Canon 5D Mark IV speclista

Megérkezett az első hihetőnek tűnő specifikáció az 5D Mark IV-hez.

A kiszivárogtató canonrumors.com szerint fogadjuk azért kétkedve az alábbi listát, mert ismeretlen forrásból érkezett, de ők sem véletlenül jelentették meg (a nagyon kamugyanúsakat nem szokták) és jómagam is azt mondom, hogy ez elég reális “forgatókönyvnek” tűnik, ismerve a Canont. Semmi világmegváltó dolog, de mégis jobb lesz, mint az előző és ennyi elég is, hogy pici háborgás is legyen, de azért mindenki megvegye a végén…és majd a következőt is.

Szóval a legújabb infók szerint az alábbiak várhatók a Canon EOS 5D Mark IV-ben, mely állítólag 4 hónap múlva kerül napvilágra:

  • Új 24.2MP CMOS szenzor (ez már nagy valószínűséggel a valóban új, nagy dinamikatartományú változat, ami az 1DX II-ben és a 80D-ben is muzsikál)
  • 61 AF pont, ebből 41 keresztszenzoros (ez számszerűleg ugyanaz, mint a Mark III-ban, de az 1DX Mark II esetében is ugyanennyi pont van, mégis jelentős fejlődésen ment keresztül az AF, területlefedettség, érzékenység és követőképesség tekintetében. Csak egy példa: a középső pont a 6D-hez hasonlóan -3FÉ-ig működőképes, a szélső pontok pedig a korábbi f/5.6 helyett f/8 fényerőig működőképesek). Én azt tippelem, hogy a Mark IV AF-e most lesz olyan precíz követőben, mint az első generációs 1DX-é, vagy esetleg a 7D Mark II-é – utóbbi állítólag jobb, mint az eredeti 1DX-é -. Az AF pontok biztos, hogy újra pirosak lesznek a keresőben.)
  • Digic 7+ processzor (szimpla)
  • 7 fps sorozat
  • Natív ISO: 100-51.200 (kiterjesztve gondolom 50-204.800 (L és H2), vagy 409.600 (H3)…talán lemehetünk ISO50 alá is (L2), de ez csak vakmerő találgatás részemről)
  • 3.2″ érintőképes LCD (saját tipp: csak az AF-pont választás lesz a touchscreen funkciója, menüben bogarászásra, képvisszanézésre nem lesz használható)
  • CFast / SD kártya (uhh…hát igen, eljött az idő. Lassan le kell cserélnünk a CF-eket, tetszik nem tetszik, ez van. :-/ )
  • Beépített WiFi
  • Beépített GPS
  • BG-E20 markolat
  • LP-E20 akku (uhh…hát igen, eljött az idő, vége az univerzális LP-E6 idejének :-/ )
  • Néminemű tömegcsökkenés

Van jópár újdonság a Canonnál, ami az 5D Mark III illetve a 6D megjelenése óta került az új gépekbe, ezekből is bizonyára jónéhány, ha nem az összes bekerül a Mark IV-be:

A speclistában nem szerepel, de biztos vagyok benne, hogy a 7D Mark II-ben debütált Anti-flicker funkciót is megkapja a Mark IV, továbbá lehetőség lesz testreszabni a Q-menüt, illetve videó és Live View módban megkapjuk a Dual-Pixel AF-et is – utóbbiban, hát…90%-ig biztos vagyok (ha nem teszik be, akkor k..anyázás lesz sok ember részéről asszem). Az 1DX Mark II-ben debütált a Digital Lens Optimizer funkció, ami az in-camera RAW hívásban érhető tetten, és a torzítás/vignettáláson kívül automatikusan javítja a képszéli élességet és kromatikus aberrációt (Canon obikkal persze), szerintem ez is benne lesz az 5DIV-ben. A 4K videót ugye tudtuk eddig is. Az 5Ds-be került bele a arcfelismerő AF a keresőben (tehát nem az eddig is létező LiveView arcfelismerő fókusz), amikor is ugye kereső használatakor a kamera észleli az arcot, és a közelebbi szemre fókuszál, gondolom a Mark IV ezt is megkapja, és talán-talán az 1.3 és 1.6x crop módot is, bár 24 megapixelből farigcsálni annyira nem vicces, mint 50-ből.

Ami gondolom változatlan marad az nagyjából a gombkiosztás, az LCD felbontás, a leghosszabb és legrövidebb záridő, illetve a szinkronidő. Ellenben érdekes lenne még egy RAW-HDR funkció, kihasználva a Dual-Pixel előnyeit, de ez megintcsak vad találgatás és kicsi rá az esély.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tudtommal a face detection már a 7D Mark II-ben is benne van (legalább is én ezt vettem észre a használata során)