Újabb “strobist” vakuval bővült a Yongnuo kínálata

A cég ismét bemutatott egy vakut, ami sokmindenki számára megoldást jelenthet a kreatív munkában. A Yongnuo YN-685 egyszerre lehet távvezérelt TTL vagy távvezérelt Manuál vaku, beépített vevője van és kompatibilis az eddigi kioldókkal.

A YN685-be bekerült a Yongnuo eddigi Canon-kompatibilis YN622C kioldójának, továbbá a Yongnuo RF603 illetve YN560 manuális kioldóinak vevője is, vagyis nem kell a talpára dedikált vevőt tenni.

YongNuo_YN685_a640_1

Ennek köszönhetően ugyanazt érhetjük el, mint a Canon RT vagy a Yongnuo RT rendszerével: a vakut kamera-oldalról tudjuk elsütni és vezérelni, ha kell TTL, ha kell manuál módban és persze vakucsoportokba osztva is akár.

A kompatibilis jeladók a következők:

  • YN622C és YN622C-TX kioldók: teljeskörű TTL és manuál vezérlés és zoomfej vezérlés, előbbinél kamera menüből, utóbbinál saját kezelőfelületről. (A zoomvezérlés ráadásul olyan, amit a Canon/Yongnuo RT rendszer nem is támogat, tehát még többet is tud ez a rendszer)
  • YN560IV vaku és YN560-TX kioldó: teljeskörű manuál vezérlés és zoomfej vezérlés
  • RF-605  kioldó: elsütés manuál módban csoportvezérléssel
  • RF-603 II és RF-603 kioldók: csak elsütés manuál módban

A Yongnuo YN-685 vaku egyébként kameravázra téve is teljeskörű TTL vakuként működik, egyetlen hátránya az RT rendszerhez képest, hogy magával a vakuval nem lehet más vakukat vezérelni, magyarán csak vevőegységet tettek bele, jeladót nem. De bizonyára egy jövőbeli modell ezt is megoldja majd.

yn685-3

A vaku zoomfeje 20-200mm-ig megy, kulcsszáma 200mm-en 60-as, támogatja a HSS gyorsszinkront és a 2. redőny szinkronizálást is. A feje 360 fokban körbeforgatható, van rajta külső elemtartó csatlakozás és PC-szinkron csatlakozás is, firmware-je USB-n keresztül frissíthető majd.

Egyelőre csak Canon verzióban lesz elérhető, de hogy mikor és mennyiért, még nem tudni.

yn685-2

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ha lehet egy tippem, Szeptembertől 180$-ért

  • Alfréd Lehoczky

    Bocsi, hogy kicsit eltérek a témától.
    Hol lehet ezeket a kínai vakukat javíttatni?

  • Konta Gábor

    Sziasztok! Most kaptam meg a YN685 vakut. EOS 70D-vel szeretném használni. Nem tudom távvezérelni a beépített vakuval. Illetőleg eredetileg azt gondoltam, hogy a 70D rádión is tudja távvezérelni, alapból. De úgy tűnik nem. Tudna nekem ebben valaki segíteni, hogy mit hogy kell beállítani ahhoz, hogy a beépített vakuval lehessen vezérelni, illetve, hogy ezek szerint kell hozzá vegyek egy rádióstávvezérlőt? Köszi a segítséget.

    • Szia! A 70D-ben nincs rádiós vezérlő. Egyetlen Canon vázban sincs rádiós vezérlő, a Canon saját vakuvezérlése infrajellel működik (mint a TV-távirányító), ami azt jelenti, hogy a vezérlő vakunak és a vezérelt vakunak látniuk kell egymást. A Canon rádiós rendszerét az ST-E3-RT jeladó és a hozzá tartozó 600EX-RT és 430EX-RT vaku alkotja .Az YN685-ben viszont nincs infra vevő, csak rádiós vevő van benne és az csak a Yongnuo 622-es kioldóival illetve a Yongnuo RF603/605 kioldóval kompatiblis, semmi mással. Se a Canon, se a Yongnuo RT rendszerével. Szóval két lehetőséged van:
      1. veszel Yongnuo 622-es jeladót a vakudhoz, ráteszed a gépvázra és vezérled (sima 622-vel a kamera menüből, 622-TX-szel magával a jeladóval)
      2. Az YN685-öt beállítod S2 módba, ekkor a 70D felugró vakujának fényére fog egyidőben elvillanni (pontosabban bármilyen villanófény hatására) manuális módban, tehát olyan erővel amilyenre beállítod a vakun 1/1-1/128 tartományban.

      • A második megoldásnál talán érdemes a felugró vakut is a menüben átállítani manuálisra, mert a TTL automatikának be fog zavarni a plusz egy vaku.

      • Gábor Konta

        Köszönöm a választ. Vettem hozzá 622-TX-et. Jó lett.

      • Attila Hangyási

        Üdv!
        És az S2 módot hol találom a vaku menüjében? Nekem Nikonos változat van. csak simán a D7100 as váz vakujával szeretném elsütni.
        Köszi!