52 megapixeles lesz az 5D Mark IV?

Ezt azért fogadjuk kétkedve, de ezek a pletykák járják mostanság.

A canonrumors.com információi szerint idén bemutatása kerülő, nagyfelbontású gépváza 52 megapixeles lesz a Canonnak. Ezt arra alapozva állítják, hogy a 7D Mark II 4.2 mikronos szenzortechnológiáját fogja kapni, a korábbi 18 megapixeles 4.3 mikronos APS-C konstrukció fullframe-re bővítése helyett.

Márpedig ha ezzel a pixelsűrűséggel számolunk, akkor fullframe lapkán 52 megapixeles felbontás jön ki. E koncepció azt is megmagyarázná, hogy miért késett ilyen sokat a Canon “megapixel monstere”: 7DII gyártásának előkészítésével és megkezdésével a Canon gazdaságosabban tudja majd az ugyanilyen konstrukciójú, de fullframe méretű lapkát gyártani, mintha rögtön azzal kezde volna az előállítást.

Ha mindezen információ igaz, az a Canon marketingosztályát is segíteni fogja, hiszen a Nikon/Sony új lapkája “csak” 46 megapixel körül várható 2015-ben.

A “megapixel mostert” eddig Canon EOS 3D-ként emlegették, tehát külön modellként, de a Canonrumors szerint több új pletykaforrás is azt állítja, hogy az 5D Mark IV fogja kapni ezt a brutális felbontást.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Cs.András

    Az elégnek tűnik:))

  • FrenkyPub

    Az ujabb pletykak szerint meg megis csak 1D forma lesz. Sot az 1Dx-et valtana. :) Ami azert vicces 52MP 14FPS lol :D vagy siman figyelmen kivul hagyna a sport es riport fotosokat? nem hinnem… En a canon helyebe az 5D vonalat kette szednem 5Dx es 5Dc azaz fenykepezogepre es hibridkamerara ugy mint az 1D-nel. Igy kielegitenek a fotosok es a DSLR videosok taborat is. Lenyegeben csak a szenzor kulonbozne egy 52MP es egy 22-24MP meretben. Ezzel ugye megteremtve a Nikon D750 es D810 konkurenciajat is. Ha 1D vaz jonne az sokkalta dragabban kerulne forgalomba. Azaz nem lenne a D810 konkurenciaja csak inkabb egy dragabb alternativa. Es meg ott van a vaz merete is. Sokan nem kedvelik a nagy robosztusvazat. Persze igenylik a jol megepiett strapabiro kialakitast mint pl a 7D mkII lett. Akinek meg kell vesz hozza portre markolatot. Hamarosan kezdodik a CES. Kivancsian varom alkotnak e valamit.

  • tom_67

    Ha ez igaz akkor azért jó lenne egy nem 52MP-s verzió is (mint pl ahogy a Sony az A7 sorozattal csinálta) mert igazából nem tudom az 52 kinek fog imponálni.

    • FrenkyPub

      En tudnam hasznositani. Mert most sokszor tobb kepbol kell osszevagnom a megfelelo meretu kepet. Igy meg egyszerubb es jobb eredmenyt erhetek el. Persze ehhez kellenek minosegi objektivek is amik megkozelitoleg kirajzoljak az 52MP-t. Ha “olcsobb” vonalon gondolkodunk, akkor egy Sigma 50 f1.4 Art lehet az egyik legjobb valasztas. Inkabb legyen tobb MP egy fenykepezogepben mint pl. videos funkcio.
      Bar az 52MPt tul soknak talalom a 22MP utan tul nagy ugras lenne ez a marketingosztalynak. Ennel finomabban szoktak lepdelni felfele, hogy jobban lehuzzak a nepet. Kicsit ugy allok ehhez a pletykahoz, hogy ez inkabb egy szajkarate a Nikon (Sony) es a Canon forumozok kozt az egyik kiad egy 36MPt akkor a Canon funnak tuti tobbet kell mondani igy lesz 42 aztan jon a Nikonos 46al utana a canon 52vel… es igy tovabb. A Canon nem rendelkezik megfelelo minosegu objektivekkel sajnos egy ilyen gephez. Bar lehet az uj EF szeria eppen ezt hivatott majd kompenzalni persze az L-es obiknal borsosabb aron. Kb mint a Cinema szerias obik (CN-E).

      • tom_67

        Nem mondom hogy valaki nem fogja tudni hasznosítani, de szerintem az a jelenlegi 5DIII felhasználók elenyészô kissebsége. Persze a kényszer ott van a Canonon hogy nagyot durrantson, és így marketing szempontból érthetô, de ha nem fog kínálni más opciót akkor lábon lövik magukat. Egy ekkora ugrásnál a vevônek nem csak a vázat hanem az objektív parkot és a számítógépet is le kell cserélni, és néhány TB-s tárhely bôvítésre is szükség lesz. :)