Kincses Károly a magyar fotográfia helyzetéről

Nem mai a videó, de nem is túl régi, ennek ellenére én ma láttam először, gondoltam megosztom veletek.

Kincses Károly fotótörténész, a magyar fotográfia egyik meghatározó alakja, többek közt a Mai Manó Ház alapítója. Nemrégiben a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának Szőts István-díját kapta. Ennek apropóján nyilatkozott a kamerának és igen elgondolkodtató dolgokat mondott. Idézve a Librarius oldalon megjelent nyilatkozatát, már sokmindent megtudhatunk az álláspontjáról, de érdemes a videót megnézni.

“Komoly dilemmát okozott, hogyan viszonyuljak ehhez a díjhoz. Aki ismer, tudja, nem álszerénység, aki meg nem, hát kérem, higgye el bemondásra. Sokszorosan végiggondoltam én ezt, hogy elfogadjam-e vagy sem. Ami miatt odamentem, az három dolog volt: a balt is, a jobbot is egyformán utálom, és ha az egyiktől elfogadtam, akkor mi okból ne a másiktól? Mert azt gondoltam, hogy talán ez szakmai díj, és nem talpnyalásért adták. A harmadik pedig: amikor meg kellett köszönni a laudációt, utána az interjúban arról beszéltem nagy plénum előtt, hogy mennyire rossz kezekben van ma nálunk a fotográfia irányítása.”

Forrás: Völgyi Attila Blogja, Librarius

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot