Nem azért nagy szám a Pentax 24-70/2.8 mert…

Nem azért nagy szám a Pentax új 24-70-es obija, mert ezzel új taggal bővült az alapzoomok világa, hanem azért mert ez egy fullframe obi! Közeleg a fullframe Pentax!

HD-PENTAX-D-FA-24-70mmF2.8ED-SDM-WR-lens-2-550x406

Szóval az van, hogy a Ricoh bemutatta a legújabb Pentax obit, a HD PENTAX-D FA 24-70mm f/2.8ED SDM WR-t. SDM, vagyis ultraszonikus motor van benne, és WR vagyis Weather Resistant, tehát időjárásálló. Mindez szép és jó, de a legérdekesebb az, hogy ez egy fullframe objektív, amit a gyártó sem rejtett véka alá. Úgy fogalmaznak, hogy

“ha ezt az objektívet egy 35mm-es gépvázra tesszük (fejlesztés alatt), akkor a látószöge…”

stb…stb. Eddig talán a legkevésbé vitatható érv amellett, hogy jön a Pentax fullframe gép. Persze tudtuk eddig is, már mock-upot is mutattak róla kiállításon, de kérdezzük meg bármelyik Pentaxost, hogy mennyire hisz ezekben, tanulva az elmúlt évek ígérgetéseiből. Az viszont, hogy már egy objektívet is bemutattak az új rendszerhez, azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul közeleg az új gépük.

Mellesleg egy ilyen fotót is publikáltak a napokban:

pentax_fullframe

Amit nem igazán értek, miért kell fényeléssel rejtegetni egy olyan vázat, amit már egyszer nyilvánosan megmutattak? Na mindegy. A pletykák szerint a Sony 36 megapixeles, vagy a szintén Sony 42 megapixeles szenzorát kapja majd. Pentaxosok! 2016 tavasz a ti dátumotok! Egyáltalán van még valaki, aki kitartott?

UI: egyes vélemények szerint ez az obi egyébként kiköpött mása a Tamron 24-70/2.8 VC USD-nek. Talán nem véletlen.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Ha jól emlékszem, akkor nem olyan régen már megjelent egy Pentax 70-200 F2.8 FF objektív, ami szintén ennek az előszele volt.
    Csak azt nem értem mi a bánatos francot vakaróznak ennyit?

  • GaPeti

    Én nem tartottam ki. Lehet hogy majd sajnálni fogom, de majd a tesztekből kiderül mit tud villantani a Pentax. De nem hiszem hogy váltani fogok 6D-ről.