Vad hír: a Phase One-é lesz a Hasselblad

Egy meredek hír került napvilágra, bár egyelőre csak pletyka: lehet hogy a Phase One felvásárolja a Hasselbladot.

Az ugyanis köztudott hír, hogy a Hassy nincs jó bőrben, értsd anyagilag. Gondolom nem véletlen volt a próbálkozás az újradesignolt Sony gépekkel, de inkább kevesebb mint több sikerrel. A legújabb hírek szerint a Hasselblad önálló cégként már nem fogja megérni a 2016-os pénzügyi évet, ugyanis elfogyott a cash, így befektetőket keres. Egyes vélemények szerint erre (mármint a felvásárlásra) pedig a legnagyobb esélye a Phase One-nak van.

Azt persze nem tudni, hogy ha ez az akvizíció meg is történik, megmarad-e a patinás márka. A dán Phase One a másik régi nagy piaci szereplőt, a Mamiyát 2009-ben vásárolta fel, 2012-ben pedig összeolvasztotta az alvállalattal a Leaffel, létrehozva a Mamiya-Leaf márkát a digitális középformátum piacán. Ez úgy tűnik máig élő márka, csak épp nem igazán hallunk róla (pl. ott a Mamiya-Leaf Credo 50 hátfal, ami a többi szereplőhöz hasonlóan szintén 50 megapixeles CMOS szenzoros, tehát a legújabb technológia).

Lényeg a lényeg, hogy ha a Hasselblad is beolvad a Phase One birodalomba, akkor már csak a Leica és a Sinar marad, mint digitális középformátum konkurens, illetve a Pentax az egy szem 645Z-jével.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot