Megjelent a FoCal 2.0 szoftver teljes funkcionalitással

Kezdetleges első és néhány tesztverzió után megjelent a legújabb FoCal szoftver megannyi remek funkcióval, mellyel tökéletesre csiszolhatjuk a felszerelésünket.

A FoCal alapvetően egy szoftveres fókuszkalibráló szoftver Canon és Nikon DSLR-ekhez, ám az új 2.0-s verzió jóval többet tud ennél. Az egyik leginkább kiemelt funkció még csak most került bele, annak ellenére, hogy mikor az egész projekt elindult, már akkor beharangozták, ez pedig nem más, mint a közösségi élmény, vagyis az, hogy a különböző gépváz+objektív teszt- és kalibrálási eredményeinket összehasonlíthatjuk más felhasználók eredményével szerte a világon, így végre fény derülhet az örök kérdésre: “Jó szériájú gépet/objektívet fogtam-e ki?”

A fejlesztő kihangsúlyozza azt is, hogy a FoCal 2.0 sokkal pontosabban mér, mint bármelyik előző verzió, amit eddig kiadtak.

Lássuk miket tud még ez a szoftver? Fontos, hogy három verzió kapható jelenleg, a Standard (20 GBP, kb 8500 Ft), a Plus (40 GBP, kb 17000Ft) és a Pro (70 GBP kb 30.000 Ft).

Ami az összes verzió tud:

  • Félautomata AF kalibrálás: te állítod a kamerát, és vizuális visszacsatolást kapsz a különféle beállításokról
  • Kalibrációs tábla beállítása: videós segítség a kalibráló tesztábra helyes beállításához
  • Kamera információ: információk a fényképezőgépedről (elvileg mutatja az exposzámot is, Nikonnál ez nem is egy nagy truváj, hogy a Canonnal mennyire pontos azt nem tudjuk. Nem lehetetlen, és azt írják mindenféle Canon és Nikon kameratípussal működik)
Tesztábra beállítása

Tesztábra beállítása

A fenti a Standard verzió szolgáltatáscsomagja, ehhez képest a közepes, Plus verzió a következő funkciókat tudja extraként:

  • Automatikus AF kalibrálás: a szoftver irányítja a fényképezőgépet és automatikusan elvégzi a fókuszkalibrálást a felhasználó beavatokozása nélkül
  • AFMA változás: lehetőséget biztosít, hogy kipróbáld a kamerába épített fókusz finomhangolás eredményét (AF microadjustment)
  • Manuális mód: az elkészült képek elemzésének lehetősége
  • Célpont optimalizálás: lehetőséget biztosít a FoCal számára, hogy finoman változtasson a mérésen kompenzálva ezzel a kamera bemozdulását
Automatikus kalibrálás

Automatikus kalibrálás

Az összes fentebb említett funkción felül a Pro verzió még az alábbiakat is nyújtja:

  • AF konzisztencia: tesztelheted az autofókuszod konzisztenciáját (többszöri fókuszálás esetén jelentkező esetleges kilengéseit) kamerára és optikára lebontva
  • Rekesz élesség: megmérheted az optikáid élességét az összes rekeszértéken, vagyis szoftveresen bemért eredményt ad a kezedbe az optikáid teljesítményéről.
  • Szenzorkosz elemzés: ellenőrzi a szenzor jelenlétét az összes rekeszértéken, így könnyen eldöntheted, szükség van-e a szenzortisztításra vagy még várhat.
  • MultiPoint fókuszteszt: tesztelheted az összes AF pontot és vizuálisan össze tudod vetni a teljesítményüket, így képet kapsz arról, melyik AF pont mennyire megbízható.
  • Részletes analízis információ: extra információ a teljesen automatikus kalibrálás során
  • Szakértő mód: állíthatod az ISO-t, rekeszt, fókuszpontokat, defókusz módszert és sokminden mást
  • Jelentés készítés: PDF formátumú jelentést készít az összes tesztfotóval és az analízis információkkal
  • 400mm-nél nagyobb gyújtótávolságú objektívek: a hosszú obikat problémásabb kalibrálni, de a FoCal Pro erre is lehetőséget ad.
Élesség ellenőrzése minden rekeszértéken

Élesség ellenőrzése minden rekeszértéken

A FoCal szoftver weboldalát itt találjátok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot