Fuji és Canon bizonyítékok

Két hír is felröppent ma, két bizonyíték a közeljövő új termékeire, vagyis a Fujifilm középformátumra, és a Canon EOS 5D Mark IV-re.

Az egyik hír az volt, hogy az indonéz certifikációs hivatal egy olyan Canon fényképezőgépet jegyzett be a nyilvántartásába, melynek kódneve DS126601 és beépített Wifit és GPS-t tartalmaz. A Canonrumors megerősítést kapott, hogy a DS126601 az 5D Mark IV egyik “belsős” kódneve, és a wifi+gps is stimmel az előzetes specifikációk alapján. Az indonéz hatóságnál történő bejegyzés általában néhány hónappal a bejelentés előtt történik. (Mellesleg ugyanennél a hatóságnál bejegyzésre került egy új Leica fényképezőgép és egy Olympus is.)

A másik hír pedig egy interjúrészlet a Fujifilm egyik menedzserével, melyben a következő hangzott el, idézem szabadfordításban:

Rajta tartjuk a szemünket ezen a piacon (a középformátumén – a szerk.), ahogy fullframe piacon is, de jelenleg az APS-C szegmensre koncentrálunk. (…) A szenzorméret attól függ, hogy a felhasználó milyen eredményt szeretne. Amennyiben középformátumot használsz, és erre kifejezetten szükséged van a munkád során, akkor meglehet, hogy az APS-C formátum túl pici. Általános felhasználás esetében azonban úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi APS-C szenzorunk összevethető a fullframe képminőséggel, ezzel úgy hiszem, hogy az emberek többségét ki tudjuk elégíteni. Jóllehet a jövőben mindenki igényeit ki szeretnénk elégíteni.

A Fujirumors szerkesztője annyira biztos a Fuji középformátum érkezésében, hogy egyenesen azt állította, hogy ha téved ez ügyben, akkor bezárja az egyébként nagy látogatottású Fujirumors weboldalt és remeteként fog tovább élni elbújva. :D

A Fujis interjúban elhangzik továbbá, hogy az X-Pro2 azért nem kapott 4K videó funkciót, mert a hőelvezetést csak úgy tudták volna megoldani, ha növelik a váz méretét, ezt pedig nem akarták. Ergo nem várható 4K funkció firmwarefrissítés formájában a jövőben, ez az X-T2 kiváltsága marad csak. Azt is elmondják, hogy az X-T2 azért nem kapott érintőkijelzőt, mert az X-gépek egyik alapvető tulajdonsága a sok dedikált kezelőszerv, ami révén úgy tudjuk állítgatni a gépet, hogy nem kell levennünk a keresőt a szemünkről. Egy érintőkijelző ennek a koncepciónak teljesen ellentmondana. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy a Fuji végleg elhagyta az APS-C-nél kisebb szenzoros gépek fejlesztését, csak a víz- és porálló kompakt gépük kap ilyet. Vagyis a már megszüntetett X10-20-30 szériának nem lesz utóda.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot