Nyüzsgés a Nikon környékén

Áremelés, garanciacsökkentés, fullframe MILC. Van itt minden.

Arról a minap már hírt adtam, hogy a Nikon Európában és Japában 2016. január 1-től meglehetősen durva áremelésre készül, ami főként az objektívjeit érinti. Sajnos azonban úgy tűnik itt nem ér véget a történet.

Németországban dolgozó kollégától jött a hír tegnap, hogy egészen pontosan tegnaptól a Nikon a D750 és D810 vázakra nem ad 3 év garanciát, csak egyet. Egyelőre csak Németországra vonatkozik ez a döntés, de nem tudni mi az oka és azt se tudni, hogy Európa más országaiban is ez várható-e. Ami a legszebb az az, hogy állítólag november 30-án délután 4-kor jött az email a Nikon német disztribútorától, hogy a december 1-től vásárolt Nikon D750 és D810 gépekre csak egy év gari jár, magyarán derült égből villámcsapás.

És itt még mindig nincs vége a Nikon híreknek, ugyanis két pletyka terjeng a neten. Az első csak annyi volt, hogy a Nikon készíti a saját fullframe MILC gépét, melyet jövőre viszontláthatunk. Ez még önmagában nem akkora sztori, ám a pletyka ma folytatódott egy érdekes hírrel. Azt tudjuk, hogy a Samsung fotográfiai üzletága halódik és sorra vonulnak ki az országokból. Azt viszont álmunkban nem gondoltuk volna, hogy a Nikon állítólag megvette vagy megveszi a Samsung technológiáját és szabadalmait, és erre fogja alapozni a fullframe MILC gépét, ami várhatóan tarolni fog a piacon.

Merthogy mit tudunk a Nikonról? Megbízható rendszer, kiépült objektívpark, top kategóriás Sony szenzor, több évtizedes tapasztalat, stb stb.

És mit tudunk a Samsungról? AD1: Legalább olyan jó szenzort tud gyártani mint a Sony. AD2: miket tudott a gyakorlatilag bölcsőhalált halt NX1 MILC gépük? Elsőként a világon 28 megapixeles APS-C szenzor BSI-CMOS technológiával. Elsők között rakott 4K videót a gépbe. Hibrid AF volt a gépben (kontraszt és fázis AF), mely -4FÉ-ig működőképes ráadásul hatékony AF segédfényt is kapott. 15 fps sorozat, no AA-szűrő, AC Wifi, NFC, bluetooth, érintős LCD és időjárásállóság.

Na akkor a fentieket szépen adjuk össze és bízzuk a többit a fantáziánkra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot