A Pentax K-1 veri a középformátumot

Dinamikában olyat villant a Pentax K-1, ami még a KF-nak is böcsületére válna. Kutyavilág jön…

Tesztelte a Dpreview.com a Pentax K-1-et, vagyis a Pentax első digitális fullframe DSLR-jét. Már normál expozíciós módban is brutál teljesítményt nyújt a gép, a Pentax által megálmodott Pixel Shift módszerrel meg olyan dinamikát és ISO teljesítményt produkál, ami még a középformátum ligában is jónak számt. A Pixel Shift mód ugye az, amikor a gép szenzoreltolással 4 expozíciót készít és ezeket összerakja, így nincs szükség a színszűrésre, demozaik eljárásra. Ezt többnyire csak statikus témáról lehet készíteni, praktikusan állvánnyal, de azért kisebb mozgást (pl. fák lombja kisebb szélben) azért ki tud küszöbölni automatikusan a gép.

A tesztet itt találjátok a dinamikatartományról, melyben konklúzióként ezt írja a DPReview:

Összegezve tehát a K-1 single-shot módban az egyik legjobb dinamikatartományt biztosítja, amit valaha megtapasztaltunk, azokban a szituációkban pedig, ahol lehetőség van pixel-shift módot használni, az eredmény abszolút kiemelkedő. A többszörös mintavétel ugyanarról a jelenetről 2 Fényérték előnyt ad dinamikatartományban, ami magabiztosan túlteljesíti mind a Nikon D810-et, mind pedig a Pentax 645Z-t. Kevesebb a zaj és többszöri 14bit-es jel minden pixelen kiemelkedő dinamikatartományt eredményez minden esetben, ha lehetőség adódik Pixel Shift módot használni.

Hejj, szép új világ…!

De vajon mi lehet a színreprodukcióval és a tónusgazdagsággal? Sok 14bit túlszárnyalja a KF-féle 16bit-et?

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot