Márka-hírek a Photokina előtt

Két hét múlva Photokina, lassan de biztosan érkezik a dömping, az őrület, termékbejelentések hada a kicsiktől a nagyokig. Lássuk mi várható, amit a pletykaoldalak már megszellőztettek.

Tekintve, hogy az 5DIV miatt Canon uralom volt a blogon az elmúlt napokban, így stílszerűen a Canonnal kezdeném, mert nincs vége a meglepetéseknek.

Canon

Maholnap ugyanis bemutatják a Canon C700 kamerát, mely a Cinema EOS professzionális videokamera-széria zászlóshajója lesz, így a felhozatal eztán C100, C300, C500 és C700 nevek mentén alakul. A C700-at az ARRI csúcskamerájának konkurenciájaként kívánják piacra dobni. Vele együtt bemutatják továbbá a Canon XC15 hibrid kamkordert is, ami azért meglepetés, mert elődje egy éve debütált, így nem tudni, miért frissítik ilyen hamar. Aki nem tudná ez egy fura formájú, beépített 24-250mm-es objektívű, 1″ szenzoros videokamera, mely 12 megapixeles fotót is tud rögzíteni, de ennél fontosabb, hogy 12 FÉ dinamikájú, 4K videót tud 4:2:2 színmintavételezéssel, C-Log gammával (ezek az X10 specifikációi). Hogy ehhez képest a most megjelenő XC15 mit fog tudni, egyelőre homály, a kiszivárgott fotók alapján csupán annyi a változás, hogy a kamera kapott egy XLR csatlakozót a tetejére.

Sokkal érdekesebb infó azonban a ma napvilágot látott hír, miszerint a Canon 15-én mutatja be az EOS M5 mirrorlesst, mely állítólag nagy fejlődést mutat fel az elődmodell M3-hoz képest. Történetesen a 80D 24MP-es szenzora kerülhet bele, és új AF rendszert kap, de ami a legkeményebb, hogy a hírek szerint tesznek bele EVF-et és klasszikus külsőt kap, ami inkább a Fujira és az Olympusra fog hasonlítani, mint a korábbi EOS M-ekre. A vázzal együtt bemutatnak egy EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM kitobit is.

Nikon

Nagy a csend a Nikon háza tájáról, a D3400-at és a 105/1.4 obit már bemutatták, a D5/D500 gépvázak se túl régiek, így vélhetőleg a Nikon stand utóbbi háromról fog szólni. Egyesek azt rebesgették, hogy a D750-et leárazták a nagy áruházakban és emiatt biztos jön a D760 a Photokinára. Ennek én kevés esélyét látom, de ha mégis így lesz, az a D750-et érintő sorozatos gyári hibák miatt következhet be és olyan szériajavítást fog jelenteni csupán, mint amikor a Nikon a D600 helyére bedobta a D610-et ami már nem engedte az olajat.

Volt szó ultranagylátó PC obiról is, de erről is megy a hallgatás mostanság, nem tudni megvalósul-e a Photokinára. Mindenesetre D820-at vagy D850-et ne várjunk egyelőre, hiszen ez a gép is mindössze 2 éves, bár a D800 is két éves volt, mikor a helyére a D810-et betolták. Annak biztosan volt valami oka, és kötve hiszem, hogy ezt a szériát a Nikon az ebben a szegmensben szokásos 4-5 év helyett 2 évente akarná frissíteni. Nincs is oka rá, a D810 jelenleg szinte minden területen piacvezető, vagy aközeli a fullframe DSLR-ek között, már-már középformátumú szintre repítve a képminőséget. Legjobb dinamika (kb holtversenyben a Pentax K-1-el), legjobb ISO állandóság, kategóriájában legjobb követő AF (DPR szerint jobb, mint a Canon iTR), második legjobb színmélység.

Sony

A Sony a napokban bemutatott egy 50mm-es makró obit a fullframe mirrorless rendszeréhez, ezen kívül gyakorlatilag semmit nem tudni.

Screen Shot 2016-09-01 at 9.08.01

A Photokina kezdésre összehívtak ugyan egy sajtóeseményt, de a szakértők szerint ez még nem jelent semmit, nem feltétlenül lesz új termék bemutató a rendezvényen. A pletykák szerint azonban nem szabad csüggedni, még idén bővülni fog az E-mount széria, de nem most, hanem október-november magasságában. Mindenféle vad pletykák felmerültek már, hogy mit várhatunk idén a Sonytól, kezdve a mirrorless széria zászlóshajójával az a7 fölé pozícionált, Sony a9 (24mp) és a9R-rel (42mp), mely állítólag a kumamotoi földrengés okozta károk miatt nem kap még 70MP-es szenzort, majd folytatva a fix tükrös széria fullframe tagjának utódával az a99 Mark II-vel, egészen egy 50 megapixeles középformátumig. Meglátjuk. Azt is rebesgetik, hogy az Olympus betársul az E-mount rendszerbe az m4/3 mellett (vagy helyett), melynek első képviselője egy Sony FE bajonettes Olympus Zuiko 35mm f/2 obi lesz.

Fujifilm

Egyre biztosabbnak mondják, hogy szeptember 15-én a Fuji előrukkol a mindent vívő, “low-cost” középformátumú fényképezőgépével (a low-costot kezeld helyén, tehát értsd “kategóriájában low-cost”). Ezt nagyon várjuk, kb mint gyerek a karácsonyt. Azt is mondják, hogy három objektívet fognak bemutatni hozzá, egy zoomot és két fixet.

Panasonic

A Photokinára jön a GH5, mely videós képességeivel vélhetőleg újra megdöbbenti majd a világot, ahogy a GH4 is tette. 10bit 4:2:2 videót rebesgetnek 4K felbontással. Nem croppos 4K-val, dehát egy 4/3″  méretű szenzornál szép is lenne ha még croppolnák. A gép állítólag tudni fog 6K videót is 30fps-sel, dupla kártyafoglalatot kap és 20 megapixeles szenzora 1FÉ-kel jobb ISO teljesítményt produkál majd, mint elődje.

Olympus

Az Olynál jön a PEN E-PL8 kamera, mely a lenti képen látható, és amelynek hivatalos bemutatója a Kumamoto földrengés miatt csúszik.

Screen Shot 2016-09-01 at 9.38.57

Várják továbbá az OM-D E-M1 Mark II gépet is 4K videóval, kézi nagyfelbontású móddal (eddig csak állványról lehetett a szenzoreltolásos felbontásnövelést eszközölni az Olynál), 20MP-es szenzorral, és továbbfejlesztett AF-fel és EVF-fel. Ebben az évben van a 80. születésnapja annak, hogy az Olympus (1936-ban) bemutatta első fényképezőgépét, a Semi-Olympus I-et, szóval van rá esély, hogy ennek örömére bemutatnak egy új kamera-modellt, ami megemlékezik az eseményről.

A fentieken kívül még két Olympus modellt várunk a Photokinára, ám ezek valószínűleg kompakt kamerák lesznek. Jöhet még a továbbiakban egy Zuiko 30/3.5 Macro obi, egy FL-900R rendszervaku és egy STF-8 dupla makro-vaku szett.

Hasselblad

A Hassy épp a Photokináig halasztotta el a H1D mirrorless középformátumú gépének boltokba kerülését, így a standjukon biztosan ez a gép lesz a főszereplő (amúgy is), meg a most bemutatott, Lenovo (Motorola) okostelefonra felpattintható dedikált fényképezőgép, mely a Hasselblad True Zoom Moto Mod 4116 névre hallgat, 12 megapixeles 1/2.3″ szenzor ketyeg benne, 25-250mm f/3.5-6.5 zoom obija van, ISO3200-ig tolható, 1080p videót vesz fel, 2 mikrofonnal rendelkezik, xenon vakuja van és normál, kétállású expogombja. Hír volt még, hogy a Hassy összeállt a svájcibicska ALPA márkával, ám ez nem sok embert érint szerintem a blog olvasói közül. :D Furcsa egyébként mert az ALPA eddig a Phase One partnere volt.

Tamron

A Tamron tovább bővíti az új, fehérgyűrűs, remek minőségű objektív szériáját, ezúttal egy 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD obival, mely Canon EF, Nikon F és Sony A-bajonettel érkezik. (e cikk írása közben épp megtörtént a hivatalos bemutató, így az alábbi első fotó már a hivatalos anyagból van, az alatta lévő még tegnapi kiszivárgott fotó a Nokishita blog jóvoltából…mostanság ők szivárogtatnak mindent, kezdve az első 5DIV infókkal)

Screen Shot 2016-09-01 at 10.04.20

Screen Shot 2016-09-01 at 10.02.18

A cég az új obival egyidejűleg bemutatott két új telekonvertert is, egy 1.4x-et és egy 2x-et.

Tokina

A kis objektív gyártó is úgy tűnik koncepciót vált. Bemutatják ugyanis az új FiRIN objektív szériájuk első tagját, egy 20mm f/2 lencsét, Sony FE bajonettel. A Tokinától szokatlanul új formatervű FiRIN vélhetőleg a Sonyra tervezett új szériát képviseli, vagyis a Tokina (is) ebben látja a jövőt. Vegyük észre az MF jelzést az optika oldalán…értsd Manual Focus. Samyang babérokra törne a Tonika is?

Screen Shot 2016-09-01 at 10.08.50

Pentax, Samsung, Leica és a többiek

Egyelőre nem sok infó van. A Pentaxtól ne várjunk semmi extrát, náluk nagyon lassan őrölnek a malmok, a 645Z-vel és az első fullframe gépvázukkal a K-1-gyel egy pár évre szerintem kifilézték magukat. :) A Samsung hagyományosan halott a fényképezőgépek piacán, bár még mindig nem ismerték el, hogy abbahagyták ezt a bizniszt, de a jelek elég egyértelműek. A Sigmáról semmi infó. A Leica állítólag jön egy, de lehet hogy két új kamerával, valószínűleg az egyik az APS-C szenzoros Leica T mirrorless utóda lesz, a másik meg talán egy új Leica M dedikált ISO tárcsával és nagyobb LCD-vel. Várható még esélyesen egy új X kompakt kamera is, ha folytatják ezt a szériát, illetve Leica M cinema-objektívek, továbbá a Leica SL-hez szánt objektív(ek) egyaránt. Ami viszont igazi meglepetés lesz a Leicától, az ez:

Screen Shot 2016-09-01 at 10.13.50

A Leica által 2013-ban felvásárolt svájci Sinar is bemutat valamit a Photokinán.

Aztán emlékeztek még, hogy pár hónapja megszellőztettek egy ívelt kamerát fullframe CCD szenzorral és Leica M bajonettel? Akkor még csak rajzok voltak róla, mostmár van 3D render is. Biztos csinos lesz, de ezt még ne várjuk a Photokinára.

Screen Shot 2016-09-01 at 10.14.23

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot