Új funkciókkal jön a Lightroom 6

Márciusban érkezik a Lightroom 6-os verziója, mely több új funkciót is kap.

A neten kiszivárgott már egy leírás, de sok benne az olyan funkciók leírása, ami eddig is volt benne (pl színcsatornánkénti fekete-fehér konverzió, helyi javítóecset, stb), de nem derül ki, hogy ezeket továbbfejlesztették-e vagy csak a régi funkciót írták bele “key features” néven. Ami viszont újdonság lesz a 6-osban, azok a következő funkciók:

  • Arcfelismerés: az új LR-ban lesz arcfelismerő algoritmus, vagyis egy képen rákattintunk egy arcra, megadjuk, hogy ő kicsoda, a szoftver pedig a többi képen fel fogja ismerni és betageli az illetőt.
  • Kiegyenesítés vertikális módban: olyan képeket is ki tud majd egyenesíteni a Lightroom, amiken nem látható horizont, azáltal, hogy a függőleges vonalakat is figyeli mostantól (mintha a régi is tudta volna…)
  • Egyesítés HDR-ré: több fotót fog tudni HDR fotóvá egyesíteni a Lightroom 6. Ha ez RAW fotóval is működni fog, akkor már nem fog érekelni, hogy a 6D-m csak JPEG-ben tudja a HDR módot, hiszen utómunkában könnyedén lehet majd egyesíteni a különféleképpen exponált képeket.
  • Egyesítés panorámává: ugyanígy több képet tud majd egyesíteni a Lightroom 6 egy panorámává. Itt kihangsúlyozzák, hogy RAW fotókat is egyesít.
  • Jobb teljesítmény: a Lightroom 6 a leírás szerint “egyensúlyozni fog” a különféle grafikai folyamatok között, hogy Develop módban a leggyorsabban tudjuk módosítani a képeinket
  • Továbbfejlesztett Slideshow modul: halleluja! extra funkciókat kap a slideshow készítő modul, több zenét is a slideshow alá tehetünk, effektezhetjük a képeket (zoom és pan effektek).
  • Továbbfejlesztett Webgaléria modul: HTML 5 alapú sablonokkal készíthetünk már webgalériát.
  • Továbbfejlesztett Fotókönyv modul: több sablon lesz a Book modulban, melyeket testre is szabhatunk. Megint halleluja! Eddig az volt a legnagyobb baja a LR könyvkészítőnek, hogy fix méretek és arányok voltak, ami az itthon rendelhető könyvekkel nem mindig volt kompatibilis.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    És persze sehol sincs a többgépes munkamenet, hálózaton keresztül elérhető katalógus…