Itt a video-DSLR-ek vége?

Ezzel a címmel jelent meg az Cinema5D.com weboldalon Richard Lackey billentyűzetéből, aki elgondolkodtató dolgokat ír.

Íme szabadfordításban, az eredeti cikk itt található.

“Minden kamerán ott a nyomás, hogy legyen nagy dinamika meg jobb videó funkció, de vajon a gyártók tovább fejlesztik a DSLR-ek és mirrorless kamerák videóját?

Azzal, hogy a Panasonic a hírek szerint 4K 10-bit 4:2:2 videót rak a GH5-be, továbbá hogy a Canon adott egy pofont a videós társadalomnak az 5D Mark IV elvártnál gyegébb videó-teljesítményével, én egy végső érvet vélek felfedezni amellett, hogy a fotós és videós világ szerelemgyereke élete végéhez közeldik.

Ez csak egy vélemény, puszta spekuláció, de egy nagyonis valós kérdésen alapszik, melyet a gyártóknak maguknak kell lassacskán megválaszolniuk. Egy éve raktunk ki egy cikket “Kihalnak-e a Video DSLR-ek” címmel, melyet azt hiszem újra át kell néznünk.

Amikor a fotó találkozott a videóval

Az egész az Canonnal és az 5D Mark II-vel kezdődött, mely egyik napról a másikra videós szenzációt hozott a világnak, és amelyet minden gyártó követni kezdett azzal, hogy videófunkciót pakoltak a fényképezőgépeikbe, megalkotva ezzel a video DSLR és video mirrorless termékvonalat. Ennek a trendnek a vitatható csúcsa a közkedvelt Sony A7S II jelenleg. A log gamma profilok és egyéb “pro” fícsörök ma már alapvető elvárások olyan kamerák videó funkciójában, melyek egyébként alapvetően fényképezőgépek.

Az elkerülhetetlen nyomás a HDR kimenet felé, továbbá az egyre nagyobb dinamikatartományra képes szenzorok világossá teszik, hogy a 8-bites, 4:2:0 H.264 videó – mely ezekre a kamerákra általánosan jellemző – még log gamma görbével sem elegendő, hogy megüsse a szintet.

Elmosódott határok

A gyártóknak tehát döntést kell hozniuk. Vagy növelik a színmélységet és a videominőséget, ahogy a Panasonic is teszi, egyre jobb és jobb videót téve olyan kamerákba, melyek hivatalosan a fotográfiai termékpalettán csücsülnek, vagy elhanyagolják a videót és arra koncentrálnak, hogy a legjobbat hozzák ki belőlük professzionális fotós szemszögből.

Én amellett érvelek, hogy a Canontól épp most kaptuk meg a választ, ám az idő majd eldönti, hogy a többi gyártó miként kezeli ezt a helyzetet. A fényképezőgépek folyamatosan fejlődő videominősége egy potenciális veszélyforrás lehet a profi videó és mozi termékpalettára nézve a cégek saját berkein belül.

A Panasonic számára ez nem egy hatalmas tényező, de sem a Canon sem a Sony nem engedheti meg, hogy relatív alacson áron olyan fényképezőgépet kínáljon, melynek videó képességei megközelítik az FS7-et, vagy bármit a Canon Cinema EOS termékpaláttáján.

Ebben a kontextusban egyáltalán nem csodálkozom, hogy a Canon olyan döntést hozott, hogy oda pozícionálja az 5D Mark IV-et, ahová pozícionálta…konkrétan egy professzionális fotókamerának, abból is egy remek darabnak.

Panasonic és Fujifilm

Vannak azonban gyártók, akiknek nincs veszíteni valójuk. A Panasonicot már említettem, hiszem azt, hogy a feltételezett GH5 a 4K 10-bit 4:2:2 belső rögzítésű videójával igazi felfordulást hozhat, és számos jelenlegi Canon és Sony felhasználó érdeklődését fel fogja kelteni. A másik játékos akinek semmi veszítenivalója nincs, az a Fujifilm és látható, hogy az X-T2-vel meglehetősen jó irányba tartanak ez ügyben.

Elszeparálódik-e a videó a fotótól a jövó DSLR-jeiben és mirrorlesseiben? Az idő majd eldönti, de ez egy érdekes vitatéma lehet, ám a végén meg kell várnunk, hogy hová lyukad ki. Jöhetnek a vélemények a kommentek között.”

Megjegyzem különösen elszomorító ezt a cikket egy olyan weboldalon (Cinema5D) olvasni, mely a Canon 5D Mark II-nek és az általa elindított video-DSLR mozgalomnak köszönheti létét és sikerét.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Preszton

    Pontosabban a profi DSRL vonalat fogja “videómentesíteni” a Canon, míg a croppos vázakhoz jöhet a sok kellék és funkció. Ebben az éveben dobta piacra EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektívet és a PZ-E1 nagy teljesítményű zoomadaptert a Canon ( http://www.canon.hu/lenses/ef-s-18-135mm-f3.5-5.6-is-usm/ ), és szintén ebben az évben jelent meg a Canon DM-E1 puskamikrofon is (https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/cameras/microphones/directional-microphone-dm-e1). Nincs itt a vég…..tessék venni croppos vázat kihajtható LCD-vel!

  • Anulu

    Érdekes okfejtés, de szerény véleményem szerint ugyanazon a hibás logikán alapszik, mint a Canon üzleti stratégiája videó téren.
    A Sony már rég rájött arra hogy ha ő nem teszi bele a fényképezőgépeibe a jó videót, akkor megteszi azt más (Pana,Fuji) , és akkor ők vonják el vevőket a profi camcordereik-től. Akkor már inkább vigyék a Sony gépet mint Panát vagy más gyártóét.
    Nem véletlen az a7S széria ami felépítésében bár fényképezőgép, de a gyakorlatban inkább videokamera, a direkt videóra fejlesztett szenzorával együtt. Nem véletlen az a6300 sem aps-c vonalon, ami nem mellesleg sokkal jobb 4K-s videó opció mint az 5DIV, kevesebbért mint a Canon árának a harmada, ráadásul kisebb crop-al, és sokkal több fícsőrrel, de mondhatnám GH szériát is a Panától. Akinek meg ennél több kell, az így is úgy is profi camcordert vesz.
    Gondoljunk csak bele mi lenne ha egy mobilgyártó nem rakna mobiljaikba fényképező funkciót mert ők árulnak kompakt és bridge gépeket is, és elvinné a vásárlókat, agyrém nem ? :D
    “a Canon adott egy pofont a videós társadalomnak az 5D Mark IV elvártnál gyengébb videó-teljesítményével” Nem a videós társadalomnak adott pofont, hanem a saját kezébe harapott, de akkorát hogy az még sokáig fájni fog…
    A cikk végére válaszolva, igen a video-DSLR-nek vége lesz, de a videó-MILC mostantól teljesen átveszi ezt a szerepet. (a nagy részét már át is vette) A DSLR-ek amúgy is hátrányban vannak videó terén live view alatt lévő gyenge fókusz miatt (kivéve a dual pixeles canon-okat de azok meg szándékosan ki vannak herélve) az EVF hiánya miatt, a nagyobb súly és méret miatt (light gimbal), és a kevesebb rátekerhető obi miatt.

  • Wagner úr, a kékszakáll

    Egyértelmű a Canon viselkedése mögött az üzleti logika. A kérdés, hogy a feltörekvő gyártók, akik nyilván rá fognak repülni a csalódott Canon felhasználókra, és szebbnél jobb videós fícsörökkel fogják átcsábítani az elégedetleneket, mekkora kárt fognak okozni a Canonnak? Elviselhető mértékűt, vagy annál nagyobbat és visszakényszerítik a Canont a hibrid fotós-videós gépek felé?

    Amúgy én örülök, hogy a fotós irányon van a hangsúly, de hát én minden vagyok, csak nem nagy piac:)

  • Fördör

    “The Nikon D90 was the first DSLR with video recording capabilities.”

    • Ennek ellenkezője nem is került kijelentésre sehol a cikkben, max félreértetted azt a mondatot, hogy a DSLR videózás átütő sikerét, futótűzként elterjedését az 5D Mark II hozta el a világnak. Mellesleg ha jól láttam a D90 és az 5DII bejelentése között mindössze 2 hét telt el (2008. aug 28 vs szept 17). Az 5DII videós sikere után rakott videót a gépeibe a többi gyártó is, úgymint Panasonic, Olympus, Pentax, Fujifilm, Samsung és persze a Nikon is és feltételezem hogy a Nikon se a D90 videós sikere okán döntött így a további gépei estében, hanem az 5DII sikeréből akart lecsippenteni. A fél világ 5DII-vel videózott akkoriban, még egy Dr House epizódot is leforgattak vele.