Néhány vad Canon hír

Egy csokor Canon pletykával tudok szolgálni jelenleg, egyik vadabb, mint a másik, de hátha… :)

Az egyik – és egyben leghihetőbb – infó az, hogy az 5D Mark IV megkezdte útját, néhány kiválasztott fotós világszerte már kapott tesztpéldányokat, hogy próbálgassa és a Canon mérnökeit segítse a tapasztalataival. Csiszolgatják tehát az 5DIV-et, de még messze a bejelentés, a pletyka szerint ez év végefelé várható csak. Az is kérdéses, hogy megkapja-e a Digic 7 procit, amit az 1DX Mark II fog kapni. Ha nem kapja meg, akkor az 1DX-et is csak bőven jövőre mutatják be, ami nem valószerűtlen, ugyanis jövőre Olimpia van, EB van és Photokina. Az ilyen top gépek bejelentését pedig nem ritkán ezek elé időzítik.

A következő pletyka szerint a Canon vízalatti DSLR-t fejleszt. Na ez elég agymenés, de persze nincs kizárva hogy igaz. MILC gépből már láttunk  olyat Nikonéknál, ami cserélhető objektíves, mégis lehet használni víz alatt külön búvártok nélkül (persze obit cserélni víz alatt nem lehet). A pletyka szerint a Canon ugyanilyen koncepción dolgozik, de komolyabb formátumban, komolyabb felhasználásra. A forrás szerint a Canon a jövőben cél-gépeket fog inkább készíteni, mint “mindenes” fényképezőgépeket, ami a múltbéli modellekre volt jellemző. Ezt az infót fogadjuk kétkedve egyelőre, de érdekes koncepció.

A harmadik pletyka szerint várható még egy nagylátószögű L-es obi a Canontól, f/2.8 fényerővel, vélhetőleg a 16-35/2.8L utóda, mely 2007 óta van a piacon. Ez állítólag azért várható, mert a nemrég bemutatott 11-24/4L obi meglehetősen nagy darab és meglehetősen drága darab, és hát sokan vannak, akik kompaktabb és olcsóbb obira vágnának, de jó minőségben. Ez az obi azonban nem fog megjelenni mindaddig, amíg a Canon be nem mutatja a következő L-es fixobiját, ami a várakozások szerint a 35/1.4L II lesz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    A Nikonnak filmes időkben volt vízalatti tükörreflexes gépe: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/nikonosrs.htm
    Nem fotózom víz alatt, így nem tudom, mitől jobb, mint egy jó tokban lévő “szárazföldi” gép, így kérdéses, hogy van-e értelme, hacsak nem lesz sokkal olcsóbb, mint a DSLR + méregdrága tok kombó, amit kétlek.

    • Hát igen, a Nikonos lengenda volt. Gyerekkoromban búvárregényekben is olvastam még róla :D De a búvárfotósok azt mondják nem búvárfotós az, akinek nem ázott még be a tokja. Nem tudom egy gyárilag tokozott gépnél előfordulhat-e ilyen, sztem kisebb a valószínűsége.