Sony a7II használati tapasztalatok

Egyik olvasónk egy hete használja munkára a Sony a7II gépet, ő számol be a tanulságos használati tapasztalatokról.

Korábban már olvashattatok itt a blogon egy afféle józan ész diktálta Sony a7 kritikát, melyben az is elhangzott, hogy remek gépekből áll az a7 sorozat, de messze nem olyan tökéletesek ezek sem, mint ahogy sokan gondolják. Egy stockfotós kollégánk viszont elkezdte használni a sajátját és úgy döntött megosztja a tapasztalatait. Beszélgetésünk tartalmát próbálom most összefüggő sorokba önteni.

Az úriemberről tudni érdemes, hogy több stock oldalon is fent van, meglehetősen jó képei vannak, és eddig egy Sony NEX-5N-t használt a munkájához, egy hete váltott az a7II-re. Lássuk sorban a tapasztalatait a szavai alapján:

Veszteséggel tömörített RAW

A veszteségmentes RAW tömörítést lehetővé tévő firmware-t egyelőre csak az a7RII-höz adták ki utólag, az a7II még nem kapta meg (bár ígéret van rá), de a kolléga elmondta, hogy nem tapasztalja a veszteséges tömörítés hatását. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akkor nincs is, de úgy tűnik átlagos használat mellett nincs túl nagy jelentősége. Nyilván egy fine-artra kihegyezett szemű fotós hamarabb észreveszi a különbséget, tehát mégegyszer hangsúlyozom, hogy a probléma valós, de nem olyan vészes, mint azt páran gondolják.

Akkuidő

A gyári érték 350 kép egy feltöltéssel, a kolléga szerint, ha kikapcsolja Wifit akkor 600 képet is ellő vele és még 20% körül áll az akksi. Egy hét alatt még nem nyomta ki a szemét, de szerinte 700-800 képet egy feltöltéssel kibír a gép. A gyártó ugye két akksit ad hozzá gyárilag (legalábbis az a7S-hez biztosan), így ez 1400-1600 kép, ami egy átlagos DSLR teljesítmény (kíváncsiságképpen megnéztem a 6D-met, 45%-on van most az akksija és 944 expo van benne a feltöltés óta, ráadásul ez olyan akku, aminek az újratöltési teljesítménye már a legkisebb egységen áll, 2011.11. gyártmány).

Elektronikus kereső (EVF)

Az EVF fotósunk szerint iszonyatosan jó, nagy felbontású OLED technológia, sötétben gyakorlatilag éjjelátóként működik. A híresztelésekkel ellentétben sötétben sem szaggat, csak bizonyos esetekben. A kereső (illetve a szenzor) képfrissítési rátáját ugyanis a záridő határozza meg, tehát az, hogy szaggat-e sötétben csak a záridő értékén múlik. Szavait idézve:

Szóval nagy tévhit, hogy szaggat ez EVF este, a temetőben próbálgattam halottak napján, és teljesen jó volt, sőt többet látsz, mint egy optikai keresőben. Csak akkor szaggat, ha 1/10s alá mész, de nem hiszem hogy sokan fotóznak kézből 1/10 alatt. Az 1/10 alatti lag az estére vonatkozik, nappal ez inkább 1sec alati záridőnél jelentkezik.

A keresőben élő hisztogram és virtuális horizont is elérhető, igaz egyszerre nem, csak vagy-vagy, ami a használója szerint picit bosszantó.

Azt is elmondta, hogy “hibája”(?) a gépnek, hogy a EVF és a hátsó LCD színhőmérséklete és fényereje eltérő, bár ezt állítólag lehet állítani a menüben, de az elmúlt egy hétben még nem ásta bele magát ennyire a dologba, szóval nem derült ki hogy ez a probléma orvosolható-e.

UPDATE: egy a7S II használótól kaptuk ezt a képet, szóval jó eséllyel orvosolható, bár nem tudom mi a lényege, hogy külön állítható az EVF színhője:

evf

Autofókusz, manuál fókusz

A kolléga szerint az autofókusz Sony üvegekkel gyors és pontos, sötétben némileg lelassul, de még ott is jól használható, de azt azért elmondta, hogy riportfotóra, esküvői riportra, sportra ezek a gépek nem igazán alkalmasak, de minden olyan munkára, ahol nem kell kapkodni, inkább ezt ajánlaná, mint bármilyen tükröst. Az adaptált autofókuszos obik sebességéről nem tudott nyilatkozni, mert nem próbálta. Élesítéskor újrakomponálni nem kell, mert a keresőben szinte mindenhol van fókuszpont. Sajnos a Sony és a Zeiss optikák nagyon drágák a géphez, így ő is csak 1-2-t használ, a többi optikája manuálfókuszos vintage objektív. Merthogy ugye a MILC gépekre bármilyen objektívet rá lehet csavarni, mert a tükör hiánya miatt pici a bázistávolság, így bármilyen bajonetthez tudnak hozzá gyártani adaptert, amibe optikai elem sem kell, csak annyi a dolga, hogy a bázistávolságot helyretegye az idegen optikával. Használója szerint iszonyat jó a manuális fókuszálás is ezekkel a régi obikkal, élesítéshez lehet kérni 5.9x-es és 11.7x-es belenagyítást is a képbe. Egy 400-as objektívvel 11.7x-es nagyítással kb 4400mm-es obinak megfelelő nagyítást érünk el (persze csak az élesítés idejére), ez már a távcső kategória, még kilátóból nézelődni is alkalmas. :D Felhasználója szerint nem mindennapi látvány.

Stabilizátor

A kamerában ugye 5-tengelyes stabi működik, ami a tévhitekkel ellentétben minden obival 5-tengelyes marad. Tehát ha egy régi vintage optikát tekerünk rá, az is 5-tengelyen stabilizált lesz, egyedül a saját optikai stabilizátorral rendelkező objektívek esetén kapcsol ki 2 tengely a kamerában és adja át a munkát az objektív saját stabilizátorának. Az 5-tengelyes stabi egyébként remek, 85mm-en 1/20s záridővel is lehet kézből fotózni, nem fogjuk berázni (az persze más kérdés, hogy 1/20s-nál csak statikus témát fotózhatunk szinte).

Dinamikatartomány

Erről eddig is tudtuk, hogy nagyon jó, emberünk csak megerősítette ezt. Azt mondta, hogy sok 5DIII-mal készült képet retusál, és nagyon kijön a különbség a két gép között, az alap dinamikatartományban is, de főleg az árnyékos részeken ég és föld a két gép, csúnyán alulmarad a Canon, szerinte el se hinnénk mennyire látványos a difi, ha elkezdjük felhúzni, világosítani az árnyékokat. Képminőségre “istencsászár” a masina, ahogy hallottam.

ISO teljesítmény

A kolléga nagyon ritkán lő magas ISO-s képeket (stockra ugye nem igazán alkalmasak a zajos képek), de a tapasztalata az, hogy az 5DIII ISO-ban jobb, mint az a7 II, ellenben az új a7R II leveri mindkettőt, ISO teljesítményben hozza az a7S teljesítményét (aminél már csak az a7S II jobb ugye).

Egyéb

Pozitívumként említette, hogy a módválasztó és az expo-korrekció tárcsákat kivéve minden gomb és tárcsa funkciója egyénre szabható. (Durva!) Persze a menü és az expo gomb is kivétel.

Ami viszont negatívum, hogy jó lenne a dupla kártyafoglalat, és hogy az energiatakarékos mód (auto-kikapcs) ideje 10mp, 1p, 5p, 10p és 30p intervallumokban állítható, de hiányzik a 20 és 30mp, ami a NEX-5N-ben megvolt.

A firmware frissítés után majd választható lesz a lossy és a lossless tömörítési forma, a lossy (veszteséges) ugye eddig is megvolt, ez jobb buffer teljesítményt és helyspórolást eredményez, ha lesz lossless (veszteségmentes) tömörítési forma, az erre a két tényezőre lesz negatív hatással.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Egy kérdésem lenne Sony A7-el dolgozó fotósokhoz. Ha két Sony A7- el fotózol egy esküvőt vagy rendezvényt és nem tudsz akkumulátort tölteni, hány akksival érzed magad biztosnak abban hogy nem kell spórolnod a rendezvény végéig? Két Canon géppel ezt 3 akksival általában megoldom ( plusz ceruza akksik tartalékban). Nekme ez a legnagyobb aggályom a Sony Milc-el kapcsolatban. Ezt leszámítva nagyon szimpatikus.

    • Ha esetleg idetéved valaki ilyen, biztos megválaszolja, addig elmondom amit én tudok. Két ismerősöm használ A7-et (az egyik A7S, majd A7S II, a másik, cikkben említett fotós A7II), ebből az egyik videós (esküvő is, én onnan ismerem a srácot), egy géppel dolgozik és emlékeim szerint azt mondta, hogy a videózáshoz 4 akksit visz magával egy esküvőre. A cikkben tárgyalt úriember nem esküvőzik így biztosan nem tud nyilatkozni. Egyébként két vázzal én is 3 akksit viszek magammal egy esküvőre (2 FF DSLR), de a harmadik még sosem kellett, eddig sosem fordult elő, hogy esküvőn akkut kellett cserélnem, amennyiben frissen feltöltött akkukkal érkezem a helyszínre. Ez nálam átlag 2000, max 2500 képet jelent. Ha ez két akksi, akkor tippem szerint egy Sony A7-tel ez négy akksi lenne (illetve egy harmadik akksi ugye tartaléknak, ami MILC-nél ha duplázással számoljuk az még kettő, tehát összesen 6. Ebből 2-t adnak a géphez, ha két gépet veszünk, akkor 4-et kapunk, tehát még kettőt kell venni, hogy biztonságban tudjuk magunkat. Ez az elmélet, aztán talán idetéved valaki, aki megerősíti vagy megcáfolja.

      • Tivadar Gelner

        Tudtommal az R és az S szériához adnak két akksit a sima a7 illetve a7II-höz 1-et, de lehet hogy tévedek nem árt utána járni.

        • Laci

          Köszönöm a választ, állandóan bekapcsolt keresővel én tartanék attól hogy túl hamar merülök. Titi 8 akkumulátor nélkül nem érezném magam túl jól… Azt pl este elég mókás tölteni is a következő napra. Vegyek hozzá még pl 6 töltőt plusszba? :)
          Valahogy ez a gyenge pontja a rendszernek szerintem.

  • Tivadar Gelner