Íme a végleges fullframe Pentax

A New York-i Photo Expon megmutatták, milyen lesz a nagyszenzoros Pentax DSLR. Szexi! :)

Már korábban is mutattak formatervet a gépről, de az egy műanyagból kifarigcsált mockup volt. Ez is még csak egy modellezett ház, de más sokkal részletesebb és sokminden ki is derül a gépről. Lássuk sorban:

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

Először is jó látható, hogy pentaxosan szögletes lesz és hatalmas, könnyen kezelhető tárcsákat és tekerőket kapunk majd. Típusjezés egyelőre nincs a gépen és beépített vaku sem lesz rajta. A képen egyébként az újonnan bemutatott Pentax 24-70/2.8 objektív van a gépre csatolva.

Az obi tövénél megtaláljuk a szokásos RAW/Fx gombot, az AF-mód kapcsolót és gombot, de láthatunk egy titokzatos gombot is, ami egy lakatot ábrázol, ez nem tudni micsoda…na legalábbis én nem tudom. :)

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

Jónéhány érdekes megoldást találunk. A WiFi és a GPS már rögtön virít rajta, és nem kevesebb, mint 5(!) személyre szabható beállításhely van a módválasztó tárcsán. Csak a miheztartás végett, a Canon 6D-n 2 custom mód van, az 5D Mark III-on 3. A TAv üzemmód gyakorlatilag egy manuál mód automata ISO állítással, vagyis beállíthatjuk a rekeszt és a záridőt, de az ISO értéket a kamera választja ki. A piros X-mód a régi időket idézi, ezzel a kamerát a leggyorsabb vakuszinkronidőre állíthatjuk. Ez egyelőre nem tudni mennyi, én 1/160s és 1/200s közé saccolom, de lehet hogy villantanak egy 1/250s-mal. A módválasztó tárcsa nagyon helyesen zárgombot kapott, hogy ne tudjuk véletlenül elállítani.

A túloldalon egy másik érdekes tárcsát találunk, itt aztán van minden egy helyen. ISO állítás (amire van külön gomb is, majd kiderül mi a létjogosultsága a kettőnek, lehet hogy a gombbal az ISO-t tudjuk állítani, a tárcsán meg további ISO beállításokat érünk el, pl automata ISO esetén a min-max értékek, a kiterjesztés lehetősége). Van itt még gyors és lassú sorozat, bracketing, HDR mód, kompozíciós segédrács aktiválása, az SR vélhetőleg a Shake Reduction, vagyis a szenzormozgatásos képstabilizálás ki-be kapcsolása, aztán lesz még Crop mód, vagyis fullframe-ről Dx-módba válthatjuk a gépet, továbbá itt tudjuk bekapcsolni a Wifit és itt van az expozíció kompenzáció lehetősége is, ha félautomata módban fotózunk. Elvileg. Gyakorlatilag meg erre is van külön gomb, szóval pontosan nem tudni, hogy a +/- jel mit jelent ezen a tárcsán, talán a Pentaxosok jobban tudják. A GPS külön gombot kapott a pentaprizma házán.

A státusz LCD nem túl nagy, de ez vélhetőleg az előbb tárgyalt funkciótárácsának köszönhető, egyrészt a helyfoglalása miatt, másrészt a Pentaxnál úgy döntöttek, hogy fizikailag, tárcsára írva mutatják az alap dolgokat, és LCD-n csak a részleteket. Az alábbi képen felfedezhetjük, hogy az említett funkciótárcsának van egyéb funkcója is, válhatunk vele videó és fotó módok között, az alábbi képen megbújva látszanak az ikonok az oldalán.

Apropó tárcsák. Figyeljük meg, hogy teljesen egyedi módon a fullframe Pentaxon 3 vezérlőtárcsa kap helyet. Egy az expogomb és a bekapcsológomb alatt a mutatóujjnál, egy a gép tetején a hüvelykujjnál és egy a gép hátulján. Utóbbival a képnagyítás vezérelhetjük az ikonok szerint, de gondolom testre szabható és mivel nincs joystick, de ott van mellette az AF gomb, így gyanítom ezzel lehet majd az AF-pontokat váltogatni.

Pentax1

Forrás: dpreview.com

Elég komoly mechanikát kapott a kihajtható-elforgatható LCD, ha jól sejtem az lesz az első fullframe gép a piacon, ami kihajtható-forgatható LCD kijelzőt kap. Helyesbítés: a Sony a99-en is kihajtható forgatható LCD van.

A gép elején és hátulján is láthatunk infra érzékelőt, így mindkét irányból lehet távirányítani a gépet. Duplakártyás lesz a masina, mégpedig dupla SDXC foglalat. Ilyesztő viszont a római I-es a kártyaajtón az SDXC felirat mellett, tán csak a lassabb UHS-I szabványt támogatja? Furcsállnám egy ilyen új gép esetében, hiszen a legújabb technológia az UHS-II. Míg előbbi átlag 30MB/s írási sebességet produkál (104 az elméleti max), úgy utóbbi akár 100MB/s is lehet, elméletileg pedig akár 312MB/s is.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Pedro Imre Bárkány Zalabai

    “ha jól sejtem az lesz az első fullframe gép a piacon, ami kihajtható-forgatható LCD kijelzőt kap.”

    Sony a99 es a99ii… mind a ketto kihajthato LCDvel. Es sokkal ertelmesebb mechanikaval (az LCDhez).

    • Jogos! Koszi!

    • Javítottam. Még annyit, hogy a99 II-t még nem mutatták be, egyelőre csak pletykálnak róla, hogy majd idén ősszel, de közben a Sony meg azt állítja, hogy nincs tervben fullframe A-bajonettes kamera náluk.

  • Rufi

    Elég jó gépnek tűnik és nem is csúnya.
    Viszont előtört belőlem a nyelvtannáci, bocsi. Vagy inkább csak azért zavar, mert New York a kedvenc városom, de helyesen úgy kell írni, hogy New York-i.