A legendás rioi Bolt-fotó sztorija

Zseniális fotó látott napvilágot tegnap Usain Boltról, amint vigyorogva néz hátra, miközben elveri a mezőnyt a rioi Olimpián. Íme a kép története első kézből, Cameron Spencertől, a Getty fotósától.

 

A történet a Time magazin digitális hasábjain jelent meg, melyben leírják, hogy a fenti képet Cameron Spencer követte el a Getty Images számára, aki ráadásul a férfi magasugrást fotózta eredetileg. Gondolom lehetett némi ideje, mert látta, hogy kezdődik a férfi 100m futás elődöntője, ahol a jamaicai Usain Bolt is rajthoz áll. Bolt a világ leggyorsabb embere, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is megnyerte ezt a számot, melyet Spencer már akkor is fotózott, mindkét helyszínen. Ezúttal is úgy döntött, hogy meglövi a maga kis képét az eseményről, így a 70 méteres vonalnál pozícionálta be magát néhány kollégával egyetemben.

Egy Canon 1DX Mark II-t használt 70-200mm-es optikával 135mm-es gyújtótávon és lassú, 1/40s-os záridővel, hogy be tudja mutatni a mozgást a képen. A rajtpisztoly eldördült, a sprinterek közeledtek. “Három távvezérelt és egy kézbentartott kamera volt nálam” – nyilatkozta Spencer a TIME-nak. “Tehát miközben Bolt sprintelt, én négy fényképezőgéppel lőttem őt.”

Ekkor történt meg a váratlan: Bolt úgy tűnik vigyorog, miközben ellenfelei elmosódottak, vagy veszettül koncentrálnak, arra fókuszálva, hogy legyőzzék őt. “Kellően elől járt már ahhoz, hogy gyakorlatilag hátra tudott nézni. Szerintem a mögötte jövő sportolókat nézte, mosolygott egy nagyot, én meg próbáltam bemozdulással megörökíteni” – mondja Spencer a TIME-nak. “Egy helyben álltam és svenkeltem, ahogy elhalad mellettem, tehát a felsőtestem vele együtemben mozgott. Amint elment mellettem, gyorsan visszanéztem a képeimet és szerencsére találtam közte éles fotókat,” mondja Spencer “de nem is figyeltem a mosoly mértékét, miközben fotóztam. Ekkor voltam úgy vele, hogy »Ó, wow! Fókuszban van, mozog és vigyorog!« Éreztem, hogy ez egy különleges pillanat volt. Tökéletesen lép, mosolyog, látszik a tökéletes technikája, és hátranéz a világ további 7 leggyorsabb futójára, miközben jól érzi magát.” (…)

De aztán ennyi volt, egy pillanatra látta csak fotóját, majd a kártyáját leadta a szerkesztőnek és visszatért a magasugrókhoz. Az egész történet nem tartott tovább 4-5 percnél.

A kép persze szárnyakra kapott az Interneten, ahogy Bolt történelmet írt 100 méteren. Az este végéig Spencer nem is tudott igazán ránézni a képeire, a felesége, aki szintén a Gettynél dolgozik és szintén Rióban van, ő üzent neki a képpel kapcsolatban, de Spencer tudta, hogy neki a hátralévő versenyekre kell koncentrálnia.

Spencer azt mondta, hogy nem feltétlenül nehezebb Boltot fotózni bármelyik másik szupergyors atlénál, de beismerte, hogy nagy kihívás a másik száz ugyanott dolgozó fotós képétől eltérőt alkotni. “Számítani a kiszámíthatatlanra -ez teszi Bolt fotózását nagyszerűvé!” – mondta. “Szerettem volna valami mást alkotni, kipróbálni valami kockázatosat, ami ha bejön, akkor kifizetődik, hanem nem, akkor elbukom ezt a képet.”

Kifizetődött.

Spencer örül, hogy a kép együtt rezonál a tömegekkel. “Azon emberek, akik ismerik a fotográfiát, tudják, hogy egy ilyen képet nehéz meglőni. Azon emberek, akik ismerik Boltot, azt mondják, hogy ez minden idők legjobb arckifejezése.”

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tökfilko

    1:
    “Kellően elől járt már ahhoz, hogy gyakorlatilag hátra tudott nézni. Szerintem a mögötte jövő sportolókat nézte, mosolygott egy nagyot, én meg próbáltam bemozdulással megörökíteni” – mondja Spencer a TIME-nak.
    2:

    “Egy helyben álltam és svenkeltem, ahogy elhalad mellettem, tehát a felsőtestem vele együtemben mozgott. Amint elment mellettem, gyorsan visszanéztem a képeimet és szerencsére találtam közte éles fotókat,” mondja Spencer “de nem vettem észre a mosolyt, miközben fotóztam. Ekkor voltam úgy vele, hogy »Ó, wow! Fókuszban van, mozog és vigyorog!«

    3:
    most en vagyok a hulye/faradt vagy ez az ember saját maga állításait cáfolja?

    • Nem értem, mi a gond? Miközben elhaladt mellette fotózott svenkelve, amikor elment (távozott mellőle) lenézett a gépére hogy csekkolja a képeket.

      • Anulu

        Előszőr elmeséli hogy látta hogy hátranézz és mosolyog és meg is próbálta megörökíteni, majd elmondja hogy fotózás közben észre sem vette hogy mosolyog

        • Valóban, a fordítás a rossz. Egy szót nem vettem észre. “I didn’t realize the extent of the smile” vagyis a nem a mosolyt nem látta fotózás közben hanem a mértékét. Mindjárt javítom.

          • Mondjuk van benne ellentmondás igy is. Egyszer azt mondja hogy 4 kamerával fotózott egyszerre, majd azt mondja hogy kockáztatott a hosszú zaridovel. Azert olyan túl nagy rizikót nem vállalt. :D

    • Anulu

      nem vagy, valóban cáfolja magát ( vagy fordítás rossz ? )

  • B K

    Pár napja készült és már legendás? Ahhoz idő kell! Most még csak: népszerű vagy sokat közölt.

    • Na jol van nem kell ám mindenbe belekötni amibe csak bele lehet.

      • B K

        Igaz, talán ez az összevissza időjárás teszi. Nem kötekedni akartam. Jók a cikkek! Üdv.