Megérkezett a Sigma 24/1.4 ART

Bejöttek a pletykák, a 35-ös és az 50-es fix után a Sigma előrukkolt a fényerős 24-es fixobival is.

Bemutatták a Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art objektívet, Canon, Nikon és Sigma bajonettel. A 35-ös és az 50-es sikere után végre megjött a 24-es is, egyszer Szalmás Péter oktatónkat kérdeztem, hogy mit használ riportra szívesebben, 35-öt vagy 24-et? Azt mondta, ha egyedül dolgozik 35-öt, ha többen vannak riporterek 24-et, mert a 35-tel elé állnak. :D Ennyi. Közelfotósoknak szánja a Sigma a 24/1.4-et, bizonyára sok esküvős, tájképes és riporter fogja hasznát venni.

Az új obi képminősége valószínűleg semmivel sem lesz gyengébb két elődjénél, így a top kategóriába fogjuk majd sorolni. Erről 15 lencsetag, köztük FLD, SLD és aszférikus tagok gondoskodnak, továbbá 9db lekerekített rekeszlamella. Árról egyelőre még nincs információ.

UPDATE: időközben megjött a hivatalos, induló magyar ára az obinak: 269.900 Ft (a Sigma 150-600 C – tehát az egyszerűbb változat – ára pedig 359.900 Ft)

401_24mm_Art

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Focusgrafx

    Hát azt hiszem nagyon közel a pillanat amikor megválok a 17-40 f4töl :)

    • Az nekem is van, de nem érzem hogy le kellene cserélni. A 17mm mégiscsak 17mm, a 24 nem üt akkorát :)

      • Focusgrafx

        Valóban nem 17, viszont 1.4

  • tom_67

    Uhhh… erre benevezek.

  • Napra forgó

    Engem az érdekel, hogy a Canon 24 F1.4L USM-hez képest milyen lesz az AF, az élessége F1.4-en és milyen pontos… :-)
    Na és mennyiért?
    A Canon obija most eléggé kedvelt és a 18-55-öt rég nem használom. Nem hiányzik a zoom!
    Viszont ott is fotózok ahol a legtöbben megvakulnak a fényhiány miatt.
    http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=524353&password=&sort=1&cat=500&page=2

    • Itt találsz pár teszt képet vele, amit Sony Alpha 7R-el készítettek:
      http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sigma-24mm-f1-4-dg-hsm-art-initial-samples

      • Napra forgó

        Kösz, már láttam… :-)
        Én a saját vázamon nézném meg! :-) Meg a dokkolót is amivel otthon lehet az AF-et finom kalibrálni.

        • A dokkoló egy remek cucc, az 50-eshez ajándékba kaptam 2014 júniusában egy akció keretében a fotoplus-nál. Jól is jött, mert egy 5D3-on ugyan kiválóan muzsikált, de valahogy az 50D-n nem igazán sikerült eltalálni a végtelent. Picit állítottam azon a tartományon a dokkolóval és tökéletes lett mind2 vázon :)
          Azóta lett egy 6D itthon és érdekes módon azon is jó.

  • Érdekesre sikerült az itthoni árazása…
    Az 50ART kint $949 http://goo.gl/lhze82, itthon 250e Ft http://goo.gl/t4I4fs
    A 35ART kint $899 http://goo.gl/CFrt7, itthon 228e Ft http://goo.gl/rXfFJJ
    És a 24 ART kint $849-ért előrendelhető http://goo.gl/eaXNF3, itthon meg 270e Ft lesz? Ezt mégis hogy sikerült kimatekozni?!

    • FrenkyPub

      Egyszeru. azota a forint sokat romlott es az 50-es meg a 35-os meg a regi arfolyamon szamoltak. Ha megfigyeled rengeteg fotostermek es minden mas dragult meg mostanaban. En eppen egy fotoshatizsakot szerettem volna venni… de +10K lett egyik naprol a masikra az ara. Szoval szerintem, ha a raktarrol eklfogynak az 50es es 35os obik, akkor ezek is ugyan ugy dragulni fognak. Abban meg nem hiszek, hogy a magyar kereskedok majd merseklik az arakat, ha kicsit normalizaloduk a HUF-USD, HUF-EUR viszony. Bar igazabol a normalizalodasban se igazan.

      Azt azert meg megjegyzem, hogy kulfoldrol berendelni egyes termekeket mar nagyon nemeri meg. Unioban vagy ugyan olyan dragak vagy dragabbak. Union kivulrol meg hat rajon a vam es az afa. Ami azert +27% es par ezer HUF meg ra.

      • Nem terveztem a kinti rendelést, csupán az ár arányok miatt írtam a b&h árait. a beragadt raktár készletekre nem is gondoltam, ez esetben jó fejek az itthoni kereskedők, hogy nem azonnal emelik az árakat.

        A hirtelen ár emelkedést sajnos észrevettem az 5D3 árán… :(

        • Valóban, a dolog úgy működik, hogy a még olcsón vett termék ára addig olcsó marad, amíg raktáron van. Hiába szállt el az euró és a dollár időközben, ha a cég azt még jó árfolyamon vette, akkor a kiskerára is alacsony marad. Ha a következő szállítmányt már drágán veszi az árfolyam miatt, akkor kénytelen drágábban is adni. Ha az árfolyam újra normalizálódik, akkor vissza fognak menni az árak, higgyétek el.
          Ennek egyetlen, józan ésszel végigondolva pofonegyszerű indoka van: minden kereskedő szeretne a legjobb áron értékesíteni, hogy hozzá jöjjenek vásárolni és ne máshoz menjenek. Nyilván még ésszerű keretek között, hogy megérje neki működni és profitot is termeljen, de senki nem teheti meg hogy irreálisan magasan tartsa az árait, mert mindig lesz valaki más, aki alámegy és elcsábítja az összes vevőt. Szóval ha én mint kereskedő olcsón vettem egy gépet akkor olcsón is adom, lehet hogy másoknál az árfolyam miatt már elszálltak az árak, de én továbbra is olcsón adom, mert akkor hozzám fognak jönni megvenni, hiszen másnál már felment az ára, de én még a készlet erejéig megtehetem, hogy olcsón adjam, mert így is megéri. Ha elfogyott a készlet, akkor már én is drágán tudom a következő adagot venni, ergo drágán tudom eladni, tehát beállok a sorba a többiek közé. Ha lemegy az árfolyam, abban a pillanatban mindenki elkezdi majd csökkenteni az árait, ezért én is, hiszen nem maradhatok drága, mert akkor a kutya nem fog hozzám jönni vásárolni. Együtt mozog a legtöbb kereskedő, egymással is és az árfolyammal is. Színtiszán a piac diktál. A fotótechnikai bizniszben ráadásul odáig fajult már ez az árverseny, mindenki annyira olcsó akar lenni, hogy a gépeken, objektíveken átlag 5% haszonkulcs van.

      • Rolf

        Gondoskodnak róla hogy a forintot a “katasztrofális” sávban tartsák.