Bemutatták a Sony a7S II-t és végre lesz tömörítetlen RAW

Az már nem annyira új infó, hogy bemutatták a Sony a7S ISO-bajnok gép utódát, jópáran megírták már itthon is, a RAW kérdés viszont nagy hír!

A napokban bemutatták a Sony a7S Mark II-t, melynek elődje fotósok és főleg videósok nagy kedvence. Az egyik legjobb ISO teljesítményű masina volt a piacon az a7S, a II-es széria pedig mégtutibb, ugyanis videózás közben ki lehet használni a teljes ISO skálát 100-tól 409.600-ig. Számos újítás van még a gépben, de nem mennék bele, többen leírták már és maga a hír is többnapos, nem erőlködöm. :)

Az viszont új infó, hogy a Sony bejelentette, hogy első körben az a7S II-ben, majd rögtön utána az a7R II-ben, később pedig más a7 masinákban is lehetővé teszik (fw-frissítés keretében) a tömörítetlen, 14bites RAW formátum választási lehetőségét. Halleluja! Ez volt az egyik legnagyobb kritika a sokak által istenített gépekkel szemben, de a Sony meghallgatta a vásárlói kívánalmakat és megoldotta a dolgot (nem is kellett volna megvárni a vásárlói panaszokat szvsz).

Így egy mínuszpontot lehúzhatunk az egyébként kiváló a7 gépek “hibalistájáról“. Sajnos azonban még mindig ott az akksi, kereső és fókuszprobléma. Az akku gyorsan merül mert pici és a MILC gép sajátosságaiból adódóan folyamatos terhelés alatt van. Emiatt többet kell magunkkal vigyünk, ami ellenpontozza a súlyelőnyt, amit a kissebb gépváz adna. És macerás is cserélgetni. Az elektronikus kereső azért sötétben még mindig szaggat, a fókusz pedig sötétben nem ugyanazt a teljesítményt hozza, mint egy jobb DSLR fókusza.

De ami a legújabb infó (számomra mert eddig nem foglalkoztam vele): Aki Sonyra adja a fejét (mert elég sokan gondolkoznak ezen mostanság) és normális objektíveket akar vásárolni, az kösse fel a gatyáját! Irreálisan drágának tartottad eddig a Canon és a Nikon obijait? Itt egy összehasonlítás a népszerű 70-200/2.8-ról:

  • Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II: 2000 dollár
  • Nikon 70-200mm f/2.8 ED VR II: 2400 dollár
  • Sony 70-200mm f/2.8 G SSM II: 2900 dollár

Magyar viszonylatban a Canon 640-650ezer Ft, a Nikon kb. 620.000 Ft (picit fura, hogy az USA-ban a Nikon a drágább), a Sonyt itthon tudtommal nem lehet kapni, így csak átszámolni tudjuk, kb bruttó 1.040.000 Ft! Az gondolnátok, hogy ez kirívó eset? A legjobb obik a Sonyra a Carl Zeiss lencsék. Az 50/1.8 kb 320.000, az 50/1.4 kb félmillió, a 85/1.4 közel 600ezer. Beiinnng…!

Hajrá Sony…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot