a mintegy 10centis vastagságával ékes dísze lesz minden fotós könyvespolcának, minden fotóstúdió dohányzóasztalának. Belül azonban már picit más a helyzet. A könyv lapjainak anyaga inkább a Story magazin minőségét idézi, egy hangyányival jobb csak annál. Igaz vastagabb lapot nem tehettek volna bele, mert a több mint 2000 oldalas könyv így is igencsak vastag. Vagy mégiscsak tehettek volna? 1000 póz 2000 oldalon? Hogy is van ez? Hát igen. A könyv bárhol nyitjuk ki, azt látjuk, hogy a baloldal üres fehér, csak egy hatalmas oldalszám van rajta, a jobboldalon meg egy póz lefotózva. Ergo kifizetsz 45-60 dollárt, amiért kapsz egy félig üres könyvet. Na nem mintha nagy összeg lenne, azért egy ilyen lexikonért ami ráadásul hasznos is, ez még mindig baráti ár. De ha minden oldalra raktak volna pózt, akkor fele ilyen vastag lehetne a könyv, vagy kétszer ilyen jó minőségű lapokból állhatna.

A másik problémám az, hogy a könyvben található 1000 pózt gyakorlatilag ömlesztve találjuk. Az eredeti sajtóhírban azt olvastuk, hogy a fotós és a modell végigvett mindenféle pózt a klasszikus művészettörténeti pózoktól kezdve a modern divafotó pózokon át a filmes és táncos pózokig. Lehet, hogy ezek benne vannak, lehet hogy ezek egymás után is következnek, de hogy melyik hol van, azt nem tudhatjuk, mert nincs jelezve, nincs kategorizálva a könyv, nincsenek benne fejezetek vagy bármi. Kinyitjuk, két előszó/bevezető, aztán 1000 póz egymás után a jobboldalon (baloldal fehér), majd az utolsó két oldalon Coco Rocha kétoldalas életrajza, majd hátsó borító és csók.

Ígértek interaktív appot is a könyvhöz, amivel a pózokat 360 fokban elforgathatjuk. Erről egyelőre nincs hír, a könyvhöz nem jött semmi, a neten is azt írja mindenki, hogy egyelőre nincs app. Vajon ingyenes lesz, ha lesz? Ha fizetős, akkor a könyvet megvásárló embereknek is kell fizetnie érte? Ha nem, akkor ezt hogy ellenőrzik? Megannyi kérdés… Reméljük hamarosan válaszokat is kapunk.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    Mennyibe került pontosan szállítással együtt a könyv?

    • amaz0mbie

      36USD volt maga a könyv amikor én vettem, egészen pontosan okt 27-én előrendelésben és 12,48USD volt a szállítás, ami a középső kategória volt(szállításban). Talán 20USD körül lett volna az express, akkor 4-5 nap alatt beérkezett volna, és a legolcsóbb az talán 7-8USD körül volt…de az nem követhető és 20-30 napot írt a rendszer (picit homályosak az emlékek, de kb így lehetett). Nekem viszont még nem érkezett meg…az amazon nov 11-ét igazolt vissza.