Prémium piacot céloz meg a Phase One

A híres középformátum gyártó cég az Alpával szándékozik közösködni, olyan piacra belépve ezzel, hol például a Leica is mozog. Hiperprémium handmade minőség, extramagas ár.

Az ALPA egy svájci fényképezőgép gyártó cég, akik moduláris kamerákat készítenek olyan minőségben, amilyet legtöbbünk még valószínűleg életében nem látott. Ők csak a gépvázat gyártják, az objektíveket a Rodenstock szállítja, ami szintén nem kis név. Csak a miheztartás végett, egy ismerősöm írta a minap, hogy kipróbálta az ALPA egyik fényképezőgépét, és elmondása szerint úgy össze van rakva a gép, hogy ehhez képest a Hasselblad egy vízipisztoly.

Az ALPA egyébként meglepően pici gép, ráadásul tükör sincs benne (az átnézeti keresőt a tetejére szerelik), így ha úgy vesszük középformátumú MILC gépként tekinthetünk rá. A Phase One-nal közös együttműködésük révén ez hatványozottan igaz, ugyanis az ún. A-Serieshez az ALPA adja a gépvázat, a Phase One a KF hátfalat (50, 60 és 80MP felbontással). Ha nem kenyerünk a gépre csatolt átnézeti kereső, használhatunk erre a célra a kamera tetejére rakható, vezeték nélkül csatlakozó iPhone-t is, mint LiveView keresőt, de használhatunk iPadet is szintén LiveView funkcióval, a Capture Pilot szoftver segítségével.

A hírek szerint a kifejezetten ehhez a rendszerhet készített Rodenstock ALPA objektíveket már a gyárban összekalibrálják a hátfallal, így – ahogy a művelt angol mondja – out of the box, vagyis a dobozból kivéve kapásból kivételes képminőséget kapunk.

És hogy mi az ára? Egy ALPA váz önmagában 2200 dollár, vagyis nettó 540.000 Ft. Váz alatt értsd ezt a keretet:

Ehhez jönnek a kívánság szerinti Rodenstock objektívek és a többmilliós nagyságrendű Phase One hátfalak, sőt tudtommal a fent látható rózsafa(?) markolat sincs az alapárban. Ha mindent beszerzünk hozzá, valahogy így fog kinézni a kameránk:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot