Hosszú expó imitálása Photoshopban

Ma szükségem volt rá, így rákerestem a hogyanjára. Ezt a videót találtam megosztom veletek is, mert hasznos dolog. A Photoshop Smart Objects funkciójával lehetőség van hosszú expót imitálni, ezáltal mozgó embereket tüntethetünk el egy forgalmas utcáról, vagy akár selymes vízesést kreálhatunk utólag, ha a helyszínen épp nem volt nálunk állvány és ND szűrő.

Nekem speciel olyan fotóm volt, ahol autók húztak fénycsíkot, ezeket szerettem volna összeadni egy fotóra, mert elég gyér volt a forgalom és a 20-30 másodperces expoval sem mentem sokra. Erre a célra mondjuk elegendő egy Lighten rétegmód a Photoshopban, de a Duna vizének azért jót tett a fenti videóban található Image Stack funkció.

margith

A lépések röviden:

  1. Sok fotót kell csinálni rövidebb záridővel. Min 4-5-6db-ot de 10+ is jó.
  2. Lightroomban (vagy ACR-ben) az egyiket utómunkázzuk, a beállításait ráhúzzuk a többire.
  3. Megnyitjuk őket Photoshopban úgy, hogy mindegyik kép egy-egy Layer legyen. Ezt tehetjük manuálisan is, de egyszerűbb a Lightroom Edit In menüjében az Open as Layers in Photoshop parancs.
  4. Kijelöljük az összes Layert, majd Edit menü, Align Layers, ezzel a PS összepasszintja őket, abban az esetben ha nem volt állványunk (ha volt akkor is érdemes megcsinálni, jobb a békesség)
  5. Kijelölve tartjuk a Layereket, nyomunk rájuk egy jobbklikket, majd Create Smart Object parancs. Ekkor a progi egy Smart Object layerbe olvasztja össze az összes képet.
  6. Layer menü, Smart Objects almenü, azon belül Stack Mode. Itt kell kiválasztani a megfelelőt.
  7. A videó szerint, ha embereket akarunk eltüntetni a fotóról (akik persze mozogtak, tehát az egyes képeken nem ugyanott vannak), akkor a Median-t kell választani. Ha vízeséshez, folyóhoz akarunk hosszú expót imitálni, akkor a Mean-t kell választani. Saját tapasztalat alapján, ha csúcsfényeket akarunk egymásra pakolni, mint a fenti fotón, akkor a Maximum menüpont hozza meg a kívánt eredményt.

Fontos tudni, hogy ez a funkció csak CS5.1-től fölfelé érhető el a Photoshopban.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot