Csúcskamera iPhone-hoz

Mobilra csatolható kamerát mutatott be a DxO, melyre elsőre talán csak legyintenénk, mondván láttunk már ilyet. Ez azért picit komolyabb dolog, úgy érzem.

Ott kezdődik, hogy a DxO One nevű kamera modul nem WiFi-vel vagy NFC-vel csatlakozik az iPhone-hoz vagy iPad-hez, hanem a Lightning csatlakozón keresztül. Ez már egy nagy könnyebbség, volt már teszt Wifis kameráról itt a blogon és kiderült, hogy csak a baj van vele. De nem csak ettől különleges a DxO első fényképezőgépe.

DxO-ONE-camera-for-smartphones

A One-ba 1″ méretű BSI CMOS szenzor került, melynek érzékenysége ISO100 és 51200 között állítható. Az objektíve fix (ekv.) 35mm, a blende f/1.8 és f/11 között állítható, akár manuálisan, akár automatikusan, szintúgy a záridő 15s – 1/8000s-ig. A kamera tehát tud full-manuál módban működni, kijelzőként pedig a telefon/tablet képernyőjét használhatjuk (saját appja van), bár egy pici kérintőképes OLED kijelző van a kamerán. A képeket SD kártyára menti, de be lehet állítani úgy is, hogy a telefonra mentse azonnali megosztáshoz.

dxotable

 

dxo-one-hero-970-80

Szóval nagy szenzor, brutál ISO, manuális vezérlés, könnyű csatlakoztatás. És még mindig nincs vége. Tud RAW formátumot, ráadásul kétfélét is. A “sima” RAW a DxO szenzorértékelésén 70 pontot kapott, ami önmagában sem rossz, ám lehetőség van átállítani a gépet SuperRAW formátumra, amikor több RAW fájlból készít a kamera egy képet, melynek képminősége messze meghaladja a legtöbb konzumer gépet, konkrétan DSLR képminőségről beszélünk. SuperRAW módban 85 pontos értékelést kapott a gép a teszten, ami veri az összes 1″-es, m4/3-os és a legtöbb APS-C szenzoros fényképezőgépet egyaránt!

Azért ez elég komoly truváj úgy gondolom.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot