Megvan a másik Sigma is, gondolatok az 50-100/1.8-ról

Előkerült a fotója a másik Sigma obinak is, de ez nem fog sok embert lázba hozni.

A másik, kisebb objektív – melyet bemutat a Sigma február 23-án -, egy 30mm f/1.4 DC DN Contemporary. Vagyis szintén egy croppos, ám aprócska objektív, melyet Sony vázra és m4/3 vázra lehet majd csavarni. Még csak azt sem lehet mondani, hogy ugyanaz, mint az eddigi croppos 30/1.4 Sigma Art, mert ez nem a csúcsminőségű Art széria lesz, hanem az eggyel szerényebb (ám még mindig remek) Contemporary széria. Tegyük hozzá, hogy a “még mindig remek” nem marketingduma, a korábbi Contemporary obikról kiderült már, hogy magasan túlmutatnak a hagyományos kitobikon, kb a korábbi EX szériát képviselik.

sigma_30mmf1.4dn_001

Specifikációi:

  • Bajonett: Sony E és mikro 4/3 (előbbin 45mm ekvivalens, utóbbin 60mm ekv.)
  • 9 lencsetag 7 csoportban
  • 9 lekerekített rekeszlamella
  • AF motor típusa: stepping motor
  • Min. tárgytávolság: 30cm
  • Belső élességállítás
  • 73,3mm hosszú
  • 265g
  • Márc 18-tól kapható, ára kb 420 Euro, vagyis kb 130.000 Ft lesz

És akkor néhány gondolat a másik Sigma obiról, az 50-100/1.8 Art-ról. Úgy tűnik sokan bírálják már most ezt az obit, pedig még be sem mutatták. Érthető miért bírálják, mert nem erre számítottak. Mert mindenki fullframe obit várt “mert a profik fullframe-et használnak”. Ez persze így hülyeség, ahogy van, tudjuk, hogy a hivatásos fotósok közül is sokan használnak APS-C-t és az amatőrök közül is sokan használnak fullframe-et. Sőt! :D (itt most elkezdtem vigyorogva írni) Ha tudnák az emberek, hogy az amatőrök, hobbisták mennyivel több pénzt áldoznak új, mindig a legjobb felszerelésre! Amikor megjelent a D800 anno 800ezer Forintért, az első készletek 2/3-át tuti, hogy amatőrök vitték el, ahogy aztán a Canon 5D Mark III-akat is. Egy évig dolgoztam fotós szaküzletben, a saját szememmel láttam, hogyan hagynak ott milliókat(!) a hobbisták a boltban, csakhogy a legújabb cuccuk legyen, míg a legtöbb szakmabeli rendszerint ősrégi ütött-kopott cuccokat használt vagy épp arra apellált, hogy ha megjelenik az új, akkor az eggyel régebbi már jó áron lesz kapható a használtpiacon és akkor majd megveszik. Szóval igen kérem, lesz aki megveszi majd az 50-100/1.8-at félmillióért. És a Sigma nagyon jól tudja ezt. Meg azt is, hogy sacc/kb két-három-négyszer annyi APS-C gép van az emberek kezében ma, mint fullframe. Akkor melyikre nagyobb biznisz fejleszteni?

Ja, és már csak azért is vinni fogják mint a cukrot, mert ha betársítják a már meglévő, vagy emellé megvásárolandó Sigma 18-35/1.8 Art obi mellé, akkor elmondhatják, hogy 2, azaz kettő darab objektívből meg van nekik a teljes általános zoomtartomány ekvivalens 27-150mm-ig f/1.8 fényerőn! Hát mikor volt ilyen valaha is csókolom? Halkan jegyzem meg, hogy ezt a zoomtartományt én jelenleg mondjuk úgy egy fél db 17-40mm f/4-es, egy db 35mm f/2-es, egy db 50mm f/1.4-es, egy db 85mm f/1.8-as, egy db 100mm f/2.8-as és egy fél db 200mm f/2.8-as obival fedem le és abban a hitben élek, hogy milyen fasza felszerelésem van, ami a sok fixobi miatt könnyű és kompakt! :D Hát mostantól kiröhögöm magamat! 6db obival oldom meg, amiből egyetlen egy van, ami fényerősebb a kétobis Sigma szettnél, ami egy váz mellé társítva jövő hónaptól kb elfér egy kistáskában…én meg gurulós bőröndöt húzok! (oké van két vázam, meg vakuim, de a lényeget azért gondolom érzitek)

Mindezek fényében én azt sem tartom kizártnak, hogy e két obi miatt emberek visszaváltanak APS-C-re! Uff én beszéltem!

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Én spec. örülök ennek a bejelentésnek, bár nem tervezek 50-100ast venni. A 18-35/1.8A viszont kiválóan muzsikált anno az 50D-men és a 7D-men is, és a mostani 7D2-n sincs okom panaszra. A másik FF vázamról viszont lerobbanthatatlan az 50art, de egy 85 vagy 135art lenne az igazi :)

  • Baggio

    18-35 1,8 és 50-100 1,8. azaz 35-50 között üres , de lényegében igen 27mm-150ig megvagy

    • Nem sok jelentősége van. Sokan vannak akiknek van 35 fix es 50et mar nem vesznek mellé, vagy épp fordítva. Nekem van mindkettő de közéjük abszolúte nem hiányzik semmi. Sose volt olyan hogy a kettő között kellett volna valami munka során.