Komoly firmware frissítési lehetőség jön Nikon gépekhez

Új kampányt indít hamarosan a Nikon, mely révén olyan firmware-eket lehet letölteni jónéhány Nikon masinához, amivel a tudásuk bővül, tehát nem egyszerű hibajavítások lesznek. Még az is lehet, hogy a jövőben jönnek a fizetős tudásbővító firmware-ek!

Egy a nikonrumors.com oldalon kiszivárgott pletyka szerint “I Am Advancing” szlogennel indít hamarosan a Nikon firmware frissítési programot, állítólag január 19-i kezdéssel. Kezdetben 6 fullframe DSLR-t fog érinteni a dolog, a leírás szerint ezekhez 3 éven keresztül ingyenesen lehet tudásbővítő firmware-t letölteni. Ide tartozik a Nikon D800, D800E, D810, D750, D600, és D610. Nagyon kihangsúlyozzák, hogy 3 évig ingyenesen lehet csatlakozni ehhez a programhoz, ami arra enged következtetni, hogy 3 év után elképzelhető, hogy fizetős lesz.

Na és mit kínálnak ezek a firmware-ek? A pletykák szerint az alábbi extra funkciókat:

  • Nikon White Balance update: az új firmware-nek köszönhetően új fehéregyensúly-számítási algoritmus fog dolgozni a gépben
  • “Metallic” Picture Control opció: a JPEG képeket érintű képstílusok lehetőségei kibővülnek a Metallic effekttel, ez egy erősen kontrasztos beállítás lesz, ami a leírás szerint természetes, mégis szemet kápráztató.
  • RAW Hisztogram: na ez a legkeményebb! Eddig a középformátumú gépeket kivéve minden fényképezőgép JPEG hisztogramot mutatott. Canon fronton eddig egyedül a magyar fejlesztésű Kuuvik Capture szoftver (amit vezetékes fotózás során használunk) volt képes arra, hogy közvetlenül a szenzor adataiból nyerjen ki adatokat a hisztogramhoz. Az új firmware-nek köszönehetően a Nikon gépek alapból tudni fogják ezt, ami sokkal pontosabb expozíció állítást fog biztosítani azoknak, akik az eléhető legmagasabb képminőséget kívánják kicsikarni a kamerájukból. Tárgyfotósok, reklámfotósok, fine-art tájképesek és társaik, ez nektek szól!
  • Két D810 funkciót is átvisznek más gépvázakba:
    • “Flat” képstílus: főleg videósok szeretik (de JPEG fotóban is elérhető), ez egy lapos képi világot eredményező képstílus, ami könnyebbé teszi a videók utólagos fényelését, színezését. Több részlet van az árnyékos részekben általa. Némileg hasonlít egy RAW videóra, de természetesen nem az.
    • Elektronikus első redőny: hosszú expónál kiküszöböli a zárszerkezet okozta vibrációt
UPDATE: rohadtul nem jött semmi a Nikontól :(

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    Jó lenne ha még d700-hoz is jönne ilyen :)