PENTAX – F U L L-F R A M E !

Még a végén 2015 bele kerül a fototechnika történelemkönyvébe. A Canon durrantása után most a Pentax hozakodott elő a farbával, hiszen hívőiknek nem kell tovább várni, ebben az évben jön a fullframe gépvázuk.

Évek óta háborognak a rajongók, sajnos nagyon sokan (túl sokan) el is pártoltak már emiatt a márkától. A Ricoh időközben felvásárolta a céget, sokan attól féltek, hogy haza is vágják, lassan kivezetik és megszüntetik, mondván hogy csak a technológiára volt szükségük, a márkára nem. Aztán nem így lett. Leszámítva a szivárványszínű gépváz komolytalankodásokat, piacra dobták a nagy átlagnál jóval elérhetőbb árú, középformátumú Pentax 645Z kamerát és hozzá pár objektívet. A fullframe DSLR-t már vagy két éve biztosan ígérgetik, minden jellegű Pentax bejelentésnél ezt várták az emberek, de mindig csak valami 52 színben elérhető blődség jött (bocsánat!). Egészen máig, ugyanis ma megmutattak egy makettet (nemröhög!), ami a Pentax fullframe DSLR gépvázát imitálja.

pentaxFF

Van tehát jelenleg egy fröccsöntött fullframe Pentaxunk, aminek egyelőre se neve, se specifikációja nincs. Csak annyit tudni, hogy pentaxosan szögletes, meg hogy fullframe. Meg azt, hogy K-bajonettes, tehát az eddigi Pentax obik is rá fognak menni, de akkor átvált crop üzemmódba. A semminél ez is több, de nyugtasson mindenkit az a tudat, hogy két fullframe objektívet már bejelentettek, ami kirajzolja ennek a gépváznak a szenzorát, nevezetesen a Pentax 70-200mm f/2.8 és a Pentax 150-450mm f/4.5-5.6 obikat. Mindkettő időjárásálló kivitelű, de egyik sem stabilizátoros. Miért is lenne az, hiszen a Pentax szenzorstabilizálást használ.

HD-Pentax-D-FA-70-200mm-f2.8 Pentax-D-FA-150-450mm-F4.5-5.6-lensTovábbi infó a jövő héten nyíló CP+ kiállításon várható.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot