Mentési folyamat esküvő után

Jason Vinson cikke az Fstoppersről magyarra fordítva. Backup a köbön!

“Amikor az ember elkezd esküvőt fotózni, a legtöbbször hallott mondat az, hogy «Egy esküvőt nem lehet újra fotózni.». Joggal teszi fel hát a fotós a kérdést, «Hogyan védjem meg a képeimet?». A képek biztonsági mentése és katalogizálása, olyan, mint a jó sütemény – minden fotósnak megvan a saját receptje arra, hogyan végzi ezeket. Az én módszerem is évek alatt fejlődött ki, melyet saját magam megégetése éppúgy formált, mint a tanulság mások hibáiból. Ha nem is alkalmazod a teljes módszeremet, akár csak egy része is segítséget nyújthat a munkamódszeredben.

1. lépés: Dupla kártyafoglalat

post-wedding-workflow-cataloging-dual-sd-card-slot

Tudom, nem minden fényképezőgépet gyártanak dupla memóriakártya foglalattal. Amikor először elkezdtem esküvőt fotózni, az első kameráim nekem sem voltak dupla-kártyások és nem is igazán éreztem szükségét. Aztán egyszer volt egy kártyahibám egy esküvő után, és tudtam, hogy ez az én hibám. Nem szaladtam egyből fényképezőgépet cserélni, de a fejemben elraktároztam, hogy a következő kamerám biztosan dupla-kártyás lesz.

Ami a beállításokat illeti, RAW + kis JPG-et lövök mindkét kártyára. Tudom sokan úgy csinálják, hogy az egyik kártyára RAW megy, a másikra biztonsági JPEG, de én úgy vagyok vele, hogy ha a második kártya biztonsági mentés, akkor legyen már az is RAW. 64GB-os SanDisk Extreme Pro kártyákat használok és nagyon ritka, hogy elérem a Nikon D750-em buffer limitjét. A kisméretű JPEG mentésének oka az, hogy gyakorta készítünk same-day-edit slideshowt az esküvőkön és gyorsabb a munka ilyenkor a JPG-ekkel. Más jellegű munkához átállíthatnám csak RAW-fájlokra, de biztosan elfelejteném esküvő előtt visszaállítani, ezért nem babrálom.

2. lépés: Feltöltés a számítógépre

post-wedding-workflow-cataloging-folder

Amint vége az esküvőnek, az összes képet feltöltöm a számítógépemre. Ez rögtön megteszem, mihelyst haza, vagy a szállodába érek, tökmindegy milyen későn van. Minden fotózás a saját mappájába kerül, aminek a neve a pár neve és az aznapi dátum. Ezen a főmappán belül minden elhasznált kártya külön mappát kap.

3. lépés: Amazon Cloud

post-wedding-workflow-cataloging-amazon-prime-folder-uplaod

Ez egy új adaléka a munkamódszeremnek és nagyon elégedett vagyok vele. A lényeg az, hogy Amazon Prime tagság kell ahhoz, hogy használni tudd. Amit kapsz ezért az a korlátlan fotófeltöltési lehetőség a felhőtárhelyükre. Azért imádom ezt a szolgáltatást, mert RAW fájlokat is kezelni tud. Ismétlem…RAW fájlokat is kezelni tud!

(a szerk. megj.: nem igazán értem miért az Amazon Prime-ot használja a kolléga, mikor az alaphangon 99dollár – csak ma 67 -, ezzel szemben a sima Amazon Cloud ‘Unlimited Everythin’ előfizu csak 59.9 dollár…per év természetesen. Ha csak azért nem, mert az Amazon Prime-mal számos extraszolgáltás jár, például ki tud váltani egy előfizetős zene és film szolgáltatást is.)

Az Amazonnak is van olyan vagány kezelőfelülete, mint a Dropboxnak és más felhőtárhely szolgáltatásoknak, miszerint ha egy képet bemásolsz egy mappába a gépen, azt automatikusan feltölti a felhőbe. Én nem javaslom ezt a megoldást. Amikor először próbáltam, szinkronizálási problémák voltak, ami azzal végződött, hogy minden kép letörlődött a PC-mről. Szintúgy, ha a géped vinyója megtelik és nekiállsz törölgetni képeket, hogy helyet csinálj, az ebből a mappából törölt képek törlődni fognak a felhőtárhelyből is. Ehelyett inkább a vagány mappafeltöltő eszközüket használom. Ez úgy működik, hogy amint a képek a számítógépemen vannak, az egész mappát ráhúzom erre az eszközre, és az feltölti a felhőbe a teljes mappát. Miután én feltöltöm a RAW-kat és a JPG-eket is, ez elég sok időbe beletelhet, egy teljes esküvő akár néhány napba is, attól függően mennyi képet lőttem. Ám a tény, hogy van egy felhős mentésed a RAW fájlokról az Amazon Prime áráért, szerintem ez feltétlenül megéri a pénzt és az időt.

4. lépés: Külső meghajtó

post-wedding-workflow-cataloging-hard-drive

Abban a szent pillanatban, amikor elkezdtem a fájlokat feltölteni az Amazon felhőbe, elindítok egy másolást egy külső vinyóra is. Ez a tároló egyszerűen csak a nyers, feldolgozatlan képeimet tárolja. Amint betelik, addigra már jópár esküvő feldolgozásra és leadásra került, tehát a legrégebbieket törölni tudom rajta, hogy helyet csináljak. Ez egy egyszerú, könnyű és gyors módja annak, hogy legyen még egy biztonsági mentésem.

5. lépés: Létrehozom a katalógusomat

Abban a pillanatban, amikor elkezdtem a felhőtárhelybe feltöltést és a külső vinyóra másolást, létrehozom a Lightroom katalógusomat és beimportálom a képeimet. Tudom sokan csak egy katalógust használnak és elvannak vele. Én viszont ragaszkodom hozzá, hogy minden fotózásom külön katalógusba kerüljön, aminek az az oka, hogy szeretném, ha minden a képeken elvégzett szerkesztésem együtt legyen tárolva a képekkel. Nem akarok olyan katalógust, ami tele van olyan mappákkal, amik már rég nincsenek a számítógépemen és szintén nem akarok archivált képeket keresgélni és kiszaszerolni, hogy melyik katalógus tartozik azokhoz a képekhez. Ehelyett inkább van egy mappám, amiben benne van az összes RAW fájl, az összes JPEG és a katalógusfájl. Ha mozgatom a mappát, minden együtt marad. Ezt akkor csinálom, amikor a többi biztonsági mentést is intézem, mert mindez időbe telik, így dolgozhat rajta a gép, amíg mást csinálok…mondjuk végre aludni megyek.

6. lépés: Tűzbiztos széf

post-wedding-workflow-cataloging-fireproof-safe

Miután minden képem a számítógépemen van és a biztonsági mentések feldolgozás alatt vannak, megyek aludni. Előtte azonban beteszem a memóriakártyákat egy tűzbiztos széfbe, azért mert ebben a stádiumban az egyetlen valódi biztonsági mentésem még csak a számítógépemen van (a többi ugye még töltődik, másolódik). Ha a számítógépem kigyullad, felrobban, akkor minden biztonsági mentésem kudarcba fullad, hiszen nem fejeződött be a feldolgozásuk. Másnap reggel, amikor a külső vinyós mentésem már készen van, a vinyó megy a széfbe, a kártyák pedig készen állnak a következő fotózásra.

7. lépés: Zenfolio

Ez a rész akkor következik, amikor már feldolgoztam a képeimet és készen állok átadni őket az ügyfelemnek. Az oldal, amit használok a Zenfolio.com, nem csak egy remek módja a képek átadásának, de egy jó módszer, hogy a leválogatott és feldolgozott képeinkről biztonsági mentést tartsunk. A szolgáltatás korlátlan JPEG tárhelyet kínál, de ide csak a leválogatott képeimet teszem, amiket leadok. A Zenfoliot azóta használom, mióta fotózom, így gyakorlatilag az összes valaha ügyfélnek leadott fotóm egy helyen van.

(a szerk. megj.: ilyen szolgáltatás a Smugmug is, én ezt használom)

8. Külső vinyók archiválása

Miután a képeket feldolgoztam és leadtam az ügyfélnek, a számítógépemen lévő fájlok addig maradnak ott, míg be nem telik a tárhelyem a gépen. Ezt azért csinálom így, mert előfordulhta, hogy néha vissza kell mennem egy-egy anyaghoz és megkeresni egy képet, amit esetleg kihagytam, mikor válogattam, vagy olyan képet, ami további retusálásra szorul mert nagy méretben nyomtatják. Amint beletelik a számítógépem winchestere, egy jó adagot a régebbi anyagokból átmásolok egy külső vinyóra. Ezek a meghajtók dátumozással vannak jelölve, hogy később könnyebb legyen egy-egy képet megtalálni. Miközben írom ezt, azon agyalok, hogy ezeknek a vinyóknak a széfemben kellene lapulniuk, ám jelenleg mindegyik az íróasztalomon csücsül. Ritkán kell ezekhez a vinyókhoz nyúlnom, miután minden képem fent van a Zenfolion, szóval ha valamit meg kell találnom, az esetek 99%-ban egyszerűbb a neten elérnem.

Ti milyen biztonsági mentéseket használtok? Az enyémből mi az amit alkalmaznátok?

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • DBob

    Több fizikai szerver, RAID-Z, rsync EoIP-n keresztül.
    Olcsóbb mint egy tűzálló széf, és nem csak a képeket őrzi meg ;)

  • NoParanoid

    Ha már fent van felhőben, utána minek is kell a tűzálló széffel bajlódni? Hátha egyszerre ég le a házad és a “felhős” szerverterem? Biztosan van ésszerű kockázata ennek?

    • Hát…a kérdés jó. Én azt válaszolnám rá, hogy azért elég új dolgok még ezek a felhőtárhelyek. Láttunk már éjjeliőrt nappal megdögleni :D Az a tuti, ha nálad is megvan, meg az Amazonnál/Dropboxnál/Drive-nál stb is megvan. Én most “iratkoztam be” az Amazon 3 hónapos próbaidőszakára, egy évnyi esküvői anyagot már feltoltam két nap alatt. Decembertől fizetős lesz, de szerintem megtartom, mert az én biztonságimentés technikám a töredéke sincs a cikkben leírtnak. Legalább ennyivel beljebb vagyok már.

      • NoParanoid

        Nem a backup hdd-t kérdőjeleztem meg, hanem a plusz vacakolást a tűzálló széffel. Talán nincs is minden magyar háztartásban ilyen, ki tudja… Akinek pedig nincs, az éjjel a nyalába akasztja a kártyatartót, így kártyástól menekül meg a tűztől, ha megmenekül. De félre a tréfát, a felhő azért már nem annyira új, tőlünk nyugatabbra és keletebbre elég bátran használják már nagyvállalati szinten is. Úgy gondolom, hogy egy komolyabb felhő szolgáltató nem csak egy szerverteremben tükrözi a tárolt adatokat – remélhetőleg. A winyó cipelgetése a széfbe kockázatosabbnak tűnik, mint az eredeti kérdésemben szereplő multikatasztrófa esélye. ..csúszott már ki a kezemből vinyó, drága ám a Kürt kft., és korántsem biztos hogy mindent meg tudnak menteni. Mindamellett aki fél a felhőtől, az találhat más konstrukciót, nem ezen van a hangsúly. A fenti módszer tartalmaz inlogikus lépéseket, kb. gyalogosra légzsák.

        • Meglehet. Tűzálló széfje biztos nincs mindenkinek, sőt szerintem 100-ból 1 embernek ha van (pláne hogy nem minden széf tűzálló, tehát ha még van is széfje valakinek otthon…blalbla…érted). Mindenesetre épp ide illik az Index mai cikke a napokban tapasztalt Facebook leállásokról (aminek vélhetőleg semmi köze a témához, de:), ajánlom figyelmedbe a cikk végén Susán Péter szavait, megerősíti azt, amit fentebb írtam: http://index.hu/tech/2015/09/29/megfejtettuk_a_facebook_leallasanak_okat/

          “Susán azt tanácsolja, hogy ne bízzuk magunkat egyetlen szolgáltatásra. A problémák igazából semmit sem változtak az elmúlt évtizedekben, csak mások lettek az eszközeink.

          »Régen azért mentettük ki a fájlokat több külső vincsire, hogy ha az egyik elromlik, legyen egy biztonsági másolatunk. Most ugyanez a helyzet a felhőben, érdemes mindent adatot több helyre elmenteni «

          – magyarázza Susán. A következő években megnőhet a szerepe azoknak a köztes szolgáltatóknak, akik hidat képeznek a különböző felhőrendszerek között, és megoldják nekünk, hogy mindenről több szerveren legyen mentésünk.

          Amíg nem kerülnek elő a több tárhelyet összefogó megoldások, addig érdemes manuálisan feltölteni a képeinket, videóinkat és már tartalmainkat, ahová csak tudjuk. Nehogy egyszer tényleg mindenünk odavesszen egy soha nem látott méretű leállásban.”

