Fullframe-re készül az Olympus

Ez a hír járja körbe a világsajtót manapság…meg persze az, hogy a Google ingyenessé tette a Niko szoftvercsomagot. Node milyen fullframe gép várható az Olympustól?

Több pletykaoldal is beszámolt arról, hogy az Olympus ismét egy fullframe optika szabadalmát nyújtotta be, történetesen a 24mm f/1.4 obiét. Ez azonban már a harmadik ilyen szabadalom, ugyanis korábban egy 35mm f/1.4 obi és egy 28mm f/2 obi szabadalmát is bemutatták és mindegyik fullframe képkört rajzol ki. Illletve egészen pontosan “hangyányival kisebb” képkört, mint a valódi fullframe.

Ebből mindenki arra következtet, hogy az Olympus is hamarosan belevág a fullframe világba az eddigi m4/3 mellett.

A dolog nem vitás, nekem azonban picit más következtetésem lenne, mert most mindenki arra gondol, hogy fullframe MILC gép fog kijönni az Oly gyárából. De mondanék valamit. Gondoljatok bele a legutóbbi esetekbe, amikor egy gyártó fullframe masinával rukkolt elő. Láttunk ilyet mostanság, először a Sony tett így az A7 és az RX1 szériával, és most legutóbb a Pentax. Emlékezzetek vissza, hogy mik voltak az első objektívek, amiket bemutattak mindketten. Valamilyen fix vagy változó fényerejű alapzoom, vagyis 24-70, egy fényerős telezoom, vagyis 70-200, és esetleg egy fényerős fix alapobi, vagyis egy 50/1.4 vagy 1.8. Tehát senki nem 24, 28 meg 35mm-rel kezdte, ami ugye erősen a streetfotó kategória. No és milyen nagyszenzoros streetfotó gépekben találunk ilyen gyújtótávot? Sony RX1 széria, Leica Q, Fuji X100 széria, Fuji X70, Ricoh GR széria…Egyik sem cserélhető objektíves.

Szóval ebből én arra következtetnék, hogy lehet, hogy az Olympus is egy nagyszenzoros prémium kompakt géppel, másként mondva egy fullframe szenzoros, fixobjektíves streefotó géppel készül és nem fullframe MILC-cel. A három obi meg azt jelöli, hogy vagy többféle verzió lesz belőle, vagy épp tesztelgetik, hogy melyik lenne az ideális választás a gépre. Nem is lenne idegen dolog ez az Olympustól, hiszen ők gyártották annak idején a világ legkisebb méretű távmérős gépét, a 35RC-t.

olympus-fullframe

Nem tudni a választ egyelőre, persze az is simán meglehet, hogy pár hónap múlva megjelennek az alapzoom szabadalmak is, és tényleg egy fullframe MILC géppel lesz dolgunk. Mások meg arra tippelnek, hogy Sony E-mount lesz a fullframe Olympus gépeken. Meglátjuk…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot