5 fotóstúdió, amitől eldobod az agyad

Annak apropóján, hogy a reklámfotós és oktató guru, Karl Taylor nemrégiben elfoglalta új, nem szerény rezidenciáját, és azok után, hogy Yuri Arcurs is bemutatta, már kétszer is, hogy hol dolgozik – mindkettőtől dobsz egy hátast! -, rákerestem még pár műteremre. Hát nem piti helyek vannak a világon.

Azt hiszem végleg kijelenthetjük, hogy ha nem is legsz.rabbik, de mindenképpen a sz.rabbik felén élünk a világnak. Olyan fotóstúdiók vannak itt-ott, amilyen Magyarországon jó eséllyel sosem lesz, hiszen itthon képtelenség kitermelni az ilyen műteremek fenntartását, legalábbis saját munkákból. A bérműterem még szóba jöhet, kis hazánk két legnagyobb fotóstúdiója (Beton és Flashback) is többek közt bérműteremként funkcionál komoly hazai és nemzetközi fotós és videós produkciók számára (ugyanígy az etyeki Korda Filmpark és a fóti filmgyár is, de ott nemigen van fotózás). Ám még ez a két szuper műterem is szinte eltörpül a most következők mellett. Íme:

Karl Taylor új stúdiója

Ha már az előbb említettem, kezdjük ezzel. A Mester elköltözött. Egy szigetre, ami a francia partokhoz van közelebb, de angol felségterület (és nem tagja az EU-nak! O.o). Hogy hogyan dobta ki az agya, hogy neki itt kell műterem, azt nem tudom, mondanám, hogy itt volt olcsó az ipari parkban a bérleti díj és amúgyis nemzetközi ügyfelei vannak, szóval csak egy reptér kell a közelben, de látva a fotókat a stúdióról, úgy nézem az olcsóság volt itt az utolsó szempont. Ne feledjük, hogy Karl a Hasselblad és a Broncolor reklámarca, tehát elképzelhető, hogy ők – főleg a Broncolor – megfinanszírozta a referenciaként is mutogatható stúdiót. Ha nem is egészben, de részben biztosan. Ha csak a lámpaparkot pakolták be, az is olyan érték, amiből itthon lehetne venni egy raktárat, felújítani és telepakolni kínai világítással…kb…

Itt:

Screen Shot 2015-02-16 at 20.55.34Ez:

10271270_759998177414232_236595045666772946_o

10896264_759998190747564_3647861154750333136_o

10922275_759998160747567_7225888657616061965_o

 

Yuri Arcurs fotóstúdiója

A második. De először megmutatom az elsőt, ami valamiért nem volt jó. Biztos szétfotózta már minden szegletét. Az első stúdiója napfényműterem volt, ami egy stockfotó királynak kifejezetten Istenáldása. Különféle szekciók voltak a műteremben, konyhai, bolti, tervezőmérnöki, kórházi, hálószobai stb. Rengeteg kiegészítő és berendezés mindenhová, Yuri meg olykor gördeszkával közlekedett benne, mert azzal gyorsabb. Persze hunyorogva, mert egy hófehér napfény műteremben már nem árt napszemüveget felvenni, de abban meg nehéz fotózni. Első műtermét ezen a videón mutatja be Yuri:

Aztán ez valamiért nem volt jó, és jött a második műterem, ami már patinásabb. Távirányítós motorral leereszthető plafon-sínrendszer és egy nagy rakás Profoto vaku. Amik ugye pont olyan “vackok” és fillérekért kaphatók, mint Karl Taylor Broncolorjai.

004

003-1

002Itt pedig videón:

Meoli Digital fotóstúdió

Jöjjenek a kevésbé ismertek. A Meoli St. Louis-ban van az USA-ban. Hatalmas napfényműterem és ránézésre full Profoto cucc várja az idelátogatókat, de természetesen a tulajdonosok maguk is dolgoznak az épületben, mely áll egy 830nm-es fő műteremből, egy 370nm-es napfényműteremből, egy 37nm-es konyhából, egy 160nm-es eszköz, felszerelés, kiegészítő és háttér tároló helyiségből, továbbá két videovágó szobából, egy hangstúdióból, egy privát konferenciateremből és egy ügyfélváró lounge-ból.

