Megjelent az új Lightroom CC, Lightroom Mobile és Photoshop Fix és Mix

Már letölthető az Adobe Creative Cloudból az új Lightroom CC 2015.2 néhány új funkcióval ellátva. MIDI kontrolleresek azonban egyelőre tartsák távol tőle magukat. Frissült a mobilverzió is és előrukkolt az Adobe az ingyenes Photoshop Fix appal.

Tegnap letölthetővé vált a Lightroom 2015.2 verziója. A szokásos hibajavításokon, új kamera és objektív támogatásokon kívül néhány új fícsör is belekerült, de – nálam legalábbis – a leginkább szembetűnő változás az volt, hogy baromi gyors lett a szoftver indulása. A 2015.1. verziónál kínosan sokat kellett nézegetni a nyitóképet mire elindult a progi, az új verzió pedig pár másodperc alatt betölt.

Új Importálás

Picit átdesignolták az Importálás folyamatát, az Adobe szerint így könnyebb és vizuálisabb lett, egyesek szerint viszont csak megbonyolították. A lényeg, hogy az eddig egyszerű Import ablak helyett először egy tetszetős “Add Photos” képernyő jelenik meg, melyben kiválaszthatjuk a forrást. Középen a Tallózás ikonja mellett (ahol tetszőleges mappát választhatunk ki) a Lightroom által javasolt mappák láthatók, egyszerre csak 3db de jobbra-balra nyilakkal tovább gördíthetünk. Ez egy automatikus funkció, a Lightroom megvizsgálja, hogy hol vannak jellemzően képek a számítógépünkön és itt ezeket a mappákat ajánlja fel, ráadásul időrendben, tehát a legutóbb létrehozott, képeket tartalmazó mappák vannak a lista elején. Afféle kép-History. Alatta az egyéb forrásokat látjuk, úgy mint Camera (USB-vel csatlakoztatott fényképezőgép), Card (memóriakártya) és Drive (külső vinyó vagy pendrive). Kártyából és külső merevlemezből akár többet is csatlakoztathatunk, egy pici szám jelzi az ikon sarkában, hogy hányat lát a rendszer, rákattintva listából választhatjuk ki, melyikből szeretnénk importálni.

Egyesek szerint ez az új ablak csak lassítja a munkát nem könnyíti, akik így gondolják, a Lightroom beállításai között kikapcsolhatják a funkciót.

lr-add

Az importálás ablak csak ezután nyílik meg. Picit designosabb lett, de lényegében ugyanaz, mint a régi. Láthatjuk a fotókat, melyeket a LR végigtallóz és megjelöli azokat, amelyek még nem szerepelnek a katalógusban. A sarokban lévő kék Import Photos mutatja, hogy hány db képfájlról beszélünk. Mellette találunk egy fogaskerék ikont, erre kattintva hozhatjuk elő az importálás beállításait, ezeket átfutva nekem nem tűnt fel, hogy bármi újdonság lenne köztük, ugyanazok a beállítások láthatók, mint a régi ablakban, csak másképp elrendezve, tetszetősebb designnal.

lr-import

Újdonság még, de kevesebbeket érint, hogy a Photoshop Elementsből is könnyedén importálhatunk közvetlenül képeket a Lightroomba ezzel az új módszerrel.

Dehaze filter helyi szűrőkben

A másik új funkció, a nemrégiben bemutatott “párátlanító” funkció a Dehaze bekerülése a helyi szűrőkbe. Ezt azt jelenti, hogy a Dehaze csúszka bekerült az átmenetes (gradient), és a körkörös (circular) szűrőkbe is, továbbá a helyi javítóecsetbe (adjustment brush). Ezzel lehetőség van például csak a távoli háttérben lévő tájat párátlanítani.

Szoftveres gondok, MIDI Controller?

Kipróbáltam az új LR-ot, és összeomlott. Aztán kiderült, hogy a MIDI controlleremet kiszolgáló Lightroom plugin (MIDI2LR) a ludas, sajnos nem bírják egymást az új Lightroommal, összeomlik tőle a rendszer (hirtelen kilép), akkor is ha a controllerhez nem nyúlok. A plugin eltávolításával megjavult a dolog. Akit ez érint az vagy kénytelen lesz nélkülözni a kontrollerét, amíg ki nem jön hozzá frissítés a MIDI2LR fejlesztőjétől (ez várhatóan október vége lesz csak!), vagy ha nem tudja/akarja nélkülözni a kontrollert, ne frissítsen Lightroomot addig. A Knobroomot, Pfixert és a Paddyt nem próbáltam, bár utóbbi még a LR CC-re sincs felkészítve, szóval le van maradva a fejlesztő rendesen. Nekem a fentiek miatt vissza kellett raknom a régebbi Lightroomot, ezt szerencsére a Mac Time Machine mentéséből meg lehetett csinálni.

Lightroom Mobile

Andoridhoz és iOS-hez is letölthető a Lightroom mobile új verziója, más-más funkciók kerültek a két rendszerbe. Az Androidba és az iOS-be is bekerült a Color/B&W eszköz, Androidba a Tone Curve (Görbék) és TIFF támogatás is, állítható vignettálás, iOS-be pedig a Dehaze filter, a saját kamera funkció és a Photoshop Fix appba való átjárás, továbbá slideshowt készíthetünk a fotóinkból egy kattintással a Premiere Clipben. Az iOS verzióra azt írják, hogy ingyenes lett, igazából ez nem tudom mit jelent, mert eddig is ingyesen letölthető volt, de a próbaidőszak után Creative Cloud jelszót kért. Vélhetőleg ez már nem fog kelleni hozzá és CC előfizetés nélkül is lehet használni.

Photoshop Fix és Photoshop Mix 2.0

Két új Photoshop app is érkezett, a Photoshop Mix a tavasszal megszüntetett Photoshop Touch-ot váltja. Beszéljen inkább a videója:

Képszerkesztő szoftver tehát, melynek legjelentősebb funkciója Healing brush és a Liquify.

A másik app a Photoshop Mix 2.0, ami inkább a layeres munkát, maszkolást teszi mobilon elérhetővé:

Mindkét szoftver nagy előnye, hogy a benne elkezdett munkát egy kattintással a Creative Cloud felhőtárhelyén keresztül átküldhetjük az asztali Photoshopunkba, vagy az útközben elkezdett melót otthon is be tudjuk fejezni precízebb körülmények között.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot