Megjelent a Lightroom CC / 6

Végre bemutatta az Adobe a népszerű fotószerkesztő és katalogizáló szoftverük új verzióját, mely a Lightroom CC nevet kapta, illetve a dobozos verzió Lightroom 6 néven lesz kapható. A legfontosabb új funkciók a összeillesztések, RAW-HDR képeket és RAW-panorámát készíthetünk a programmal, továbbá jelentősen gyorsulni fog a szoftver működése a fejlesztő szerint.

A Lightroom CC új funkciói részletesebben a következők:

RAW HDR és RAW panoráma összeillesztés

A korábbi Lightroom verziókban a HDR és panoráma illesztésekkel körutat kellett járni a Photoshopban, vagyis a progi átküldte a RAW fájlokat a PS-be, amaz összeillesztette őket, majd visszakerültek a Lightroomba, de akkor már nem RAW fájlként, hanem összeolvasztott TIFF vagy PSD formátumban, aminél már tipikus RAW beállításokra nem volt többé lehetőségünk. Az új Lightroom ezen kíván változtatni, immáron a RAW képeket a Lightroomban is lehetőség lesz összeilleszteni panoráma vagy HDR képpé, úgy hogy azok 16bit-es DNG fájlok lesznek, vagyis a RAW beállítások szabadsága egy HDR, vagy egy panoráma képnél is megmarad. Ez az összeolvasztás ráadásul tud képátlagolást is (Image Average vagy Image averaging), ami ha jól értettem arról szól, hogy állványról készült azonos képeket tud összeolvasztani és átlagolni a szoftver, ezáltal zajt csökkenteni a sötét részeken vagy épp ND-szűrős hosszú expozíciót szimulálni.

HDRMerge-LightroomCC

Filter Brush és arcfelismerés

A másik okosság a maszkolható szűrő lehetősége az új Lightroomban. Eddig is rendelkezésre állt átmenetes szűrő, mely lehetett egyenes vagy körkörös, ám ezek hatását a képen nem lehetett lokalizálni, csak az egész képre ráhúzni. Mostantól egy ecset eszközzel kimaszkolhatjuk azokat a részeket, ahol nem szeretnénk, hogy az átmenetes szűrő kifejtse hatását.

Az arcfelismerés pedig automatikus az új Lightroomban, vagyis egy képen megadjuk az illető nevét, utána a Lightroom megpróbálja felismerni őt a többi képen is és betageli. Aki a személyiségi jogok miatt aggódna, azoknak szólok, hogy exportáláskor nem kerül ki ez az adat a  képpel együtt (igaz be lehet állítani az ellenkezőjét is ha ezt akarjuk).

További funkciók

Frissült a Slideshow modul is, mostmár több lehetőségünk van a zenével variálni, betehetünk a slideshowba videofelvételt is, és mozgás effekteket tehetünk a képekre. Kapunk még CMYK soft proofingot és állatok esetében is vörösszemeffektus javítást.

Gyorsaság

Az utolsó és sokak számára talán a legfontosabb újítás, hogy a Lightroom CC/6 már kihasználja a grafikus processzort a számítógépünkben, ezáltal a fejlesztő szerint akár 10x gyorsabb is lehet a működése a korábbi verzióhoz képest.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • swarc

    biztosan jó a sok új feature is, de szerintem a legnagyobb újítás, hogy végre begyorsult, nem is kicsit, hála a GPU használatnak! mennyi ideje vártunk erre!

    • Örülök hogy így érzed, én nem tapasztaltam gyorsulást. Igaz a gépemben nincs külön GPU csak i5 procira integrált grafikus gyorsító.

      • swarc

        hallottam mástól is, hogy az integrált gpu nem segített, de dedikált vga-val megugrik rendesen. szerintem szerezz be valami olcsó – lehetőleg nVidiás, mert AMD-re is panaszkodnak – vga-t, megéri!

  • Én se tapasztaltam semmiféle gyorsulás, sőt. Hihetetlen lassú és akadozó a program. Persze nem mai gépem van. 2008-as Mac Pro. Lr5-el 3×1000 képet exportáltam még képeket tudtam szerkeszteni. De most még a képek nézegetése is lassú, és vontatott. Ha pedig exportálok, akkor felejtsek el minden ténykedést a programban. Ami pedig csalódás még nekem, hogy a Levels-t nem tették bele a szerkesztési funkciók közé. Illetve a retusáló része is nekem kicsit gagyi, ezzel az ide oda másolgatással. Mikor kijött az 5-s Lr, még nem volt CC így valamilyen szinten konkurenciája lehetett a Ps-nek. De már semmiféle ilyesmiről nem lehet szó. Sajnos érzésem szerint az Adobe nagyban kihasználja piacvezető szerepét, és nem fektet a programjaiba annyit mint azt kellene, elvárható lenne.