Nincs vége a megapixel háborúnak

A Canon 120 megapixeles DSLR-rel szándékozik előrukkolni.

A napokban előrukkoltak egy 250 megapixeles APS-H szenzorral, ám ezt ipari felhasználásra szánják. Megjegyezem egy ilyen felbontású kamerával már nem csak sci-fi jelenet lesz az, amikor egy térfigyelő kamerán rá tudnak közelíteni a megfigyelt személy tetoválására, mint a filmekben.

Az viszont minket fotósokat is érint, hogy a Canon bejelentette, dolgoznak egy 120 megapixeles DSLR-en is. Továbbá 8K felbontású Cinema EOS kamerán, illetve egy ehhez használható 8K felbontású monitoron, melyek az ARRI közvetlen vetélytársai lennének.

A 120 megapixeles DSLR esetében a canonrumors.com szerzője azt írta, nem tartja kizártnak, hogy visszatér az 1Ds széria, és ebben lesz a nagyfelbontású szenzor. Hát nem tartott sokáig az 50 megapixelen való hüledezés…

A fenti tények hivatalos Canon bejelentésből származnak (kivéve az 1Ds találgatás), de vannak itt még pletykák is. Állítólag a közeljövőben találkozhatunk a Canon EF 85mm f/1.2L utódával. Nem írok “Mark II” jelzést, mert állítólag közel sem biztos, hogy az új verzió is f/1.2 fényerejű lesz, ugyanis csökkenteni szeretnének a tömegén és gyorsítani az autofókuszán, így sokan nem tartják kizártnak, hogy 85mm f/1.4L lesz az új optika. Az is biztos, hogy a 35/1.4L II-höz hasonlóan ez is megkapja majd az új BR-lencsetagot, mely teljesen kiszűri a kromatikus aberrációt.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • The Norwegian

    Az milyen komoly lesz amikor egy Raw kép annyit helyet foglal el, mint egy rövidebb sorozat epizód. :)