Mit várhatunk a kölni Photokinától?

Lassan ugyan, de közeleg a kölni Photokina, a világ talán legnagyobb rangú, 2 évente megrendezendő fototechnikai kiállítása, ahová számos gyártó időzíti legújabb termékeit. A Photokina előtti hetekben füstölni szokott a blog a bejelentések miatt, de már most is látni pár cuccot, ami várhatóan érkezni fog.

Igaz ezek nagyrésze még erősen pletykaszinten van, de sok a realitásnak tűnő hír. Lássuk sorban.

  1. Canon 5D Mark IV: állítólag a gép elérte már végső hardveres formáját és ki van adva pár kiválasztott fotósnak a világon, hogy teszteljék. Megerősítést nyert a 4K videó (framerate-et nem tudni) és a 120fps FullHD. Állítólag a frame grabre (4K videóból kivágott fotóra) is ráfeszül majd a Canon.
  2. Canon 5DS R II: a Canon egy hong kongi kiállításon már bemutatott egy 5D vázba gyomlált 120 megapixeles szenzort. Maga a szenzor nem új, már tavaly is beszélt róla a Canon, ám ez volt az első eset, hogy DSLR-be szerelve meg is mutatták mit tud. A gépváz az 5DS-re hajazott, de jelöletlen típus volt, csupán egy EOS felirat díszelgett rajta.
  3. Canon 6D Mark II: megkaptuk az első verziójú specifikációt, ami még nem szentírás, de reálisnak tűnik. Eszerint az új 6D (ami csak jövő év elején várható) ugyanúgy 24 megapixeles lesz, mint az 5DIV, 1,5FÉ-kel jobb ISO teljesítményt tud majd, -5FÉ tartományig működik majd az AF rendszere, amivel megint első lesz a palettán, érintőkijelzőt kap, Wifit, GPS-t, NFC-t, dual-pixel AF-et és picivel drágább lesz a mostani 6D-nél.
  4. Jön a Canon 16-35mm f/2.8L III és a 70-300/4-5.6 IS II
  5. Nem mostanában lesz Canon középformátum. A cég szerint a 35mm-es formátumban rengeteg fejlesztési lehetőség rejlik még, és egy KF amúgy sem lenne profitábilis.
  6. Jöhet lassan a Sigma 85mm f/1.4 ART: állítólag a korábbi Sigma 85/1.4 EX kifuttatott termék lett, így jöhet az utóda, amire nagyon sokan várnak már.
  7. Ahogy a Sigma 70-200mm f/2.8 OS Sport obira is, ami szintén előbb utóbb jönni fog, mert a Sigma már benyújtotta a szabadalmát a japán hivataloknak egy ilyen obinak.
  8. Kiszúrták a Sony a9 pro-MILC gépet terepen: egy srác írt az egyik pletykaoldalnak, hogy találkozott egy fószerral valahol, akinek a kezében egy ismeretlen Sony MILC volt az új 24-70/2.8 GM obival szerelve. A gép nagyobb volt, mint a jelenlegi a7 széria és a tulaja azt mondta hogy egy prototípus. Megmutatta neki, hogy dupla kártyafoglalata van, joystickja és ekkor szúrta ki rajta a feliratot: “Extra Fine 72MP”. A tesztelő szerint a gépet nyár végén, szeptember elején mutatják be.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tivadar Gelner

    Kiváncsi vok lesz-e Canon FF Milc az 5DIV mellett, idénre nagyon ígérték, nem ártana a konkurencia a Sony-nak mert az mindig a vásárlóknak kedvez. Szerintem az A9 addig nem is jön míg Canon be nem mutatja az új milc rendszerét, válaszként tartogatja a Sony szvsz.
    5DIV-re is nagyon kiváncsi vok hogy sikerül

    • Szerintem borítékolható, hogy a Canon milc csalódás lesz, a Sony A9-tol dobunk egy hátast, az 5DIV meg hozza a kötelezőt (nagyobb dinamika, picit jobb AF, picit jobb ISO, 4K videó es ennyi. Talán a CFast kártya lesz a legmerészebb újítás rajta)