Újabb adag Canon infó, 5DIV elérhetőség

Egetrengető kiszivárogtatás nem volt az elmúlt napokban, de némi infó azért csepegett a Canontól illetve a Canonról.

Az egyik az 5D Mark IV-gyel kapcsolatos, az amerikai árát még mindig nem tudni biztosan (ez azért kell hogy a magyart relatíve pontosan meg lehessen saccolni. Jelenleg 1.2-1.3mio Ft bruttó kiskerárra tippelném.), de azt tudni vélik, hogy az augusztus 25-i bejelentés napján már fogadják az előrendeléseket a nagy kereskedők a világon (pl. Amazon, B&H Photo, Adorama stb), és szeptember 14-e előtt megkezdődik az első példányok kiszállítása. Egyes infók szerint már szeptember 5-én kapható lesz az új gép.

Az új Canon obik októbertól lesznek elérhetők, a 16-35/2.8L III 2200 dollárért (kb bruttó 790.000 Ft), a 24-105/4L IS II pedig 1100-ért (kb bruttó 390-400.000 Ft).

A Canon W-E1 wifi adapter (vagyis az Eye-Fihez hasonló, wifis SD-kártya) is érkezik a Photokinára, de állítólag csak a 7D Mark II-vel, és az 5Ds/5DsR párossal lesz kompatibilis.

Aztán azt is beszélik még, hogy XC15 néven a Canon máris piacra dobja a picit több mint egy éve bemutatott XC10 kamkorder utódját.

Az utolsó hír a sorban pedig az, hogy ha a Photokinára nem is érkezik, de idén még bejelentik az új EOS M milcet, ám sajnos ez még nem a fullframe változat, amit korábban pletykáltak, hanem az EOS M3 utóda. Ez is APS-C lesz, picit feljebb pozícionálják, de küllemre sokat nem változik, és állítólag nem M4 lesz a neve, hanem M5.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tökfilko

    Par eve mikor az FF gepek elerheto aron kezdtek szorni a nep koze minden blog / kulfoldi is/ arrol beszelt hogy megindul egy atrendezodes a piacon az FF gepek fele es ez aresest fog okozni. Hat latjuk hogy az arak nem estek, de meg csak nem is merseklodtek, hanem szep csendben,de drasztikusan elszalltak. Tudom ismerem a mantrat odakint ez occo, de ez nem igaz. Ezek mar durvan komoly osszegek kint is.
    Nem tetszik ez az irany!

    • De nem vetted még észre, hogy mielőtt kiadnak egy olcsóbb gépet, előtte a meglévőt feljebb pozícionálják, eladják a népnek jó drágán, majd utána megjelenik az olcsóbb butított változat? Az 5DII után megjelent jóval drágábban az 5DIII fél évre rá az 5DII egykori árán a 6D. Most megjelenik az 5DIV jóval drágábban, fél év múlva megjelenik a 6DII és kisebb összeget rá mernék tenni, hogy az is drágább lesz mint az előd, de persze jóval olcsóbb mint az 5DIV. Aztán jövőre meg meg fog jelenni a fullframe MILC ami szvsz olcsóbb lesz a 6D-nél és nem professzionális felhasználásra szánják, ahogy a 6D-t se arra szánják csak a világ ezen részén kénytelenek vagyunk arra használni mert megállja a helyét és ez a szegényember 5D-je. (én is használom)

    • Wagner úr, a kékszakáll

      Egy esküvőért odaát elkérnek – és kapnak – 2000-3000 dollárt. Így azért egész más vásárolni is.

      • Úgy igaz. Egy esküvős oldalról idéznék, ami egy felmérést elemezget: “Based on those stats, the average wedding now runs over $31,000, with couples spending an average of $2,556 on a wedding photographer.”

        • Szóval nem durván nagy összegek ezek odakint, csak az odakint élőknek tűnik durván nagynak mert eddig nem ennyi volt. A 3000 dollárért dolgozó esküvői fotós is érzi, hogy régen 1000-1500 dollár volt egy L-es objektív ma meg már 2500-3000 dollár és régen röhögve megvette az optikát vagy akár kettőt is egy eski árából ma meg már van hogy egy eski kevés egyhez. Persze hogy elkezd károgni, hogy milyen rohadt drágák lettek a gépek meg az objektívek és azon pampog hogy ennyiért már autót lehet kapni.
          Csakhát más az ingerküszöb, mások az arányok. Az autóért eddig is 1-2 esküvő kellett, az megszokott odakint, a technikáért meg eddig nem kellett.

      • tökfilko

        Tudtam hogy ezzel fogtok jonni, egy eskuvo árabol megvan! Elfelejtitek azt hogy ezek a cegek nem a profikbol élnek! Ezeket a termékeket csak profik vennék akkor sokkal tobbe kerulne azon oknal fogva hogy kereslet/ kinalat felborulna. Canikon ezen gepeit, optikait nem csak a profik veszik, hanem a joval nagyobb tomeget kitevo lelkes amatorok. Nem tudok addig elszamolni hogy kulfoldi utjaim soran mennyi 5d3 es d810 es geppel szaladgalo amatort lattam. Kurva sokat, es mind fenyeros 2.8 as alap,nagylato, teleobjektivvel. A cegek ezekbol az emberekbol elnek, es odakint egy atlag embernek is azert ezek komoly osszegek, foleg hogy emelkednek. Nem mindenki fotozasbol el, az eleg szuk reteg akinek ez munkaeszkoz es kitermeli az arat. Sokan sznobizmusbol, a reklamok miatt is megveszik mert elhiszik hogy ezekkel jo kepeket fognak kesziteni.
        Tavaly mikor megjelent az 5drs gep kb egy honapja lehetett kapni de franciaban egy csomo sarga nyakaban az logott.
        Mikor workshoposokba futok bele kulfoldon nyugdijas dagadt disznokba akik a karbon gitzo allvanyt nem birja felemelni a geppel es totyog mikozben az egesz cuccot huzza, es mindnel 5d3 vagy d810 van es nem ugyneznek ki mint akik ebbol elnek.

        Mindegy nekem nem tetszik az irany hogy egyre dragabbak a termekek. Van egy olyan erzesem hogy ezek a cegek kezdenek egyre komolyabb anyagi gondokkal kuzdeni, es a kieso beveteleket igy kompenzaljak. Rendesen kihuztak a mobil telefonokat gyarto cegek a talajt a fotos cegek alol. Gennyesre kerestek magukat a sok buta kompakt gepekkel. A piac latvanyosan zsugorodott par ev alatt.

        Ez van, majd inkabb festek.

        • Wagner úr, a kékszakáll

          Tényleg nem a profikból élnek, mert az értékesítés 90%-a amatőr felhasználóknak megy. Ugyanakkor a profik vezérlik a piacot, így az ő szavuk a meghatározó. De a lényeg a hozzászólásodban benne van: a legnagyobb piacokon kicsit más életkörülmények vannak, egy japán/francia/amerikai nyugdíjas nagyobb vásárlóerőt képvisel, mint kis hazánkban egy jól kereső átlagpolgár. Én jó módúnak tartom magam, de az új Mk IV. megvásárlására nem biztos, hogy rá tudom venni magam, mert egyszerűen drága lesz. Ugyanakkor tudom, hogy a hasonló munkát végző német kollégámnak ez nem fog fejtörést okozni, mert havi 8000 EUR-t nem kell magyarázni. Ezen el lehet gondolkozni, hogy miért így van, de innentől ez téma olyan vizekre visz, ami nem ebbe a blogba tartozik. Sajnos a világot nem mi mozgatjuk, hanem mi futunk a világ után.

        • Nem kell bemutatni, dolgoztam 1 évig fotós szaküzletben, pontosan tudom hogy a top gépeket és objektíveket 80%-ban amatőrök viszik. De ez nem magyarázat arra, amit írtam/írtunk. Nyugdíjas D810-zel? Hát persze. Németországban, Franciaországban 1000-1500 Euro az átlag nyugdíj. Az átlag, ami nagyjából egyenlő a kisnyugdíjas szintjével. Aki áldoz egy komoly dslr-re az nem kisnyugdíjas, tehát jó eséllyel a D810-et a használója egy max kéthavi nyugdíjából meg tud venni. Persze hogy drága az élet kint, egy lakás ára itthon is 10 évnyi fizetés meg kint is 10 évnyi. De nem igaz ez a fényképezőgépekre. Az nekik is ugyanannyiba kerül meg nekünk is, csak mi a töredékéből kényszerülünk megvenni.