Canon hírek: 1DX II, új vakurendszer UPDATE!

Néhány érdekes Canon hír röppent fel a napokban az 1DX utódjáról és egy új Canon vakurendszerről.

Először az a pletyka jelent meg a neten, hogy a Canon 1D X Mark II nagyot fog durrantani a piacon. Szó szerint idézném a hírt, mert megéri: “Mindamellett, hogy a Canon 1D Mark II-ben tovább növelik az ISO érzékenységet, úgy tudjuk, hogy a dinamikatartomány is komoly előrelépésnek néz elébe, és valószínűleg a legtöbb fényértékkel fog bírni a jelenleg kapható DSLR-ek között. Persze az is meglehet, hogy addigra a Sony is kitalál valamit, hogy megőrizze vezető pozícióját a szenzordinamika területén. Azt is rebesgetik, hogy az 1D X II-ben a Digic 7 processzor fog debütálni, ahelyett, hogy a jelenleg futó Digic 6 processzor dolgozna benne, melyet 2013-ban mutatott be a Canon. A jelenlegi 1D X-ben dupla Digic 5+ processzor van.”

UPDATE: a legújabb pletykák szerint az új 1D X 25 megapixeles szenzort kap, ami Canon gyártmány lesz, ezzel el is vágnának mindenféle pletykát szenzor-bérgyártásokról és társairól, még mielőtt felmerülnének. A mostani pletyka is megerősítette az új dupla proci jelenlétét a gépben, ezzel kívánják tartani az 1DX eddigi sebességét a megnövkedett felbontás mellett. Külsőre és a kezelésre a gép változatlan marad.

A másik hír szintén érdekes. Úgy tudni, hogy a Canon új vakurendszer kidolgozásán fáradozik, mely hatékonyabb fényméréssel fog rendelkezni, ez pedig várhatóan az E-TTL III rendszer lesz. A forrás azt is említette, hogy a Canon nagyonis tisztában van vele, hogy a vakufénymérési technológiája elmarad a Nikonétól, emiatt aktíven dolgoznak egy új rendszer bevezetésén, ahelyett, hogy még több E-TTL II vakut adnának ki. Az új rendszer állítólag 2016-ban debütál majd egy zászlóshajó rendszervaku személyében.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Paul Suha

    Hmm, a gyártók imádnak minket a fogyasztásba hajszolni :-). Már a jelenlegi 1Dx is szerintem egy minden igényt kielégítő masina. Én használat közben nem érzem, hogy nagyon kellene már neki egy utód. Nagyon sokat kell majd tudni a II-es változatnak ahhoz, hogy tömegesen lecserélgessék a fotósok a jelenlegi iszonyatosan jó 1Dx-eket.

  • Blaus

    A vakurendszerük tényleg továbbfejlesztésre szorul, mert ezen a téren a Nikon sokkal jobb!