Jönnek a fullframe MILC-ek

A Canonról és a Nikonról is pletykálják, hogy fullframe MILC gépet csiszolgatnak épp.

Végre úgy tűnik a két nagy gyártó is kezdi komolyan venni a MILC üzletágat…aztán az is lehet, hogy komolyan vették eddig is, csak szándékosan kivártak, amiben szintén van logika, hiszen ők nem igazán szoktak lukra futni, egy kisebb gyártónál pedig gyakrabban előfordul, hogy próbálkozik, nem jön össze, aztán próbálkozik valami mással. Szerintem a két nagy gyártó kivárt, hogy mi lesz a kiforrott MILC koncepció a piacon (pici, nagy, modern vagy retro? Milyen a fogadtatás? Turisták veszik inkább vagy a profik is rácuppannak? Mennyi pénzt hajlandóak az emberek adni értük?)

Lényeg a lényeg, hogy ezúttal mindkét gyártónál pletykálják, hogy egy komolyabb MILC típust akarnak piacra dobni, ami egyáltalán nem lenne meglepő…mármint hogy hellyel-közzel egyszerre teszik…szokták.

A Canonnál az a hír járja, hogy EF-M bajonettes lesz, de természetesen saját, fullframe képkört kirajzoló obik lesznek majd hozzá, hiszen a jelenlegi EF-M obik csak APS-C-t rajzolnak. Ezen kívül egy másik APS-C MILC gépet is várunk a Canontól, és két új EF-M fixobit 2016 első negyedévében.

Nikonéknál hasonló a helyzet, szintén egy fullframe MILC gépet pletykálnak, mely kis méretű lesz (tehát nem Leica SL kategória, hanem az Olympus E-M1-hez hasonlítják), nem lesz benne elektronikus kereső (ejnye!), normál F bajonettes lesz, már tesztelik a fotósok és 2015 végén, 2016 elején várható.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Power

    Sajnos a fényképezőgép egyenlő lesz a okostelefonnal. A MILC is arra a sorsra jut, mint dSLR-ek. A nagy szenzorgyártó (és okostelen gyártó) Sony nagyobb veszteséget könyvelt el, mint a Canon a fényképezőgép dimenzióban (hétfői hír). Tíz éve nagyon menő volt a digitális tükörreflexes, most meg a iPhone. Szinte egy árban van a két játékszer. Én azt gondolom, hogy a trend abba az irányba mutat, hogy a iPhone fotó lesz a valami. Canon nem véletlen lépte meg a nagy szenzoros fejlesztést és mutatott be a párizsi kiállításon. Nokia hasonló lépést tett néhány éve a nagy piacvesztés előtt. Még a reklámfilmmel is csalt, hogy jobb színben tüntesse fel magát más gyártókkal szemben.

    • Azért a fizikát még sokáig nem lehet megerőszakolni szerintem. Az okostelefonban tűhegynyni szenzor van egy körömnyi műanyag optika mögött. Ha ebbe akármilyen hiperszuper technológia kerül, lehet hogy sokkal jobb lesz, de ha ugyanaz a technológia bekerül egy nagyobb méretű szenzorba egy komolyabb optikai rendszer mögé, akkor az még jobb lesz. Professzionális felhasználásra meg úgyis mindig a legjobb kell majd. A hétköznapi felhasználást biztos megeszi a mobil egy idő után, a szappantartó kompaktgépeket már megette. Mire ez az idő eljön, a professzionális fotózásban – szerintem – már általános fogalom lesz a közép- és nagyformátum, a konzumer kategória lesz a fullframe Leica formátum (ahogy régen), és APS-C meg 4/3 meg 1″ szenzor csak a legolcsóbb gépekben lesz, meg az olyanokban, amiknél a méret befolyásolja a szenzorméretet (ld. GoPro például). A mélységélesség, a zaj nem fog problémát jelenteni a kisebb szenzorokkal sem, mert lesz rá technológia hogyan lehet az apró méret ellenére is kiküszöbölni a hátrányokat, hiszen erre már most is vannak próbálkozások, eredményes próbálkozások (light field kamerák, 16 lencsés kamerák, zajszűrés sorozattal, stb). Ennek ellenére az ergonómia, a gyors és könnyű kezelhetőség mindig is elvárás lesz, így nem lehet csak egy nagyobb kártya méretű eszközzel megoldani a fotózást. A DSLR-ek helyét át fogja venni a MILC, ennek az első igazi jele, vagy képviselője szerintem a most bemutatott Leica SL. De jó ideig ennyi lesz a változás, hogy nem lesz tükör, lesz helyette EVF, egyre nagyobbak és egyre jobbak, és kész. Szerintem. Markolat, gombok és tárcsák még igencsak jóideig fognak kelleni a professzionális felhasználáshoz, márpedig ha a profik használják, akkor az amatőröknek is olyan kell, ha az amatőrök használják, akkor jóideig még a nyári nyaralásra is azt vesz majd anyu és apu, mert a komoly gép biztos jó fotókat csinál.

      • Power

        Én azt mondom a trend alapján, hogy amatőr felhasználóknak szánt dSLR és MILK gépek esetében a csökkenés megállíthatatlan. A lelkes amatőr és profi felhasználóknak szánt vázak piaca változatlan marad (tükör ide, vagy oda). Egyet értek abban, hogy a jó markolat, nagy gomb fontos kritérium marad a továbbiakban. Egy komoly üveget ha felcsavar az ember a dSLR vázra, azt egy kézzel csak jó markolattal tudja megfogni. Ez fizika. Ezért várható, hogy a MILK-ek is pótmarkolatosak lesznek belátható időn belül.

  • Tivadar Gelner

    Szerintem meg simán bealudt a CaNikon páros, és ha meg is jelenek elég nagy lemaradásban lesznek a Sony-hoz képest. Meglátjuk, a verseny sosem árt nekünk vevőknek, szval nem lenne rossz ha kivárásra játszotak de sztem nem így van :)