Hamarosan véget érthet az Adobe egyeduralma?

Van egy Serif nevű cég a világon, aki meglátta a piaci rést a kreatív szoftverek területén, és van rá esély, hogy lenyomja az Adobe Photoshopot és az Illustratort.

Azon a területen ahol jelenleg az Adobe szinte egyeduralkodó a Creative Clouddal, miután az ő Illustrator, InDesign és Photoshop szoftverüket használja szinte minden kreatív szakember a világon, grafikustól a tördelőn át a fotósokig. Az Adobe ipari sztenderd lett és a cég ki is használja fölényét, lásd például az előfizetéses rendszerét, amibe kérdés nélkül mindenkit mondhatni belehajszolt. (Oké fotósoknak nem túl drága ez a havi költség, bár kétséges, hogy meddig marad így, egy ismerősömnek komplett Creative Cloud akciós előfizetése járt le most, és a hosszabbítás már kétszer annyiba kerülne, ugyanis vége az akciónak, szóval lehetnek még itt meglepetések)

Aztán végre jött ez a Serif és azt mondta, hogy csinálok én szoftvert az Illustrator és a Photoshop helyett is, sőt az InDesign helyett is, és 50 dollárért adom darabját. Valószínűleg csak legyintenénk, ha az Illustrator helyetti Affinity Designer nevű szoftverük már nem működne egy éve, és ha a Photoshop helyére szánt Affinity Photoról nem látnánk egy ilyen meggyőző videót:

A letölthető progi még csak Béta verzió, és csak Mac-re érhető el. Viszont ha ez tényleg így működik és tényleg 50 dollárért fogják utánunk dobni, akkor az Adobe felkötheti a gatyát, de keményen, igaz nekem az első reakcióm az volt, hogy ha ez tényleg jó, és tényleg innovatív, többet tud, vagy egyszerűbben tudja a dolgokat, mint a Photoshop, akkor az Adobe még idén fel fogja vásárolni a céget pár milliárdért, és a jövőben beépíti a funkciókat a Photoshopba. Ha a szoftver tényleg  jó, de a PS-hez képest nem innovatív, csak ugyanazt tudja, akkor meg az Apple, vagy a Google fogja felvásárolni, hogy megpróbáljon konkurenciát csinálni az Adobe-nak. Vagy a Corel, vagy a Microsoft, bár lévén hogy egyelőre Mac-es verziórról beszélünk, ennek van a legkisebb esélye.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot