Az 5D Mark IV videóról

Durva arculcsapást kaptak ma a videósok a Canon 5D Mark IV formájában. Sajnos, de ez van.

Olyan kommentek érkeznek sorra, mint

barátom/kollégám úgy várta a gépet, mint gyerek a karácsonyt, de reggel óta a kiborulásást hallgatom pont ugyanezek miatt… szánalmas profitorientált hozzáállás a canontól. fotóra tuti f*sza lesz, de a sok videós (direkt nem filmest írok, hanem rendezvény és esk.videós) nagyon várta ezt a munkagépet. erre kijöttek ezzel a semmivel…. nulla újítás magyarul, sőt butítás videóban. oké, esetleg ha ezzel ketté akarnák választani ők is a vonalat. de eddig mindenki azt hitte, hogy majd a canon fogja végre egyesíteni. hatalmas öngól szerintem a videós része.(…)

vagy…

Nos. Kizárólag videós szemmel írom a következőt: ez egy sz*r. A 4K-ja használhatatlan és vicc, ebben az árszintben bőven tudnia kellene az FF kiolvasást és mi az, hogy Motion JPEG? Nyilván ha természetfilmet forgatok (és van nálam 15 terrabájtnyi kártya) akkor jól jön de amúgy szinte élhetetlen. De ez az 1,6-os crop még rá is tesz egy lapáttal… A 120 fps-e szintén vicc hang nélkül, fog a franc mondjuk egy esküvő után külön szájra illeszteni még mindent emiatt. Marad tehát az 1080p 60fps de kérdem én akkor meg minek ez a gép?

A HDR videót meg ismeri mindenki aki tolta régen a Magic Lanternt, ez sem újítás csak egy 3-4 éves garázsfejlesztést vett át a Canon.

Sajnálom, de videó fronton egyértelmű csalódás ez a gép(…)

Neki is igaza van, bár egyesek szerint a Magic Lantern megoldása “súlyosan kőkorszaki” ehhez a HDR videóhoz képest, így nem szabad egy kalap alá venni.

Aztán van itt pár a Facebookról….

Én is nagyon rajta vagyok, de most olvasom hogy 4k video 1,74-es croppal megy csak. af*sz*mbamár hogy mindig kitalálnak valamit…

…ami valójában 1,64x-es, de igaza van…(mégiscsak 1.74x)

aki nem videózik az nem tudja mennyire sz*r a nagylátó obikat crop szorzóval használni mondjuk egy gimbalon, vagy szűk térben… rettentő kib*szás…

…és végül:

én 50-50-ben élek fotóból/videóból. Lehet hogy kényelmes típus vagyok és bilibe lóg a kezem, de a fél videós világ (aki még nem váltott) őrjöng jelenleg.

Egy szó mint száz, a videósok most ide hallom, hogy mekkorát koppantak – szegények -, ugyanis remek a HDR videó, de ezt megoldhatták volna egy S-Loggal is talán, amit meg kihagytak (most olyan dolgokról beszélek, amihez nem igazán értek, de valakinek erről is kell :D). Nem tudni, lehet hogy a HDR videó sokkal hatékonyabb, mint egy lineáris gamma, vagy a Magic Lantern egykori megoldása, majd meglátjuk.

Aztán ott van a croppos 4K, ami durva arculcsapás: nem véletlenül használnak előszeretettel fullframe DSLR-t a videósok, ha croppos látószöggel kell videózni, akkor arra ott vannak a jobbnál jobb APS-C kamerák töredék áron. Nem beszélve a FullHD-ban nem elérhető 120fps-ről, sőt a HD-ban hangnélküli 120fps-ről.

Szóval nem sikerült mindenkit elvarázsolnia a Canonnak ezúttal sem, most a fotósok szvsz nagyon jól jártak, a videósok meg kaptak egy pofont. Nem szép dolog, bár hiszem azt, hogy ezt nem kitolásként szánja a Canon.

Az egyik oka a fentieknek a technika lehet:

Olyan vélemény is érkezett már, hogy azért croppos a 4K mert így megőrizték a képélességet. Egy 30 megapixeles szenzorból ugyanis nem lehet egyszerre FullHD-t és 4K is méretezni úgy, hogy mindkettő éles legyen, ezért ezt a gépet a FullHD-ra optimalizálták, azt tudja az élességet megőrizve ideális pixelszámból leméretezni, ami azt jelenti, hogy 3,5 pixelt (ami ugye valójában 7 pixeles minta, mert egy pixel 2×2-es háló, tehát egész szám) olvas 1-nek, ha FullHD-ban rögzítünk. Ugyanez 4K-nál 1,640625 pixel lenne, ami nem egész érték, ezért lágyulna. Emiatt inkább croppolják 1.64-re 1.74-re (egyes weboldalakon 1.74x crop jelent meg, ami téves info). Ha közös nevezőt akarnának találni, olyan szenzor felbontást, amiből FullHD és 4K egyaránt egész értékkel leméretezhető, az a szenzor 2516 megapixeles kellene legyen.

Ez az indok azonban nem válasz arra, hogy akkor a konkurencia hogy oldja meg mindezt? Jóllehet azt mondják, hogy a Blackmagic is nagyobb bemeneti élesítést kíván FullHD-n, mint 4K-n, tehát lehet benne valami.

Az is magyarázat lehet, hogy nem tudják percenként 30x kiolvasni a 60 megapixelt (dual pixel miatt ugye 2×30), vagy túlságosan melegedne, ha a szenzor teljes felületén dolgozna a 4K. Ezt sajnos nem tudni, bízzunk benne, hogy a Canon képviselői egyszer majd megválaszolják ezeket a kérdéseket.

A másik ok üzleti lehet:

Személyes véleményem az, hogy a Canon ezzel is azt sugallja, hogy kezdjük el mostmár elfelejteni a fényképezőgépeket, ha videózni akarunk, mert nem arra valók, és a Cinema EOS felé szeretné terelni a videós felhasználóit, melynél a belépőszint (C100 Mark II) szintén 1.5mio Ft körül mozog, van benne Dual-Pixel AF és rámennek az EF obik, de egyelőre nincs 4K, csak a C300-ban, ami már jóval drágább, és nem fullframe, hanem Super 35 formátum. Külföldiában állítólag egész jól mennek a Cinema EOS cuccok és nem csak a filmiparban hanem a “polgári” szektorban is. Ezzel tényleg csak az a baj, amit kommenteltek az eredeti cikk alatt is, hogy közben a konkurencia meg a jobbnál jobb gépeket kínálja akár MILC formátumban is, így a Canon nem terelni fog hanem veszíteni.

Azt se feledjük, hogy a Canon épp annyira konzervatív, mint mondjuk az Apple, vagyis meglehet, hogy addig nem tesz érdemben 4K-t a gépeibe, amíg igazán el nem terjed a technológia a mindennapokban.

Valaki egy tévesen megválasztott árpolitikára fogta a vergődést, amiből nem tud kikecmeregni a Canon.

Csak találgatni tudunk, ne feledjük azonban, hogy ezeket a cégeket elég komoly szakemberek irányítják, a világ legjobbjai ülnek a fejlesztői székekben, a pénzügyi székekben és a marketinges székekben is, nem beszélve a CEO-ról és az igazgatói tanácsról. Ezek az emberek – így mindannyian egyszerre – nehezen szoktak tévedni, bár néha előfordul. Mondanám a Hasselbladot példaként a túlárazott Sony cuccokkal, de azért nem egy tészta, a Hassy egy svéd családi vállalkozás kb a multinacionális Canon-óriáshoz képest. Igaz a Canonnál is láttunk már EOS 1Dc-t ami ööö hol is van most…?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tökfilko

    ” ne feledjük azonban, hogy ezeket a cégeket elég komoly szakemberek irányítják, a világ legjobbjai ülnek a fejlesztői székekben, a pénzügyi székekben és a marketinges székekben is, nem beszélve a CEO-ról és az igazgatói tanácsról. Ezek az emberek – így mindannyian egyszerre – nehezen szoktak tévedni, bár néha előfordul.”

    Kodak

    GM / General Motors /

    Lehman Brothers

    soroljak meg ?
    A poén az hogy mindenki pont ezt gondolta amit irtál a fentebb felsorolt cégekről is !

    • Péter

      Blackberry – bocs :D

    • Imi

      Nagyon rossz példák, ha kicsit is értenél a gazdaságtanhoz, tudnád..
      Blogra okoskodni mondjuk pont jó, biztosan lesznek rá madarak.

      • tökfilko

        Imi, hallgatlak miért rossz példák?

    • Kovalisz János

      Nekem sem világos, hogy mi alapján vontál párhuzamot, de én nem vagyok közgazdász. Ha van valami infód oszd meg, mert nagyon elgondolkodtam ezen az 5dmk4 en, de ha gondok vannak a canonnál, akkor inkább kihagyom. Az 15ös éves jelentésükben még semmi gyanúsat nem láttam. http://www.canon.com/ir/annual/2015/canon-annual-report-2015.pdf

    • Anulu

      Nokia

  • Laci

    Én mondjuk nem videózok, de ha videóznék, akkor én azért nem vennék ilyet, mert ennek a 17:9-nek nem látom értelmét.
    Az
    UHD tv-k mind 16:9-esek (vagy 21:9, de az más téma), ehhez 3840×2160-as
    felbontás társul és az ilyen felbontású anyagokkal van a legjobb
    képminőségük.
    Aztán milyen jó érzés annak, aki komolyan videózik és
    beruházott egy nem olcsó 11-24-re, aztán puff nem tudja kihasználni 4K
    videóhoz.

    Tehát ha nem videózok, akkor vegyek egy 30mp-es vázat 1,3 millióér? :D

    • A DCI 4K filmes területen a domináns, az UHD 4K meg a tévés és konzumer média területén. Továbbá a komoly Cinema kamerák (Cinema EOS, Arri, RED) többsége szintén nem fullframe hanem Super35 vagy akörüli, ott pl nem reklamálnak a crop miatt.
      Mindez annak mond ellent hogy értelemszerűen a Canon ezt a gépet nem filmezésre szánja mert arra ott a Cinema EOS széria. Szóval furi ez a specifikacio.

  • scarbantia

    Nem videózok, de idővel az jutott eszembe, hogy lesz még ebben a gépben fullframe 4K. A Magic Lanternnel az 5D Mk III-ból is kicsiholtak 2.5K-t, 4K-t, RAW videót. Igaz túl hosszú snitteket nem bírt. De ez a gép egyébként is fel van készítve a 4K-ra, szóval nem sok gond lesz vele, csak valahogy ki kell olvasni az egész szenzorról. Esetleg valamivel jobban melegszik majd, de ha az 1DX II tudja, akkor szerintem itt se okoz majd gondot. Esetleg egy FHD 120 FPS még izgalmasabb lenne.

    Most nagylátónak meg nem kell 11-24, ott van egy csomó külső gyártó APS-C-re tervezett objektívje, ami felmegy a FF Canonra. (Sigma, Tamron, Tokina, stb, manuálra meg Samyang) Mondjuk dual pixel AF nem tudom hogy menne, de mondjuk itt fáj a legkevésbé.

    • Halkan mondom hogy az 1Dx II sőt az 1Dc is croppos 4K-t tud csak nem ekkora crop a kisebb felbontás miatt. Olyan 1.3x körül van.
      A Magic lanternre en is gondoltam mar szerintem érdekes dolgokat fognak kihozni ebből a gépből.