          • NoParanoid

            Persze, vannak kockázatai a felhőnek, ugyanúgy, ahogy a merevlemezeknek, hisz tudjuk, az élet veszélyes. Nem a két helyre történő backup-ot találom feleslegesnek, ellenkezőleg, ezt találom megfelelőnek (lehetőleg térben különböző helyen). Azonban a cikk szerzője hazaérés után hamarosan 4, de reggelre a cloud-dal együtt már 5 példánnyal rendelkezik ugyanarról az esküvőről:
            – memóriakártya 1
            – memóriakártya 2
            – PC
            – külső HDD
            – Amazon Cloud

            Nem tudom mennyit lőhet egy esküvőn, hogy ennyi ideig másolgat, USB 3-mal a gépre másolás 32 GB-os kártyánál 6-8 perc, egyedül a felhő húzódik el (ma még). Hajnalban játszadozik a tűzálló széffel, aminek nagyjából értelme nincs, mert a széf belül max. 1-2 óráig tudja biztosítani azt a hőfokot, aminél még nem gyullad ki a papír, de a műanyag kártya szerintem már rég megolvad. És kívül bizony ekkor nem hideg a vas, tehát hozzányúlni csak a kiérkező tűzoltóknak lesz legkorábban esélyük. Vagyis a kártyáknak ekkorra már kakukk. És hajnalban még gyorsan készít egy LR katalógust is, mert később már azt sem tudná létrehozni nagy félelmében. Ez a melónként külön katalógus, azért hogy egy helyen legyen a képekkel – júj, erre azért van okosabb megoldás…
            Én a két tükrözött kártya mellé a Cloud elindítását tartom logikusnak hazaérkezéskor (mivel térben különböző hely), a többi már inkább pánikreakciónak tűnik.
            Bár a fenti “érdekes” backup indokolt lehet, ha a maffiánál volt az örömünnep…

          • Talán csak annyi kiegészítés ehhez, hogy – amennyire én tudom – csak mifelénk szokás hajnalban hazaérni az esküvőről, az amerikai esküvők inkább napközben vannak és este vége is van a bulinak (klasszikus kép, hogy ilyenkor mennek is már nászútra kocsi után húzva a konzervdobozokat). Szóval gyanítom a srácnak azért van ennyi ideje lefekvés előtt, mert 10-kor már otthon van, míg mi jó esetben hajnal 2-kor. :)

  • Nagy Attila

    Egy régi munkahelyemen a TMK-s csinált, igaz nem adattárolásra, tűzbiztos széfet.
    Fogott egy pénzkazettát, kibélelte kőzetgyapottal, és beletett egy kisebbet. a tetejére is kőzetgyapot ment, csak azt bakelittel letakarta, ne szúrjon össze vissza. A főnök nem hitte el hogy jó lesz, ezért a szaki beletett egy 500 Ft-ost (akkor az még nem 1-2 üveg sör volt) egy nejlonzacskóba tüzet rakott és a parázson sütögette jó 10 percig.
    Az 500 as a zacsiban túlélte nem olvadt rá. Az üveggyapot kb 3-3 cm volt mindenfele.

    Kis barkács, de olcsón meg lehet oldani, pláne ha a zár nem kell hogy betörő biztos legyen, elég mondjuk egy pattintós.

    Attila

    • BalogTibi

      Tábortűz és lakástűz között van némi különbség hőfokban, az egyiket pisilve oltod el, a másikba meg tűzálló ruhába sem lehet a tűzfészekbe menni…

  • Laci Kovacs

    Dupla kártyafoglalat? Csak az SDHC kártyát használók részére szükséges. Sok-sok SD kártyát láttam meghalni a környezetemben. Én meg mosolygok a bajuszom alatt, hogy én meg CF kártyát használok. Egyről sem hallottam, hogy tönkrement volna, 20 éve!

  • Ilon

    szia, Érdeklődnék, hogy melyik nikon váz rendelkezik dupla kártyás tárolóval?

  • Ilon

    Köszönöm!

  • Ilon

    szia,
    A nikond610-ben is duplaSD kártya van? Az érdekelne,
    hogy ilyenkor másolat készül a képekből vagy ha egyik már betelt akkor a
    másikra teszi a képeket?
    Köszi a türelmet!

    • szia, bár tegnap a másik cikknél már válaszoltam, de válaszolok itt is. A D610-ben egy kártya van.
      Amelyikben dupla kártya van, ott te adhatod meg, hogy egyszerre mentse ugyanazt mindkét kártyára (backup) vagy ha az egyik betelik a másikon folytassa (overflow), vagy az egyikre RAW-t mentsen a másikra JPG-et.

      • Dupla kártyáal a D500, D700, D750, D800/E, D810, és az 1 számjegyű széria rendelkezik.