Screen Shot 2015-02-16 at 20.27.10

Screen Shot 2015-02-16 at 20.27.32Pin-up Studio

A Pin-up műteremei Párizsban vannak. Igen műtermei, ugyanis ez egy épületkomplexum, ahol összesen 7db (igen, HÉT!) különféle méretű műteremet talál az odalátogató a legkisebb 80nm-estől a legnagyobb 270nm-esig. Van köztük több napfényműterem is, ezen kívül két tetőtéri terasz is rendelkezésre áll holkerrel.

140317_Le-27-867x432

Studio4_1-867x432

Studio5_1-867x432

 

MyClip Studios

A MyClip Asiat már az elhelyezkedése miatt is irigyelhetjük. Phuket, Thaiföld. Köszi! Égigérő holkerrel dolgoznak, fő profiljuk a tárgyfotó, abból is a forgatható, zoomolható, kifogástalan minőségű 3D verzió létrehozása. A biztonság kedvéért azért van az udvaron egy fain épített környezet. Ha már az ég kék arrafelé, a falak is legyenek fehérek, mert úgy jó az. :) De ne legyünk irigyek, Thaiföldön olcsók az ingatlanok és még fűteni sem kell télen.

MyClip_Studio_005

Studio_008Bónuszként még egy kép a Facebookról. Dani Diamond utómunka-birodalma látható. Nincsenek szavak… :D

10506824_388915591289299_3117295274746337105_o

 

 

 

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Karl Taylornak azért van ott a stúdiója mert a szigeten él…. ;) Legközelebb nem ártana utána nézni ha már ilyen szuperlatívuszokban írsz róla (Amit persze megérdemel, hisz fantasztikus szakember és ember is) Amúgy meg hogy miből telik neki… egy 3 napos fashion and beauty workshopja 1495 font, max 14 fős, de mindig tele van ;) De a sima Photography: Deeper understanding is 975 font. És akkor nem beszéltünk az oktató DVD-iről ami szintén szép számban fogy. De nem sajnálom tőle, mert hihetetlen a tudás amivel rendelkezik!!

    • Köszönöm a kioktatást.

      • Ez közel sem kioktatás de ha már valaki cikket ír vegye a fáradtságot hogy utána néz részleteknek. Ezt az infót 2 perc kideriteni ;) én is publikáltam anno és az ilyen mindig cseszi a csöröm, ennyi ha ezt sértőnek, kioktatásnak vetted, sajnálom….

        • Az volt jópár perc, amíg kiderítettem, hogy helyileg hol van a stúdiója. Az oktatásos oldalán Miami, Florida cím szerepel. Még meg is lepődtem akkor, hogy átköltözött volna az USA-ba? Aztán megtaláltam a portfólió oldalát, ahol az szerepel, hogy a stúdiójuk Guernsey szigetén található. Amit nemrég nyitottak meg, ezt onnan tudtam, hogy figyelemmel követem Karl Facebook oldalát. Azt, hogy Karl Guernsey-n él, az nem derül ki sehonnan. Se a weboldalán található önéletrajzból, se a kapcsolati adatok közül, csak annyit tudni, hogy ott a stúdiója. Hogy miért pont ott, azt nem tudni. Valószínűleg ott él és azért, de az nem derült ki hogy miért ott él? Angliában született, ott kezdte fotográfiai karrierjét, utána kiment Dél-Kelet Ázsiába, majd Ausztráliába, majd vissza a UK-be. Mindenki úgy ismeri őt, mint angol fotóst, ki gondolta volna, hogy valójában egy szigeten él a francia partokhoz közel. Ezt írtam le a cikkben, csak kissé rövidebben, mert a stúdiók a téma, nem Karl Taylor, és mivel a stúdiók a téma, egy mellékes információnak a fentinél jobban (értsd két weboldalának az átnézése) nem fogok törődni. Pláne nem úgy, hogy blogger vagyok és nem újságíró vagy oknyomozó.
          Ha Te is publikáltál anno (már ha online), akkor biztos az is cseszte a csőrödet, hogy mindig jött valaki, aki belekötött egy a téma szempontjából tök lényegtelen információba.

