Meyer Optik Görlitz objektívek Nikonra

Semmitmondó cím, igaz? Hallott már valaki a Meyer Optik Görlitz objektívekről? Na épp erről szól ez a cikk.

A fő hír az az, hogy a német nemzetiségű Meyer Optik Görlitz három új, jó minőségű objektívet kínál mostantól Nikon F bajonettre. Ezek a Figmentum 35mm f/2.0, a Figmentum 85mm f/2.0 és a Somnium 85mm f/1.5, továbbá hamarosan jön a Trioplan 100mm f/2.8. Mind manuál fókuszosak.

Utóbbi M42 véggel már egy ideje kapható, ebayes ára 200ezer Ft felett van, ezért kiemelkedő minőségű, jó öreg német optikákról van szó, mely gyanítom egyenértékű lehet a nagyobb nevekkel, úgymint a Leica, a Zeiss, a Voigtlander, a Schneider-Kreuznach, vagy a Rodenstock.

Figmentum-35mm-f2.0-lens

Gondolom annyira nem csigázott fel a hír, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a minap beszélgettem egy fotós ismerősömmel, aki több mint 20 éve a szakmában van, és ő mesélt arról, hogy ilyen kis manufaktúrákkal a mai napig tele van Németország. Olyan apró cégekkel, családi válalkozásokkal, akik pestiesen szólva “brutál” minőségű fotós felszereléseket gyártanak már évtizedek óta. Legyen szó objektívről, legyen szó nagyformátumú kamerákról vagy akár professzionális világítástechnikáról.

Az érdekes a történetben az, hogy ezekről a cégekről gyakorlatilag semmit nem hallani. A renoméjukból élnek, szájról szájra terjed a hírük a szakmában, ha egy halandó fotós váratlanul betéved hozzájuk csak ámul-bámul. Nullát nem költenek marketingre, így a 21. században ha esetleg van egy weboldaluk, az már csodaszámba megy (bár általában az a weboldal is valami halál egyszerű, 90-es években készült valami), de a jellemző az, hogy még ilyen sincs nekik. Ellenben egyedi igények alapján, megrendelésre gyártanak szinte bármit.

Az lenne az érdekes, ha valaki összeszedné és bemutatná ezeket. Elég komoly kutatómunkát igényelne, talán még egy könyvkiadványt is megérne. Elég csak beírni az ebayen azt, hogy “german lens” és olyan objektívmárkák, cégek jönnek elő, mint Steinheil München, Isco-Göttingen, Enna. Ezek csak példák, lehet, hogy az említett három cég már rég nem él és vintage darabokról beszélünk, de ettől függetlenül sok cég van, aki a mai napig működik és csúcsminőségű fototechnikai felszerelést gyárt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rolf

    folytasd, érdekes

  • scarbantia

    Azért a Meyer Optik Görlitz nem annyira noname. Nekem is volt egy Telefogar 90/3.5, még Exakta bajonettel, de aztán megszabadultam tőle. Egyébként ha már itt tartunk, itthon is érdemes körbenézni. Ha optikát nem is, de egész komoly nagyformátumú gépeket készítenek idehaza(pl. Argentum, VDS Camera).

  • Alfréd Lehoczky

    “Hallott már valaki a Meyer Optik Görlitz objektívekről? ” Hát aki már látott PRAKTICA-t, azon szinte biztos, hogy PENTACON obi díszelgett. Aminek a leánykori neve Meyer Optik Görlitz. A drágább termékvonal mellett (Carl Zeiss Jena) ezek adták a keletnémet objektívgyártás gerincét (2,8/29; 4/200; 2,8/135). Ha manapság valaki “régi” objektívekkel kezd foglalkozni, szinte biztos, hogy beleszalad egybe. Innentől kezdve az egyik legnagyobb Megagyár volt. Az más kérdés, hogy a rendszerváltás után a patinás drezdai optikai ipart megsemmisítették (egy szívszorító filmet láttam erről a TV-ben). Mondjuk más Nagy is hasonlóan járt. Majdnem sírva fakadtam, amikor a legolcsóbb gagyikamerákon megláttam a Rollei feliratot.

    “pestiesen szólva “brutál”” Szerinted Miskolcon hogyan mondják? Meg Győrben, esetleg mindenhol máshol az országban? Nem túl kultúrált szófordulat.

    • scarbantia

      A Zeiss Jena-ból a Pentacon Six KF objektívjei nagyon jók, kár, hogy egy mechanikailag megbízhatatlan gépet gyártottak hozzá. Amúgy jó gép, ha éppen működik… :P

  • FotoGróf

    “Hallott már valaki “… a cikk írója biztos nem. A Trioplan 100-as az egy legenda. (Igen, kapható már egy ideje, kb, 1930-as évek végétől Exa-ra, majd M42 és még pár csatlakozásra..). Nem a kiemelkedő képminőségéről, hanem… persze aki “L”-obival fotózik, dolgozik és pár éve kezdte, annak semmit nem mondanak ezek a NAGY Nevek…. Ernemann, Hugo-Meyer (Görlitz), Enna München.

  • Alfréd Lehoczky

    Most olvasom, hogy a Meyer úgy járt mint a Rollei meg sok más nagy nevű gyár. Megsemmisült, és utána eladták a nevét. Jelen esetben a Kínaiaknak. Attól még lehet jó, csak nem német.

  • Tiszelt Urak, hozzám hasonló, fiatal olvasóink nevében is köszönöm az információkat. Megkockáztatom, hogy többségünk még nem hallott sem Meyer-Optik Görlitzről, sem Enna Münchenről, sem Ernemannról, hiszen még csattogós pillangót tologattunk, mikor ezek a márkák tündököltek.
    Ugyanakkor örülök, hogy a blogot nem csak a fiatal korosztály, de a rutinos “öregrókák” is olvassák. ;)

    • Lehoczky Alfréd

      Én is csattogós pillangót tologattam volna ha nekem lett volna, amikor a Meyer Meyer volt, Még anyám is csak egy pajzán gondolat volt, amikor az Erneman beleolvadt a Zeissbe. Az Enna meg inkább tőlünk nyugatra volt ismert. DE van gugliii !!!!

  • Morpheus

    Mi van, front? :)

    • Alfréd Lehoczky

      Ja! Hideg meleg váltakozva.

  • Vesalius

    A Steiheil és az Enna ma már nem működik, az elmúlt 30 évben gyártott gépek csatlakozásaihoz már nem gyártottak obikat.
    A Steinheil márkanév 1994-ben szűnt meg a megelőző 3 évtizedben légi optikai berendezésekhez gyártottak optikát, részint elektronikai berendezéseket. Volt amerikai tulajdonban is, a vége felé a Jenoptik birtokolta egy részét (előzőleg földarabolták).
    Az Enna szintén a 90-es években szűnt meg, bár az ismert legújabban tűnő objektívjei inkább a 60-as 70-es évekre utalnak.
    Az ISCO-Göttingen maradványai ma a Schneider részét képezik