Brutál Canon, Nikon, Sony áremelés jön

Egyes hírek szerint akár 20%-kal is árat emel jövő hónapban a három nagy kameragyártó.

Az egyik pletykaoldal hírei először arról szóltak, hogy a Canon 2016 augusztusától Európában 20%-kal fog árat emelni, mely állítólag a japán jenhez viszonyított gyenge Euro és Font miatt történik.

Később megjelent egy másik hír is, miszerint nem csak a Canon, de a Nikon és a Sony is hasonló módon cselekszik jövő hónaptól, pedig a Nikon már télen is emelt egyszer árakat.

Egy 20%-os áremelés egészen brutális, mintha mégegy áfát rápakolnának a termékekre. Gondoljunk csak bele, azt rebesgetik, hogy a hamarosan (hírek szerint augusztus 25/26-án) bemutatandó Canon 5D Mark IV 3600 dolláros áron érkezik majd. Ez picit több mint nettó 1 millió Ft. A mi “kis” 27%-os áfánkkal ez itthon bruttó 1.3millió Ft lesz, kb annyi, mint a Canon 5DS R (ami egyébként 3700 dollár jelenleg, a sima 5DS pedig 3500, tehát a kettő közé várható az 5D Mark IV…legalábbis ezt mondják.). Ha ezt megspékeljük a 20%-os áremeléssel az közel 1.6 millió Ft! Régen basszus a top kategóriás 1D került ennyibe!

Nem akarok riadalmat kelteni, a hírt eddig csak két pletykaoldal írta ki, de ők arra hivatkoznak, hogy ezt az infót már több, egymástól független viszonteladó is megerősítette nekik.

Aztán felmerül néhány kérdés is:

  1. Egy hanyatló piacon árat emelnek? Biztosan jó üzleti döntés ez? Persze komoly szakemberek vezetik ezeket a cégeket, biztosan nem vagyunk okosabbak mint ők, mindenesetre a kérdés érdekes.
  2. Ezt az egyszerre áremelés sztorit jobb helyeken nem úgy hívják, hogy tiltott kartellezés?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Wagner úr, a kékszakáll

    Ha jól értem, az USD és JPN alapú árak, tehát az USA és az Ázsiai piac árai maradnak a mostani szinten? Akkor nagyon be fog indulni a szürke import.