          Arról nem is beszélve, hogy a bekezdés baromira nem arról szól, hogy Karl Taylornak honnan van erre pénze. Ha nem csinálná az oktatást valószínűleg akkor is lenne, hiszen a világ egyik legnevesebb fotósa komoly ügyfelekkel, valószínűleg nem kevést kap egy-egy cégől egy-egy kampányért. De nem erről szólt a bekezdés, ha elolvasod, hanem arról, hogy vajon miért a szigeten nyitott stúdiót? Talán adókedvezmény miatt, de látva a felszereltséget, a pénz nem igazán számított. De gyorsan azt is hozzá tettem a felszereltség témához, hogy a Broncolor és a Hasselblad is szponzorálja az emberünket, ezért vélhetőleg ezek a cégek felszerelték neki a stúdiót. Ennyi. Nem kérdeztem egy percig sem hogy honnan volt neki erre pénze és irigységről is maximum úgy eshet szó ebben a cikkben, ami egészséges mértékű, hiszen ki ne akarna magának ilyen stúdiókat.

          Nem vitatkozni vagy kötözködni akarok, de van egy blog, ami több mint 3 éve megy. Nem tudják az emberek, hogy egy témában évekig rendszeresen írni és újat mutatni nem kis feladat, pláne úgy, ha ez mellékállás, ne adj isten hobbi. Kihalt már a Spottr, kihalt az InPhoto és Völgyi Attila rendszeresen feldobja a témát, hogy abbahagyná, de aztán végül mindig csinálja tovább. Mi pontosabban én még mindig csinálom, ősszel lesz négy éve. Nem kis meló, nem kis teher elhiheted, hogy 3,5 év és egészen pontosan 920db poszt után még ugyanúgy írjak és újat mutassak, mondjak. Sajnálni nem kell, hiszen pénzkereső tevékenység ez számomra, de ha valami nem esik jól az az, amikor leoltanak ilyenekkel, hogy “jobban utánanézhettél volna”, meg az “ezt mered te tesztnek nevezni?”. Az esetek többségében indoklás nélküli fröcsögés és trollkodás megy. Sokszor megfordult már a fejemben, hogy úgy csinálok mint az Index.hu és egész egyszerűen letiltom a kommentelési lehetőséget, de aztán mindig arra jutottam, hogy inkább nem reagálok semmire. Most kivételt tettem, majd biztos ebből is összeveszés lesz. Sajnálom, én is emberből vagyok…

          • Nincs ezzel semmi gond én is majd 3 évig csináltam. Csupán megjegyeztem miért van ott. A pénz része csak kiegészítés volt, érdekességként. Volt szerencsém személyesen találkozni vele így ezért jegyeztem meg a dolgot… ígérem ha legközelebb lehetőségem lesz vele találkozni megkérdem miért pont Guernsey :) Évek óta követem a munkásságát csupán ezért kötözködtem… de többet nem teszem ;)

          • Na, akkor haverok maradunk? ;) Ha találkozol vele, adj egy pacsit a nevemben, nálam is első számú példakép. :)
            (a Mikrosat blogját is én írom, ott is a srácok találkoztak már vele a Photokinán és azt mondták nagyon jófej és közvetlen fazon…volt, amíg meg nem látta, hogy ugyanolyan parabolaboxot árulnak mint amit a Broncolor feltalált :D akkor egy kicsit visszavett a haverkodásból :D)

          • Wddig sem volt oka hogy ne legyünk haverok XD Sajnálom ha kioktatónak vagy bunkónak hatott amit írtam de ez a stílus az őszinteségemmel együtt jár ;) Ígérem ha összefutok Karllal akkor kap egy magas ötöst a nevedben de szerintem csak jövőre mikor megyek a workshopjára. További szép estét, szép fényeket és sok érdekes hírt ;)