Frissültek kedvenc képfeldolgozó szoftvereink

Frissült a Photoshop, a Capture One és korábban a Lightroom is új, vagy épp visszaállított funkciókkal.

Az Adobe bemutatta a legújabb Photoshop CC-t, melynek első szembetűnő újítása a modernebb kezelőfelület. Ez kb az a látványvilág, amit a Lightroom Import ablaka kapott anno, amit aztán közkívánatra visszacsináltak a régire. Az új designhoz testreszabhatóság is társul, végre lehetőségünk van a saját igényeinkre szabni a baloldali gombsort, olyan eszközöket kipakolni, amiket rendszeresen használunk és elrejteni azokat, amiket nem. Lehetőség van továbbá kedvenc betűtípusainkat is egy helyre menteni. Halleluja! Gondolom mindenkinek megvan az az érzés, hogy szeretne egy feliratot pakolni a képére, és 689 betűtípuson keresztül kell görgetnie mire megtalálja a megfelelőt, 1 hónap múlva meg egy ismétléskor dilemmázik hogy vajon melyik lehetett a múltkori tetszetős betűtípus? Egy előző lépésben eljutottunk oda, hogy legalább előnézeti képeket mutat a PS és nem csak a fontok neveit, most már elmenthetjük a kedvenceinket is. Új Export ablak is bekerült, ez gyakorlatilag a közkedvelt Save for Web menü továbbfejlesztett változata, így könnyedén tudunk például egy sokmegapixeles, 16bit-es AdobeRGB fotóból kisméretű, 8bit-es sRGB-t menteni netes felhasználásra. Az alábbi videóban bemutatják az újdonságokat, csak győzzük követni a tempót. Érdemes azonban más videókat is megnézni a YT-on, ahol részletesebben magyarázzák az újdonságokat:

Screen Shot 2015-12-03 at 9.16.49

A Lightroom frissítését csak mellékesen jegyzem meg, mert ez már korábbi történet, ott annyi történt, hogy közkívánatra visszahozták a régi, jól bevált Import ablakot, melyet ugye egy őszi update-ben új designra cseréltek, ami először bugos volt, majd később kiderült, hogy a bugtól függetlenül is mindenki utálja. Én azt hittem, hogy az Adobe lesz olyan kreatív, hogy a régi felépítést hozza vissza de az új, tetszetősebb, modernebb designt követve, de nem, egyszerűen csak “kipipálták az újat, és bepipálták a régit” a saját fejlesztő szoftverükben (értek ám a programozáshoz :D). Na a lényeg, hogy egy az egyben a régi felületet kaptuk vissza, és az ősszel teljesen újként bemutatott Add Photos ablak lehetőségét is teljesen kilőtték a szoftverből. Ilyenkor eszembe jut, hogy mennyi meló lehet egy ilyen új kezelőfelület fejlesztésében, programozásában, majd mekkora pofáraesés, hogy a nép követeli vissza a régit, így azt a rengeteg munkaórát dobhatják a kukába.

Jó hír a másik tábornak, hogy megjelent a Capture One 9, elképesztően jó újításokkal. Ha nem lenne Lightroom előfizetésem, és (ami a leginkább hátráltat) ha nem használnék MIDI controllert, gondolkodás nélkül nyargalnék át a Capture One-ra. Az alábbi videóban összegzik röviden az újdonságokat:

Címszavakban:

  • új kontraszt-motor, mely kevésbé bántja a színeket a kontraszt változtatásával
  • maszkolható színszerkesztő
  • új ecset csomag: flow, airbrush, straight line brushing, továbbá lehetőség van ecseteket összekapcsolni)
  • Luma Curve és helyi görbe: a Luma Curve egy újfajta görbe, eddig csak Photoshopban volt lehetőség ilyet készíteni, amikor a Curves módosító réteget átállítottuk Luminosityre. Ez tehát egy olyan Curves (Görbe), ahol úgy tudunk kontrasztot, fényességet állítani, hogy a színeket nem befolyásoljuk. A helyi görbe (local curve) funkció pedig egy szokásos Curves funkció, de nem az egész képre van hatással csak egy maszkolt képrészre.
  • Vezetékes fotózáskor az új Capture One már mutatja a fényépezőgép akkumulátor állapotát
  • Jobb DNG kezelés: amennyiben egy támogatott kamera RAW fájlját DNG-be konvertáltuk úgy, hogy a RAW fálj a DNG csomagban van, a Capture One immáron az eredeti formájában mutatja a képet (a C/O 8-ig ez fakó, deszturált volt)
  • Ami a katalóguskezelést illeti, kapunk még új kulcsszavazási opciókat és dinamikus helyszínkezelést

Végezetül úgy tűnik meg fog jelenni egy új, önálló RAW-feldolgozó szoftver az Alien Skintől. Ez annak lesz jó, aki nem akar importálással-exportálással bajlódni, vagy épp nem akar előfizetni a Lightroomra vagy a Capture One-ra. Az Alien Skin Exposure X nevű szoftvere roncsolásmentes feldolgozást biztosít a felhasználónak (magyarán nem érinti az eredeti képfájlt, hanem egy ún. sidecar fájlocskába menti az eszközölt változtatásokat a képen). Exportálni a módosított képet itt is kell értelemszerűen, de importálására, katalógus készítésre nincs szükség. Az alábbi videóban látható az egyelőre csak tervezett program. Az áráról jelenleg nincs információ.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot