Jöhet a Fuji középformátum?

Kaptam egy fülest. Ez most bennfentes infó, tehát nem pletykaoldalról származik. E szerint készülőben a Fujifilm digi-középformátum.

Az informátorom (LOL, de furcsa leírni) szerint a Fuji X MILC gépekben nem lesz fullframe szenzor egyhamar, mégpedig azért nem, mert teljesen új objektív parkot kellene kiadni hozzá. Ellenben rengeteg középformátumú gépen – ugyan más márkanév alatt “álcázott”, de – Fujinon objektív van továbbá filmes középformátumhoz is jócskán készültek Fujinon objektívet, ezért a Fujifilm a fullframe kamerák helyett digitális középformátum bevezetésén dolgozik. A fentiek alapján ez logikus lépésnek is tűnne, magam is azon a véleményen vagyok, hogy ne gondoljuk azt, hogy a Pentax 645Z-vel ki is fullad a nagy KF gyártókat megszorongatni kívánók sora. Másrészt a középformátum a régi időkben is a professzionális fotográfia eszköze volt, a Leica-képkocka pedig inkább a riport és a konzumer kategória. Mivel a szenzorgyártás és a digitális gépek gyártása a kezdetben drága volt, meg új termék is volt, ezért visszaesett a történet az APS-C méretre és horror áron ment. Ezt követte a FullFrame, az APS-C pedig egyre olcsóbb lett és átnyargalt a konzumer kategóriába. Jelenleg ott tartunk, hogy már egy Fullframe is fele-harmada annyiba kerül, mint pár évvel ezelőtt, így kezd leszivárogni a konzumerbe, a professzionális felhasználásra meg ott vannak már a digitális középformátumok…amik szintén kezdenek egyre olcsóbbak lenni (ld Pentax 645). Talán egyszer helyreáll a régi rend, megfizethető áron.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot